Bél isten jele képeken - Bél isten és az őrségi cserepek - ajánlott őrségi szállás

 

 

Bél isten jele képeken

 velemeri_orsegi_szallas

Czugh Zsuzsa tejesköcsögje X alakú rontáselhárító jellel (a székely "b" rovásbetű népi megfelelőjével)

 

orsegi_szallashelyek

Veleméri sindü székely "b" (Bél, belső) és "f" (Föld) rovásjelek párhuzamaiból összeállított felülnézeti világmodellel (a mintának pontos megfelelőjét közölték a nepáli magaroktól)

 

Bél isten és az őrségi cserepek

 Az őrségi rajzos tetőcserepekből (sindükből) ma már csak Veleméren szolgál néhány az öregebb házak tetején. Ha lebontják ezeket a régi házakat, vagy a gazdának lesz pénze a felújításukra, akkor a régi cseréppel együtt az esetleg rajtuk még meglévő jelkincs is menthetetlenül elvész. Ahogyan elveszett a szomszédos szlovéniai falvakban valaha volt tetők anyaga is. Az adatközlők szerint ezeken a régi cserepeken a leggyakoribb minta az X alakú rontáselhárító jel volt. A veleméri Sindümúzeumban van egyetlen olyan cserép, amelyiken pusztán ez az X található meg (a fényképét hamarosan feltöltjük) és van néhány olyan is, ahol az X mellett négy körbe zárt keresztet (a Föld jelét) is látni. Máskor a tejesköcsögökön találjuk az X alakú jelet. Ez utóbbit a néprajzkutatók is ismerik és rontáselhárító jelként írják le.

Ezek a jel-előfordulások nyilvánvalóvá teszik, hogy azért maradtak ránk az ezer éves keresztény tanítás ellenére is, mert a lakosság óvó-védő jelentőséget tulajdonított nekik. A tetőcserépen a vihartól védte a házat, a tejesköcsögön pedig a tehén és a tej egészségét biztosította. Az alkalmazások rendszere azt is igazolja, hogy ez a jel a világ szakrális közepét, az egyetlen forrásból négy irányba induló szent folyókat ábrázolja térképszerűen (ezeket a folyókat az ősvallási hagyomány alapján az Ószövetség is leírja). A székely írásban ez az X alakú jel a "b" rovásbetű, amely Bél fiúisten nevét (bél, belső szavaink tövét, a világmodellekben a teremtett és rendezett Föld isteni közepét) jelölte egykor.

Azt, hogy Bél a magyar ősvallás isteni triászának tagja volt, több adat alapján is megerősíthetjük. Egyrészt előfordul az isteni triász nevében Anonymusnál (Enedubelianus vezér neveként). Másrészt ebből keletkezett a fiú szavunk a Bél -pel - pil - pi - fiú hangváltozás során. Harmadrészt az ugariti isteni triászban Baál a fiúisten, s az ugariti mitológia sok egyéb magyar vonatkozással is rendelkezik, pl. Enéh (vö. anya, ünő) neve Anat alakban fordul elő, stb. Bél magyar mitológiai vonatkozását támasztja alá az is, hogy az X alakú "b" betű a székely jelsorban azon a helyen fordul elő, ahol az isteni triász másik két tagjának a jele is megtalálható. Nyelvi adatként értékelhető az, hogy az X alakú jel a világmodellek belsejében található. Mindezek egyetlen másik nép nyelvében, vallásában, történetírásában és jelkincsében sem mutathatók ki így együttesen.

Azt, hogy a jel az ősvallás hagyatéka, a keleti (például a nepáli magaroknál talált) párhuzamok bizonyítják (a véletlen egyezés lehetőségét a jelpárhuzamok tömeges jellege és a Nemetz Tibor matematikus, a Matematikai Kutatóintézet munkatársa segítségével 1962-ben elvégzett matematikai valószínűségszámítás meggyőzően bizonyította).  

 

Ajánlott őrségi szállás

A veleméri Csinyálóház mellett (amelynek a honlapját olvassa most), a véle egy portán lévő Cserépmadár szállást is a nagybecsű figyelmébe ajánljuk. Míg az előbbi egy 5 személyes, két hálós lakosztály; addig az utóbbinak 3 szobája, 3 fürdőszobája, konyhája és étkezője áll a vendégek rendelkezésére. Kivehető egyben és szobánként is. Telefon: 06(20)534-2780. Honlap: www.cserepmadar.hu . Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás névadója (fotógrafika)

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva