A pankaszi falumúzeumban a régi paraszti gazdaság és a faluközösség jellegzetes tárgyait tekintheti meg a látogató. A mázolozás elterjedése előtti divatot őrző füstös cserépedények, "csöcsös bugyiga" (azaz korsó); tejesedények sorakoznak a polcokon. A múzeumban megismerhetjük a valaha volt családi gazdaság, például a szövés-fonás eszközeit és termékeit, a különféle kópicokat, vajköpülőket, konyhai eszközöket és az egykor szokásos mezőgazdasági eszközöket. A település egykori életére emlékeztet a tűzoltóegylet néhány megmaradt tárgya.

 

orsegi_szallas_pankaszi_cserepfazekak_polcon

Cserépedényekkel rakott polc a pankaszi falumúzeumban; ilyenek voltak a hagyományos, rátett díszítéssel ellátott használati edények

 

orsegi_szallas_lakodalmas_fazekak

Lakodalmas fazekak közelebbről

 

 orsegi_szallashely_asztal_szekekkel

Kétszáz éves asztal székekkel

 

orsegi_szallas_mezogazdasagi_eszkozok

Hagyományos mezőgazdasági eszközök a pankaszi falumúzeumban

 

orsegi_szallasok_muzeumreszlet

Múzeumrészlet

 

 orsegi_szallas_talasfogas

Fogas polc cserepekkel 

 

orsegi_lakosztaly_kiallitas

A kiállitás részlete

 

orsegi_szallas_torulkozotarto

Törülközőtartó

 

 orsegi_szallas_tuzoltoszerszamok

A pankaszi tűzoltó egylet régi eszközei

 

 

Ajánlott őrségi szállás

 

A veleméri Csinyálóház (2 háló, 5 ágy, konyha/étkező, fürdőszoba, nagy terasz) mellett ajánljuk még a véle egy portán lévő Cserépmadár szállást (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) is. Ez utóbbi egy százéves, kényelmes és szépen berendezett parasztház, amelyet gondos felújítás után az őrségi falusi turizmus szolgálatába állítottunk. 

 

- Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Az alapdíj a 3 főre eső díj (18 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

 

- A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06(20)534-2780. Honlap: cserepmadar@gmail.com . Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. Ez nászutas pár helyett inkább társaságnak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy) ára:  6000 Ft/fő/éj 1-3 éjszaka esetén; 5000 Ft/fő/éj 4 vagy több éjszaka esetén. Az alapdíj a 6 főre eső díj (30-36 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

 

Honlap: www.cserepmadar.hu . Telefon: 06(20)534-2780. Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . Tájékoztatást kaphat a foglaltságról és az árakról, valamint szállásfoglalást is kezdeményezhet, ha ide kattint.

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

Booknow Hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Romantikus Ejszakak

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

 

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva