Adatok - képek - ajánlott őrségi szálláshely

orsegi_szallas

Czugh Zsuzsa magyarszombatfai gerencsér (fazekas, töpfer) a műhelye előtt


Adatok

Egy híres magyarszombatfai fazekasdinasztia rokonszenves képviselőjeként fegyelmezetten készít megbízható minőségű cserépedényeket. Tányérjai az utóbbi években egyre népszerűek lettek, több őrségi étteremben is használják őket. A nagyapja által készített edények közül kettőnek rendkívüli jelentősége van a magyar írástörténet számára. Az egyik a székely írás "f" (Föld) jelének képszerű változata (magyarszombatfai tál Föld jellel); a másikon pedig a Jóma ten "jó magas isten" mondatjelek olvashatók - bizonyítva ezzel a székely rovásírás magyar eredetét és összefüggését a kőkori ősvallás jelrendszerével. A műhelyébe betérő látogatók eredetiben tekinthetik meg ezeket a kincseket, a hozzájük fűzhető magyarázattal a veleméri Sindümúzeumban találkozhatnak.

Cím: Magyarszombatfa, Fő út 21/a. Telefon.: (94)444-189.

 

Képek

 

 velemeri_orsegi_falusi_szallas

Czugh Zsuzsa magyarszombatfai fazekas által készített hagyományos tejesköcsög a rontáselhárító jellel

 

orsegi_szallas

Egy szép pohár Czugh Zsuzsa műhelyéből

 

orsegi_szallas

Czugh Zsuzsa tányérai

 

orsegi_szallas

Ebbe a cserépkanálba kell letenni a merőkanalat használat közben

 

 orsegi_szallas

Czugh Zsuzsa őrségi jellegű cserépedényei fegyelmezett, szabályos darabok 

 

orsegi_szallas

Czugh Zsuzsa fedeles edénye; egy sültcsírke talán nem fér alá, de kerülhet alá más érdekesség is egy gondos gazdaasszony által irányított háztartásban; s nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor az éhes ember felemeli ezt a cserépfedőt s alákukkant

 

Magyarszombatfai%20cser%C3%A9pt%C3%A1l%20Czugh%20Zsuzs%C3%A1n%C3%A1l%20f(2)

A Föld szójelének képszerű változata az Éden hegyeivel és szent folyóival, közepén az Istenre utaló sugaras Nap rajzával

 

orsegi_szallas

 

A tányér szélén az Istennel azonos égigérő fa elolvasható ábrázolásai láthatók

 

 orsegi_szallas

Czugh Zsuzsa műhelyének polcai

 

Ajánlott őrségi szálláshely

Két házat ajánlunk a kedves, Őrségbe látogató vendégeink nagybecsű figyelmébe. Az egyik a veleméri Csinyálóház (2 háló, fürdőszoba, étkezőkonyha, nagy terasz, 5 ágy), amelynek a honlapját éppen most nézegeti. A másik a véle egy portán található veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér). Ez utóbbi valamivel kedvezőbb árfekvésű a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s ennek köszönhetően érvényesülhet a csoportkedvezmény.

 

 orsegi_szallas

Veleméri háztetők (fotógrafika) a Cserépmadár szállás névadójával

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Belső szobája

 

Az őrségi falusi turizmus a virágkorát éli. A nagy keresletnek köszönhetően a lakosság érdekelt a fejlesztésekben és képes is annak a végrehajtására. Jelentős előrelépés történt az utóbbi években e téren, ami miatt Európa egyik leggyorsabban fejlődő turisztikai szempontok miatt érdekes területei közé tartozik. Ez persze jórészt csak statisztikai trükk, hiszen arról azért szó sincs, hogy a délfrancia Azur-part fényét éppen az Őrség homályosítaná el s az ottani fényűző szállodakomplexumok gazdái irígykedve gondolnának az őrségi magánszállások bevételére. Nem erről van szó és talán soha nem is lesz ilyen helyzetben az Őrség. Csupán a saját, korábbi eredményeihez képest jelentős az előrelépés. Amivel még mindig nem érte utol Ausztria, vagy Szlovénia hasonló szektprainak eredményét.

Csupán arról van szó, hogy az őrségi fejlesztéseknek köszönhetően több új panzió és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken, a régieket pedig folyamatosan fejlesztik a szállások tulajdonosai. Ennek a folyamatos szállásfejlesztésnek köszönhetően akad őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállásadók közé. Az utóbbi időben jelent meg a falusi magánszállásadás megadóztatásának jelensége is - ami részben örvendetes, hioszen arra utal, hogy van miből elvenni. Korábban a falusi szállásadás a falvak lakosság.megtartó szerepét volt hivatott erősítani (azaz az éhenhalás elkerülését segítette); ezzel szemben ma már egyre inkább fejőstehénnek vélik odafent (amiből következően sikeres ágazatnak ítélhető a falusi magánszállás-adás). Előbb az állam vetett ki adót az őrségi szállásadókra, aztán a települési önkormányzatok is sorra utánozták az államot. 

Ez a fejlődés természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára.

A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa). Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. A kisebb őrségi szállások jellemzően valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak.

A vendég többnyire nem diszkózni, hanem azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit. A fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ha a folyamat így halad tovább, akkor elérjük azt, amit némelyik nyugat-európai területen már megfigyelhetünk: hogy a kiüresedett falvakat hétvégi pihenésre használja a lakosság.

Mit tehetünk hozzá ehhez a jövőképhez? Ha ez az elrendelt és megváltoztathatatlan sorsunk, akkor csináljuk ezt a lehető legjobban! Amihez az Ön látogatására is szükség van - ezért szeretettel várjuk az őrségi szállásainkon!

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 11 ágyas lakosztály) sásliliomok mögül

 

Hogyan illeszkedik e képbe - az őrségi szállások sorába - a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház?  Nos, ezek a szállásépületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. Körülöttük virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához.

Az általában érvényesülő tendenciának megfelelően van egy kis múzeumunk, amelynek a gyűjtőkörébe az őrségi népi hieroglifák, a székely írás és a népi jelkészlet kapcsolatáról árulkodó tárgyak tartoznak. A Sindümúzeum látogatóinak egyúttal megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

Amennyiben Ön el akarja kerülni élete párjának hasonló kérdését, akkor bölcsen jár el, ha a szállások ára és a foglalásuk szövegre kattint!

 

 orsegi_szallas

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtajáról

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva