Csesztregi neolitikus park

 

A csesztregi neolitikus emlékpark létrehozásához egy méltán világszenzációt jelentő eredményű régészeti ásatás adta a lehetőséget. A Bánffy Eszter vezette ásatás a Pityerdombon zajlott 1995-ben. Egy 7500 éves falut találtak, s a leletek között előkerült a világ legkorábbi, jól elolvasható írásemléke, a szentgyörgyvölgyi tehénszobor. Ennek a kis szobrocskának az a meglepő sajátossága, hogy a székely írás előzményét jelentő magyar hieroglif írás jeleivel írták és azok magyar nyelven olvashatók el. Megérdemelné, hogy életnagyságú köztéri szobrot is készítsenek belőle. Szobrász akad, csak olyan mecénás nincs, aki a szükséges néhány százezer forintot biztosítaná. A szobrocskának azért adta a nevét Szentgyörgyvölgy, mert az ásatás helyszínét jelentő Pityerdomb három falu (Szentgyörgyvölgy, Márokföld és Csesztreg) határát képezi. Az emlékpark Csesztregen épült, mert e település vezetői vették a fáradságot a megfelelő források felkutatására és az emlékpark felépítésére. A tervezők azonban mit sem tudtak a kis szobrocska elolvasható voltáról, ezért a parkban nem állítottak emléket a kőkori tehénkének. Ausztriában régen szobra van a hasonló korú Willendorfi Vénusznak, Szerbiában Lepenszki.Vir-nek, Romániában a tatárlakai leleteknek, pedig egyik sem az ő kultúrájuk hagyatéka. A horvátoknál meg lépten-nyomon a glagolita írás emléktábláiba és szobraiba botlunk - mert ők becsülik a saját írásukat, míg a miénket utálja a hazai hivatalosság. Ezért történhetett, hogy Bánffy Eszter régész egy szót sem ejtett arról, hogy az általa kiásott és a fél világban bemutatott tehénszobor jelei megegyeznek a székely írás előzményét képező magyar hieroglif írás jeleivel. A szomszédaink fontosnak tartják a kultúrális emlékek felhasználását az idegenforgalom céljaira. Nálunk ez a kultúra- és idegenforgalom-támogatás még gyermekcipőben jár. Úgy is foglamzhatnánk, hogy e téren nem mi képviseljük a kultúrát, hanem a szomszédaink. Ezért nincs emlék állítva ennek az írásemléknek - pedig ez a miénk lenne, amit jogunk és kötelességünk felmutatni. 

 

csasztregi_strandolok

Csesztregi strandolók a neolitikus parkban

 

 csasztregi_pavilon

Pavilon az emlékparkban

 

csasztregi_kapu

Volt pedig szobrász, csak fantáziaszörnyekre pazarolták a tehetségét

 

latkep

Látkép

 

Ajánlott őrségi szállás

 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva