A vendégház fogalma - az őrségi vendégház - az őrségi vendégház lefoglalása - ajánlott őrségi szállás (vendégház)

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy hiteles őrségi vendégház) utcafrontja liliomokkal 

 

 A vendégház fogalma

A vendégház elnevezés azt sugallja, hogy olyan intézményről van szó, amely a vendégek házaként szolgál, vagyis ott kaphatnak szállást és ellátást azok, akik valamilyen ok miatt a saját szállásuktól messzire vetődtek.

A Katolikus lexikon meghatározása szerint a "vendégház (gör. xenodochion): tág értelemben idegennek, turistának szállást adó ház, fogadó, szálloda; szoros értelemben zarádokok testi-lelki szükségleteiről gondoskodó intézmény. Elnevezésükben ált. a ~ helyett a ház szerepel. Szent István zarándokház (Jeruzsálem, Róma). Sajátos formája a lelkigyakorlatos ház: Szent Gellért lelkigyakorlatos ház, Szalézi Szent Ferenc Ház, Jakab Antal Tanulmányi Ház".  

Az egyik netes lexikon rövidebben intézi el a meghatározást, mely szerint a vendégház "kisebb szálloda"

 

 orsegi_vendeghaz

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi vendégház) 2 ágyas emeleti hálója; az önálló házat nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk

 

Az őrségi vendégház

A fenti meghatározásokból önként adódik, hogy az őrségi vendégház fogalma az Őrség területén található kisebb szálláshelyeket jelenti. Azt, hogy mit tekinthetünk kis szállodának, a fenti meghatározások nem árulják el, mert ez nem is szükséges. Segíthet az eligazodásban, hogy a vonatkozó rendeletek általában megkülönböztetik a kereskedelmi és a nem kereskedelmi szálláshely fogalmát (a nem kereskedelmi szálláshelyek közé tartozik a falusi szálláshely, amelyet jellemzően nem vállalkozó, hanem csak egy magánszemély vezet, ezért is hívják ezt a szállástípust magánszállásnak). A kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyek közötti határvonalat így fogalmazza meg az egyik rendelet: "ha a hasznosított szobák száma az ötöt, az ágyak száma a tizet, kempingek esetében a hasznosított területegységek száma az ötöt meghaladja". Ami nem jelenti azt, hogy az ennél valamivel nagyobb őrségi szállást ne nevezhetnénk vendégháznak - hiszen a rendelet nem a vendégház fogalmát határozza meg, hanem a kereskedelmi szálláshelyét, s az nem ugyanaz.

Ezeken a szállásokon idegeneket (vendégeket, túristákat) fogadnak és szállásolnak el. A szállást kereső vendégek ma már jellemzően nem zarándokok, vagy azok kisebbségben lehetnek a csak pihenést kereső túristákkal szemben. Igaz ugyan, hogy Vas megyén vezet keresztül a Szent Márton zarándokút, s hogy a zarándokút résztvevőit nem mindig lehet megkülönböztetni a modern túristától - ami miatt aligha tudjuk pontosan meghatározni, hogy a vándorok közül mennyi a zarándok s mennyi a szokásos túrista. 

 

Az őrségi vendégház lefoglalása

A fentiekből a számunkra csupán az érdekes, hogy e vándorok valamennyien szállást keresnek maguknak éjszakára, s mindegyiküket befogadhatja egy őrségi vendégház. E reményt keltő lehetőség minden bizonnyal megnyugvással tölti el az ő szívüket, valamint - bevalljuk - a miénket is. Örömmel osztjuk meg ezért a hírt minden kedves szálláskeresővel, miszerint e sorok olvasója (amikor az őrségi vendégház lefoglalásának módját szeretné tisztázni) előnyt élvez azokkal szemben, akik elkerülik ezt a honlapot. Ugyanis a következő mondatban eláruljuk az őrségi szállás lefoglalásához vezető utat. Egy őrségi vendégház lefoglalása érdekében ugyanis kezdő lépésként elegendőnek bizonyulhat, ha az alábbi gombra kattint:

Booknow Hu

 

 orsegi_vendeghaz

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi vendégház) kavicsokkal körített logóját Dávid Éva veleméri habán fazekas készítette barátságból

 

Ajánlott őrségi szállás

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Belső szobájának részlete

 

Velemért a szerencsés adottságai kifejezetten alkalmassá teszik a falusi turizmus céljára, ezért szaporodnak itt is gomba módra a kiadó szobák, a parasztházból kialakított szállások és vendégházak. Nagyméretű (50 főt, vagy többet befogadó) szállás, vagy panzió nincs a településen. A legnagyobb befogadóképességű veleméri szálláshelyen is csak 16 ágy áll a vendégek rendelkezésére. A Botszer három szomszédos szálláshelye együttvéve 35 vendéget tud fogadni (az egyik szobát, a másik lakosztályt, a harmadik vendégházat kínál) . 

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház gazdája ezt a két házat ajánlja az Ön figyelmébe.

Ezek közül a Csinyálóház egy különálló épületben lévő különleges hangulatú vendégház (ennek a honlapját olvassa most). Nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ideális.

A másik vendégház ugyanezen a portán a Cserépmadár szállás. Ez egy százéves parasztházból lett kialakítva, s most 3 szobával, 3 fürdőszobával, konyhával és étkezővel áll a vendégek rendelkezésére. Kb. 10 fős csoportoknak ajánljuk, de szobánként is kivehető.

Booknow Hu

 

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtaja (részlet)

   

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

Booknow Hu

 

 

 

 orsegi_vendeghaz

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) 4 ágyas Kamra szobája

 

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoportnak ajánlott lakosztály) Belső szobája

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy parasztházból kialakított lakosztály) 4 ágyas Kamra szobája

 

Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert képtelenség minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás muzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalma elől menekülő vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szállások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi lakosztály) 4 ágyas Kamra szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

orsegi_vendeghaz

 A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) étkező-előtere

Booknow Hu

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva