törlendő

 

 

Étkezés étlapról a szálláson - Határ csárda, Bajánsenye - Alsószeri csárda, Nagyrákos - Bognár étterem, Őriszentpéter - Berek étterem, Bajánsenye - Cipó Művek, Velemér - Vadkörte étterem, Kondorfa - Don Quijote étterem, Lenti - Ginti étterem, Magyarszombatfa - étkezés önellátással a szálláson

 

Ha az őrségi látnivalókat sorra járó vendég megéhezik, nem kell messzire mennie. Az Őrségben és a környékén olyan sok kitűnő étterem van, hogy rendszerint nincs is lehetőség mindegyiknek a kipróbálására. Gyakran azért, mert a kedves vendég az első ajánlott étteremben leragad és azt mondja, hogy nem szükséges máshová is elmennem, hiszen ez maga a tökély. Az ár mindenütt alacsony (vagy elfogadható), az adag bőséges, az étel friss és ízletes. Az alábbi éttermeket jól ismerem és őszintén ajánlom minden kedves vendégünknek. 

 

Étkezés étlapról a szálláson

1. ábra. A veleméri Cserépmadár szállás, ahol az egyik őrségi étterem, a bajánsenyei Határ Csárda kínálatát teszik a szállóvendég asztalára

Az alábbi éttermek némelyike 5-10 adag megrendelése esetén az ételt házhoz szállítja (megterít és elmosogat – mindezt az étlapon szereplő árak ellenében). Az étlapról kiválasztott étel (reggeli, ebéd és vacsora) elfogyasztható a képen látható veleméri Cserépmadár szállás étkezőjében is. Egy háromfogásos ebéd, vagy vacsora átlagos ára kb. 1500 Ft – a kiválasztott ételtől függően.


Határ csárda, Bajánsenye

2. ábra. A szívünk csücske, ahová a kitűnő ételek és azok baráti ára miatt a leggyakrabban járunk, a bajánsenyei Határ Csárda (Velemértől 10 kilométerre)

A bajánsenyei Határ Csárdában már oda-vissza többször végigettük az étlapot s minden alkalommal elégedetten álltunk fel. Az étel friss, házias és olcsó (a menü 800 Ft). Az első ízben betévedő vándorok figyelmébe ajánljuk az étlapon szereplő sok finomság közül a tökös-mákos rétest, a dödöllét (ez egy finom őrségi krupliköret), a vadpörköltet, a hajdinamálét szilvalekvárral (húsmentes étel). Természetesen a legkülönfélébb tájjellegű húsételek és egyebek is megtalálhatók az étlapon. Tíz őrségi rendezvény közül kilencben ők szolgáltatják a meleg ételt. Évek óta tapasztalom, hogy az Őrségi Nemzeti Park munkatársai 12 kilométert autóznak Őriszentpéter és Bajánsenye között azért, hogy a Határ csárdában ebédelhessenek, pedig Őriszentpéterben is vannak jó éttermek. Erzsébet asszonynak, a csárda vezetőjének az a rokonszenves hitvallása, hogy - Egy kicsit többet dolgozunk, de boldogulunk! 

3. ábra. A legfinomabb dödölle titka az, hogy mosolyogva kell készíteni (Bajánsenye, határ csárda)

 

Alsószeri csárda, Nagyrákos

4. ábra. Az Alsószeri Csárda (Nagyrákos); élményszámba menő belső berendezés, finom ételek

A nagyrákosi Alsószeri Csárda különlegessége a nagy műgonddal megtervezett berendezés és étlap. Kellemes környezetet kínál az étel-ital elfogyasztásához nyáron a szép természeti környezetre nyíló terasz. Ha a kedves vendég az angol királynőt kívánja elkápráztatni egy őrségi jellegű étteremmel, akkor ezt ajánlom.

5. ábra. Az Alsószeri csárda belső terme (Nagyrákos, Velemértől 20 kilométerre)

 

Bognár étterem, Őriszentpéter

6. ábra. Az őriszentpéteri Bognár étterem kedvelt kerthelyisége

Az egyik legismertebb, legrégebbi, élénk forgalmú őrségi étterem az őriszentpéteri Bognár étterem (Velemértől 16 kilométerre). Rutinosan bonyolítanak le nagyobb rendezvényeket, pl. lakodalmakat.

 

Berek étterem, Bajánsenye

7. ábra. A bajánsenyei Berek étterem szép parkja 

A Berek étteremben a szokásos éttermi programot találjuk, az átlagosnál több halétellel.

8. ábra. A bajánsenyei Berek étterem pavilonjai (Velemértől 10 kilométerre) 

 

Cipó Művek, Velemér

9. ábra. A veleméri Cipó Művek 

A veleméri Cipó borozóban finom egytálételt is kínálnak (minden nap másikat). Reggelizni is lehet. A menüt érdemes előző nap egyeztetni a gazdával. A kép tavalyelőtt készült, a nyitás pillanatában; azóta virágos lett a terasz és sok kedves vendég jókedve is. Kenyér István gazdával beszélgetni is érdemes. Télen disznótorok sorát rendezik a veleméri vendégek kedvéért.

 

Vadkörte étterem, Kondorfa

10. ábra. Kacsapecsenye párolt káposztával (Kondorfa, Vadkörte étterem)

A kondorfai Vadkörte étteremben kapható finom ételekre jellemző, hogy egy szárított vargányalevesükből három adagot is megettem egymás után, pedig nem csészében, hanem alaposan megrakott, becsületes őrségi mélytányérban hozták. Bevallhatom, csak azért nem ettem belőle egy negyediket is, mert nem akartam nagyobb feltűnést kelteni. Azóta is el nem múló szeretettel és párás szemekkel gondolok az emlékezetes vargányalevesükre.

11. ábra. Vadkörte étterem (Kondorfa, Velemértől 20 kilométerre)

 

Don Quijote étterem, Lenti

12. ábra. A Don Quijote étterem (Lenti, Velemértől 28 kilométerre)

A Don Quijote étteremben olcsó és mindig nagyon finom a menü is. Ajándék pálinka jár az étlapról választott ételhez, partedlihasználattal. Bármikor tértem be, előzékeny és kedves kiszolgálással találkoztam. Őszintén ajánlom mindenkinek. Ha az M7 autópályán érkező éhes vendégek ebédidőben hajtanak el az étterem előtt, akkor érdemes megállniuk egy pillanatra. Eddig mindenki hálás volt a tanácsért.

 

Ginti étterem, Magyarszombatfa

13. ábra. Magyarszombatfa, a Ginti étterem bejárata ( Velemértől 4 kilométerre)

Az őrségi falusi turizmus egyik támaszpontja. A Velemérhez legközelebb eső nagyobb étterem. Az osztrák tulajdonos a tőlünk nyugatra megszokott rendet, tisztaságot és figyelmes kiszolgálást honosította meg a Belső Őrségben.  

 

 

Önellátás Veleméren

14. ábra. A veleméri cserépmadár szállás étkezője

http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=67544

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház vendégei saját konyhát használhatnak, ezért választhatják az önellátást is. Reggelinek valót (kenyeret, péksüteményt, dobozos tejet, felvágottat) a hétköznaponként 9 órakor a ház előtt megálló reggeliztető-autóból lehet vásárolni. A szomszédoktól lehet venni tejet és tojást. Igény esetén reggelit adunk (1000 Ft/fő/reggel). 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva