A vendégház fogalma - az őrségi vendégház - az őrségi vendégház lefoglalása - ajánlott őrségi szállás (vendégház)

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy hiteles őrségi vendégház) utcafrontja liliomokkal 

 

 A vendégház fogalma

A vendégház elnevezés azt sugallja, hogy olyan intézményről van szó, amely a vendégek házaként szolgál, vagyis ott kaphatnak szállást és ellátást azok, akik valamilyen ok miatt a saját szállásuktól messzire vetődtek.

A Katolikus lexikon meghatározása szerint a "vendégház (gör. xenodochion): tág értelemben idegennek, turistának szállást adó ház, fogadó, szálloda; szoros értelemben zarádokok testi-lelki szükségleteiről gondoskodó intézmény. Elnevezésükben ált. a ~ helyett a ház szerepel. Szent István zarándokház (Jeruzsálem, Róma). Sajátos formája a lelkigyakorlatos ház: Szent Gellért lelkigyakorlatos ház, Szalézi Szent Ferenc Ház, Jakab Antal Tanulmányi Ház".  

Az egyik netes lexikon rövidebben intézi el a meghatározást, mely szerint a vendégház "kisebb szálloda"

 

 orsegi_vendeghaz

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi vendégház) 2 ágyas emeleti hálója; az önálló házat nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk

 

Az őrségi vendégház

A fenti meghatározásokból önként adódik, hogy az őrségi vendégház fogalma az Őrség területén található kisebb szálláshelyeket jelenti. Azt, hogy mit tekinthetünk kis szállodának, a fenti meghatározások nem árulják el, mert ez nem is szükséges. Segíthet az eligazodásban, hogy a vonatkozó rendeletek általában megkülönböztetik a kereskedelmi és a nem kereskedelmi szálláshely fogalmát (a nem kereskedelmi szálláshelyek közé tartozik a falusi szálláshely, amelyet jellemzően nem vállalkozó, hanem csak egy magánszemély vezet, ezért is hívják ezt a szállástípust magánszállásnak). A kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyek közötti határvonalat így fogalmazza meg az egyik rendelet: "ha a hasznosított szobák száma az ötöt, az ágyak száma a tizet, kempingek esetében a hasznosított területegységek száma az ötöt meghaladja". Ami nem jelenti azt, hogy az ennél valamivel nagyobb őrségi szállást ne nevezhetnénk vendégháznak - hiszen a rendelet nem a vendégház fogalmát határozza meg, hanem a kereskedelmi szálláshelyét, s az nem ugyanaz.

Ezeken a szállásokon idegeneket (vendégeket, túristákat) fogadnak és szállásolnak el. A szállást kereső vendégek ma már jellemzően nem zarándokok, vagy azok kisebbségben lehetnek a csak pihenést kereső túristákkal szemben. Igaz ugyan, hogy Vas megyén vezet keresztül a Szent Márton zarándokút, s hogy a zarándokút résztvevőit nem mindig lehet megkülönböztetni a modern túristától - ami miatt aligha tudjuk pontosan meghatározni, hogy a vándorok közül mennyi a zarándok s mennyi a szokásos túrista. 

 

Az őrségi vendégház lefoglalása

A fentiekből a számunkra csupán az érdekes, hogy e vándorok valamennyien szállást keresnek maguknak éjszakára, s mindegyiküket befogadhatja egy őrségi vendégház. E reményt keltő lehetőség minden bizonnyal megnyugvással tölti el az ő szívüket, valamint - bevalljuk - a miénket is. Örömmel osztjuk meg ezért a hírt minden kedves szálláskeresővel, miszerint e sorok olvasója (amikor az őrségi vendégház lefoglalásának módját szeretné tisztázni) előnyt élvez azokkal szemben, akik elkerülik ezt a honlapot. Ugyanis a következő mondatban eláruljuk az őrségi szállás lefoglalásához vezető utat. Egy őrségi vendégház lefoglalása érdekében ugyanis kezdő lépésként elegendőnek bizonyulhat, ha az alábbi gombra kattint:

Booknow Hu

 

 orsegi_vendeghaz

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi vendégház) kavicsokkal körített logóját Dávid Éva veleméri habán fazekas készítette barátságból

 

Ajánlott őrségi szállás

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Belső szobájának részlete

 

Velemért a szerencsés adottságai kifejezetten alkalmassá teszik a falusi turizmus céljára, ezért szaporodnak itt is gomba módra a kiadó szobák, a parasztházból kialakított szállások és vendégházak. Nagyméretű (50 főt, vagy többet befogadó) szállás, vagy panzió nincs a településen. A legnagyobb befogadóképességű veleméri szálláshelyen is csak 16 ágy áll a vendégek rendelkezésére. A Botszer három szomszédos szálláshelye együttvéve 35 vendéget tud fogadni (az egyik szobát, a másik lakosztályt, a harmadik vendégházat kínál) . 

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház gazdája ezt a két házat ajánlja az Ön figyelmébe.

Ezek közül a Csinyálóház egy különálló épületben lévő különleges hangulatú vendégház (ennek a honlapját olvassa most). Nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ideális.

A másik vendégház ugyanezen a portán a Cserépmadár szállás. Ez egy százéves parasztházból lett kialakítva, s most 3 szobával, 3 fürdőszobával, konyhával és étkezővel áll a vendégek rendelkezésére. Kb. 10 fős csoportoknak ajánljuk, de szobánként is kivehető.

Booknow Hu

 

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtaja (részlet)

   

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

Booknow Hu

 

 

 

 orsegi_vendeghaz

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) 4 ágyas Kamra szobája

 

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoportnak ajánlott lakosztály) Belső szobája

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy parasztházból kialakított lakosztály) 4 ágyas Kamra szobája

 

Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert képtelenség minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás muzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalma elől menekülő vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szállások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi lakosztály) 4 ágyas Kamra szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

orsegi_vendeghaz

 A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) étkező-előtere

Booknow Hu

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express