Adatok - képek - ajánlott őrségi szállás

Adatok

Dávid Éva - e sorok írójához hasonlóan - nem az Őrség szülötte, hanem más tájról települt be Velemérre. A beköltözésével Velemérnek újra lett fazekasa, ma is forog legalább egy korong a faluban, ahol egykor több tucat házban művelték ugyanezt. Illetve csak majdnem ugyanezt, mert Dávid Éva nem készít hagyományos őrségi jellegű cserépedényeket. Azonban a műhelyéből kikerülő különleges szépségű habán és reneszánsz edényekben is lehet gyönyörködni. Sőt, olyanok is akadnak, akik tudni vélik, hogy az Őrségben egykor habán edénxeket is készítettek, az Őrségben habánok is éltek. Be kell azonban vallanom, hogy ennek mindeddig nem találtam a bizonyítékát. Mindenesetre szorgalmas és eredményes alkotó évtizedeket kívánunk Velemér egyetlen fazekasának!

Honlap: http://www.haban.hu/

Villanyposta: haban@freemail.hu
Cím: Velemér, Fő utca 32.
Telefon: 06(30)233-5774

 

Képek

velemeri_szallas

Nagy tál habán díszítéssel az őrségi Velemérről

 

orsegi_szallasok

Habán edények Dávid Éva veleméri műhelyéből

 

orsegi_szallashely_paraszthaz

Aratókorsó habán mintával

  

orsegi_szallasok

A Dávid Éva veleméri keramikus által díszített csempékből rakott cserépkályha a magyarszombatfai MAT kerámiaüzem kínálatában

 

orsegi_szallas

A Dávid Éva veleméri kerámikus által barátságból készített felirat a Csinyálóház, egy különleges őrségi lakosztály jelképévé vált

 

Ajánlott őrségi szállás

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

Az Őrségben a falusi turizmus (a szállásadás és vendéglátás) fejlesztése terén jelentős előrelépés történt. Sok új szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a szálláshelyek férőhely-száma, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája; az már bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Van olyan vállalkozó is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy megüresedett őrségi ingatlant az örökösök hasznosítanak szálláshely céljára. A szálláshelyek túlkínálata teremtett némi feszültséget, de ez csak a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy ma már valamilyen turisztikai többletszolgáltatást is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Olyan  házat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába? E szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva