Sárgaliliom tanösvény (Velemér) - Felsőszeri tanösvény (Szalafő) - Körtike tanösvény (Szalafő) - Szala menti tanösvény (Szalafő) - Rezgőnyár tanösvény (Őriszentpéter) - Fürge cselle tanösvény (Kercaszomor) - Szomoróci "Eörségh" tanösvény (Kercaszomor) - Töllős tanösvény (Szentgyörgyvölgy) - ajánlott őrségi szállás

orsegi_szallas

Tábla a veleméri Sárgaliliom tanösvényen

 

 orsegi_szallas

Az Őrség sok értékét ismerhetjük meg a közelmúltban kiépített tanösvények segítségével

 
A falusi turizmus keretében az Őrségbe látogatók jó része kifejezetten keresi a gyalogtúrák lehetőségét. Az Őrség kitűnő természeti környezetet és éghajlatot, a tanösvények pedig érdekes és szép látnivalók sorát kínálják e sétákhoz.
 

Sárgaliliom tanösvény (Velemér)

 01%20s%C3%A1rga%20liliomos%20r%C3%A9t%20Velem%C3%A9r%20sz%C3%A9p(5)

Sárgaliliomok a veleméri réten

 

A veleméri Sárgaliliom tanösvény a Belső Őrség védett növényritkaságáról kapta a nevét, amelynek egyik legnagyobb állománya ezen a vidéken található s amelyből a hollandok különféle színű változatokat nemesítettek. A túra Velemérrõl Magyarszombatfára vezeti át az érdeklõdõket 6 kilométer hosszan mutatva be a Belsõ-Õrség természeti kulturális értékeit. A tanösvény útvonala és az ennek során bemutatott ismeretterjesztõ témák alkalmasak, arra, hogy az ide látogató tirista szakember vezetése nélkül is fel tudja fedezni a természeti, építészeti, tájképi és kultúrtörténeti értékeket úgy, hogy az érzékeny területek nem sérülnek. A bemutató útvonal szabadon vagy elõzetes bejelentkezés alapján szakvezetõvel látogatható.

 orsegi_szallas

Virágzó rét a Sárgaliliom tanösvény mentén, Veleméren

 

orsegi_szallashelyek

Hazatért leszármazottak: Hollandiában nemesített liliomok a veleméri Sárgaliliom tanösvény mentén, a Cserépmadár szállás előtt

 

A tanösvény útvonalát úgy alakították ki, hogy a látogatók akár szakember vezetése nélkül is eligazodjanak, az érzékeny terület mégse sérüljön. Az érdeklődőket a tanösvény 11 állomásán elhelyezett táblák tájékoztatják például a veleméri Szentháromság templomtörténetéről, az őrségi népi építészetről, a Szentgyörgyvölgyi-patak, a nedves rétek, a száraz kaszálórétek és a láprétek élővilágáról, valamint a kisparaszti gazdálkodás sajátosságairól. A sárga liliomot - latin nevén Hemerocallis lilio-asphodelust - elsőként a németalföldi Carolus Clusius írta le az 1500-as évek végén, majd néhány liliomhagymát magával vitt hazájába. A sárga liliom nemesített változata később Hollandia egyik jellegzetes virágaként terjedt el Magyarországon is, azt viszont csak kevesen tudják, hogy valójában az Őrségből származik. A tanösvény kialakítását Hollandia 1,7 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta.

 orsegi_szallasok

A Sárgaliliom tanösvény egyik állomása a veleméri műemléktemplom, az Őrség egyik leglátogatottabb nevezetessége

 

A Sárgaliliom-tanösvény egyik tájismertető táblája a veleméri völgyben; ez a tábla a környezet madarait mutatja be a fokozottan védett haris (fogolyhoz hasonló vadmadár) élőhelyének közvetlen közelében (a haris a jobbra lévő patakpart bozótjaiban költ s erre a rétre jár ki bogarakat szedni) 

 
  
 
 orsegi_szallas
 Szalafő-pityerszeri kerített boronaház
 
A Szalafő-felsőszeri buszvárótól Szalafő-Pityerszerre vezeti a látogatókat, akik az egyes állomásain az Őrség népi építészetének szép példáival találkozhatnak. A felsőszeri útvonalszakasz autóval is bejárható, a Pityerszerre átvezető terepi szakasz azonban csak gyalogosan. A tájékozódást útirányjelző táblák segítik.
 
 
 
 orsegi_szallashely
Szalafő-pityerszeri pajta
 
Szalafő-Csörgőszerről kiindulva a környék jellemző természeti értékeit és élőhelyeit mutatja be. A út gyalogosan, kerékpárral és szekérrel járható, a hossza 1.7 km és a Szalafő-pityerszeri népi műemlékegyütteshez vezet.
 
 
 
orsegi_szallas
Szalafő-pityerszeri szoba
 
A 3.8 km hosszú tanösvény Szalafő központjától Őriszentpéterig, az Őrségi Nemzeti Park keserűszeri épületéig vezeti az érdeklődőket, akik a Szala mente élővilágát ismerhetik meg útközben. Az eligazodást ezen a tanösvényen is irányjelző táblák segítik. Csak gyalogosan járható.
 
 
 
A Harmatfû Természetvédelmi Oktatóközpont mellett kialakított 400 méter hosszú tanösvény tájékoztatást ad az Õrség növény- és állatvilágáról, az erdõk kialakulásáról, az erdõgazdálkodási módokról, az erdõszegélyek szerepérõl, a fasorok élõvilágáról, a helybeli õshonos háziállatokról, valamint a tókák élõvilágáról.
 
 orsegi_szallas
Az Őrségi Nemzeti Park igazgatósági épületének bejárata
 
 
A tanösvény Kercaszomorból kiindulva a Kerca-patak környékének élővilágát mutatja be. Az útvonalat irányjelző táblácskák mutatják. A 3.2 km hosszú tanösvény csak gyalogosan járható.
 
 
 
 
A 10 km hosszú tanösvény az őrség D-Ny-i szegletében, a szlovén határ közelében, a 272 lakosú Kercaszomor községben illetve annak határában található. A történeti, műemléki, néprajzi, botanikai látnivalók mellett megmutatja az őrségre hajdan jellemző gazdálkodás emlékeit is. A 16 állomáshely a falu főutcájáról kiindulva is felkereshető, de körtúra szerűen, erdei és mezei utakon is bejárható. A teljes útvonal kisebb szakaszokra is bontható.
 
 
 
A 3 km. hosszú tanösvény a szentgyörgyvölgyi erdő természeti értékeit és a hagyományos paraszti szálaló erdőgazdálkodást mutatja be. Megközelíthető Szentgyörgyvölgy és Magyarföld felől is.
 
A szálaló erdőgazdálkodás azt jelentette, hogy a parasztember tízszer is kiment a vegyes fafajokból álló erdejébe és tízszer is megnézte azt a fát, amit ki akart vágni, mielőtt kivágta volna. Közben eltervezte és megfontolta, hogy mire lesz jó a fa törzse s melyik ágából mit fog majd készíteni. Értett hozzá, mert az Őrségben apáról-fiúra szállt a szakmai tudás. Csak akkor vágta ki, amikor az már elérte a vágásérettséget s csak annyit és olyan fajtákat vágott ki, amennyit hasznosítani tudott (természetesen azt is hatékonyan tette).
 
Ezzel szemben a "modern" tarlóvágás mindent letarol, ami a területen van. Ezt azért teszi, hogy ne kelljen sokat vesződni a szervezéssel. Igaz ugyan, hogy az erdő termőképességét így nem lehet kihasználni (különösen nem a kevert fafajokból álló őrségi erdőkét), de ez ma senkinek sem lehet érdekes, hiszen úgyis a multinácik kezébe átjátszott erűmüvekben égetik el a legnemesebb bútorfáinkat is.
 
 orsegi_szallas
Szentgyörgyvölgyi tulipánfa egy lakatlan ház előtt
 
 
 

orsegi_szallas_falusi_turizmus

A veleméri Cserépmadár szállás homlokzata orgonavirágzás idején

 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás parasztházból lett az őrségi falusi turizmus kedvelt kiindulópontja

 

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva