TÖRLENDŐ!

 
 
 
 
 
A szűkebb értelemben vett Őrség területén - a tervek ellenére - még nincs termálstrand, de autóval könnyen elérhető néhány kitűnő környékbeli melegvizes medence és wellness szolgáltatás. 
 
 
1. ábra. Amikor a lépcsőn leereszkedve átöleli testünket a langymeleg gyógyvíz, akkor nem kell külön magyarázni, miért jó dolog az, hogy az Őrség körül van véve kitűnő fürdészeti műintézményekkel
 
Blumau Velemértől 145 kilométerre van, de a viszonylag nagy távolság ellenére is akadt vendégünk, aki elment oda fürödni. Visszaérkezvén annyit mondott, hogy egyszer ki lehet próbálni. 
 
2. ábra. Hundertwasser fürdője Ausztriában
 
 
 
3. ábra. A Lenti termálfürdő Velemértől 28 kilométerre van
 
A szlovén-magyar határmenti bevásárlóturizmusnak köszönhetően gyorsan fejlődő városban működik a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, mely 4 hektár zöld területen 5 szabadtéri és 3 fedett medencével várja a látogatókat. Árai kedvezőek. Vize Európa-szerte ismert. Kiválóan alkalmas degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások és egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére. A gyógyvíz hatását a Szent György energiapark pontjai egészítik ki, melyek segítségével hatékonyabban tudnak a vendégek feltöltődni, pihenni és gyógyulni. 2004 júliusában került felavatásra a termálfürdő 1340 m2 vízfelületű élménymedencéje. Az új medencében vadvízáram, masszázspadok, nyakzuhany és egy 74 m hosszú óriáscsúszda alkotják az élményelemeket. Külön érdekesség a medence körül kialakított mediterrán hangulatot idéző pálmakert élő pálmafákkal.
 
 
4. ábra. Érkező vendéget üdvözlő fiatal leány a szentgotthárdi Thermálpark medencéjében
 
2007-ben nyílt meg az új szentgotthárdi termálstrand , amely a környék legnagyszerűbbje lett, mert a pálmafákat és egyéb egzotikus növényeket bőven tartalmazó tervek megvalósultak. Kényeztető szolgáltatások sorát kínálja, tökéletes kikapcsolódást és regenerálódást nyújt a vendégei számára. Mintegy 1500 négyzetméter vízfelületével, különleges medencéivel, szaunával, sportolási lehetőségekkel, gyógy- és wellness kezelésekkel várja a pihenni és felüdülni vágyókat. A falusi turizmus keretében a Belső Őrségbe látogató vendégek számára is elérhető, pl. Velemértől mindössze 30 km-re van, ami autóval nem számít leküzdhetetlen távolságnak.
 A szentgotthárdi Thermalpark kupolával fedett központi medencéje

5. ábra. A szentgotthárdi Thermálpark kupolával fedett központi víztükre

 
A szentgotthárdi termálstrand messze környéken a legtisztább és a legnyugodtabb pihenést teszi lehetővé, a szolgáltatásai kitűnőek, a vízminőség kifogástalan. Mindenkinek bátran ajánlhatom.
 

 
 Als%C3%B3mar%C3%A1c%20terem%20v%C3%ADzzel
Az alsómaráci termálfürdő egyik fedett medencéje (Moravske Toplice, Szlovénia)
  
Velemér től 19 kilométerre van az általam leggyakrabban látogatott alsómaráci termálstrand . Vagy 20 fedett és szabadtéri medencéjében kellemesen el lehet tölteni a napot. Különlegessége a modern fürdőnek, hogy a kor szokása szerint sok vízsugár dögönyözi a kedves vendég petyhüdt tagjait. Felkapott, ismert üdülőhely, ezért a Therme 3000 néven ismert fürdő környezetében szállodák, éttermek és presszók is vannak. A szlovének Moravske Toplicét (Murahévizet) mondanak a trianoni rabló békében elcsatolt településre, s persze ezt találjuk az országúti irányjelző táblákon is. Szlovének lakta településeken gyakran lehet német, angol, francia feliratokat találni, de az egykori hivatalos nyelvet (a magyart), amely sokak számára az édes anyanyelvet is jelentette, a jelentős magyar idegenforgalom ellenére sem lehet olvasni. Ezt leszámítva a fürdő kitűnő, s a nap második felében (háromtól, vagy különösen este hattól kilencig) már az árai is kifizethetőek. A szaunában nem szokás a fürdőruha viselete. A Magyarszombatfa i határátkelőhelytől (ahol már semmiféle határellenőrzés nincs, boldog és boldogtalan egyaránt bármikor, akadálytalanul átmehet rajta) odáig vezető út igen szép erdőkben, szívet-lelket gyönyörködtető dombos tájon kanyarog (útközben a nagytótlaki román és a mártonhelyi gótikus műemléktemplomokat is érdemes megnézni a gyönyörű freskóik miatt).
 
06%20Als%C3%B3mar%C3%A1c%20terem%20v%C3%ADzzel%201
 8. ábra. Alsómaráci termálmedence
 
 
A Muravidékkel együtt elcsatolt Alsólendván van egy kitűnő termálstrand, amelyben (mivel Lendva magyar város) az édes anyanyelvünkön is találunk tájékoztató feliratokat. Bátran ajánlhatom minden őrségi látogatónak. Érdemes egybekötni egy alapos városnézéssel, mert ebben a szép és kedves városban talál más látnivalót is.
 
9. ábra. Gondtalan családi pancsolás az alsólendvai melegvízben
 
10. ábra. Fákkal övezett külső medence az alsólendvai termálstrandon
 
 
11. ábra. Részlet a bánovci termálstrandról
 
Velemértől kb. 30 kilométerre található az új, tiszta és kellemes, a többihez képest kedvező árfekvésű Bánovci termálstrand . A víz itt is kitűnő, az egyik medencében olyan erős vízsugár tör a felszín felé, ami igen üdítő masszázst kínál lúdtalptól gyötört talpunknak.
 
12. ábra. Fedett medencék Bánovciban
 
 
Egy osztrák bányászfalu a bánya kimerülésekor úgy határozott, hogy csak azért sem fognak elszegényedni - s épített egy kitűnő termálfürdőt. Azóta ebből élnek. Mi meg a szentgotthárdon épülő még jobb termálstrandunkból szeretnénk megélni, ami mellé az osztrák sógorok most építenek egy szemétégetőt, amely a füstjével betakarhatja az egész várost és talán az Őrséget is. A l oipersdorfi fürdő honlapjának magyar nyelvű ismertetőjéből szemelgetett mondatokat ennek ellenére elolvashatjuk: A loipersdorfi termálvilág a maga langyos lagúnájával a lelket is karban tartja. Fürdés után nyugodtan ejtőzhet a komfortos fekvőágyak vagy melegpadok egyikén. A fekvőhelyek úgy vannak kialakítva, hogy a nyugalmat keresőt hang, vibrálás és meleg révén két percen belül a kikapcsolódás állapotába juttatják. A schaffel-fürdő teraszain (8.500 m²-en) különböző exkluzív medencék valamint szauna illetve nyugalmi zónák találhatók, amelyek érdekesen és intim jellegűen vannak kialakítva. A ruha nélküli kikapcsolódás nagy területen engedélyezett. Az átrium-medence víz alatti zenét és bálnahangokat ad, míg sok további kis medence, mint az udvari medence - a "Schaffel", a sziklafürdő, a pezsgőfürdők és a melegágyak intim oázisként szolgálnak. A gyógynövényes szauna, a fablokkos szauna és az úgynevezett római típusok, amelyekhez társul még négy aroma-barlang, valamint taposó- és merülő medencék és egy Kneipp-patak. Az élményfürdőben (28.000 m²) a gondtalan fürdőzési élményt a vízcsúszda, a hullámmedence, az ugrótorony, a széles csúszda és a barlang biztosítja. A medencéken kívül remek lehetőségeket biztosít a nagy játszó- és sportpark strandröplabdával, asztalitenisszel, játszóterekkel és sok egyéb más lehetőséggel. A gyógyító kezelés termálkádas fürdőkben, víz alatti masszázsokkal, az ún. "Hidroxálóban", az iszapfürdőben, a só-vizes inhalálást biztosító fürdőben, krióterápiával, sok klasszikus masszázsmódszerrel történik (kötőszövet masszázs, kefés masszázs, láb-reflexzónás masszázs, nyirokcsapolás) - de a sok esetben kihagyhatatlan fizióterápia és elektromos terápia is a lehetőségek között szerepel. Alternatív terápiákat is választhat.
 
 
A Szentgyörgyvölgyi sportcentrumban napkollektorral melegített vizű medence van, Velemértől mindössze 3 kilométerre. A készülő tervek szerint Szentgyörgyvölgyön a közeljövőben hasznosítják a mélyfúrások által már feltárt termálvizet is. A termálvizet bevezetik az apartmanokba s ezzel különleges megoldást ajánlanak majd a különösen vastag pénztárcájú vendégkörnek. Ha végre felépül a fürdő, néhány szentgyörgyvölgyi ember munkát is találhat.
 
 
18. ábra. Zalaegerszeg, Aqua City
 
Az Őrség közelében elérhető és nevezetes hely Zalaegerszegen az Aqua City . A nagyobb szabad terület elsősorban a fiataloknak való, mert a medencék vize hűvös, viszont igen sok csúszdája van - azaz mozogni kell. Van egy elkülönített termál részlegük is.
 
 
19. ábra. Vasvár , Szentkútfürdő
 
 
Legújabban Körmenden épült egy termálstrand, amely annyira friss, hogy még nem tudtuk kipróbálni és képet sem sikerült készíteni róla.
 
 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva