orsegi_szallashely

A körmendi Batthyány-várkastély ad helyet a Vármúzeumnak, amelynek gyűjtőkörébe tartozik az Őrség is

 

Az egykori Batthyány-kastélyban működő Körmendi Vármúzeum 2004-ben vette fel Dr. Batthyány-Strattmann László nevét. Gyűjtőköre és kutatási területéhez tartozik Körmend város mellett a főnemesi család  uradalmi központjának és a Batthyány család uradalmainak gazdasági- és családtörténete is. Mivel az Őrség sokáig a főúri család birtokának számított, a Vármúzeumban sok őrségi vonatkozású anyag található, például egy régi veleméri tejesköcsög is.

orsegi_szallas_hercegi_cimer

A Batthyányak hercegi címere

 

A múzeum tehát a jelenlegi, közgyűjteményi formájában nem régi, de az épületben évszázadokon keresztül gyarapodó, jelentős régiséggyűjteménye volt korábban is a Battyhyányaknak. Ezek közül is országos hírű volt a fegyvertár meg a családi levéltár. A Batthyány család férfitagjai a török időkben magas katonai tisztségeket töltöttek be, ezért fegyvertáruk anyagának jelentős részét képezték a törököktől zsákmányolt fegyverek és egyéb tárgyak.

 

orsegi_szallas_kormendi_kincs_edenyei

A XV. századi körmendi kincslelet edényei a kastély mellett elásva kerültek elő, amiből következően valamikor a kastély urait szolgálhatták (ma a Magyar Nemzeti Múzeumban találhatók)

 

A levéltár anyagát használták fűtésre a megszálló Vöröshadsereg alakulatai a II. világháború végén és azt követően, amikor a kastélyba szállásolták be magukat. A pusztuló értékek jelentős részét Körmend lakossága mentette meg a teljes megsemmisüléstől. Kőszegi János vezetésével a katolikus iskola nevelőinek és tanulóinak sikerült a levéltár anyagának jelentős részét megmenteni - amivel örök hálára köteleztek minden kultúraszerető és magyar embert.

 

orsegi_szallas_kiallitas

A Körmendi Vármúzeum kiállításának részlete

 

Ez a megmentett levéltári anyag ma a Magyar Országos Levéltárban található. Az egykori fegyvertárból 650 darab jutott el a Magyar Nemzeti Múzeumba, néhány további darab pedig a Körmendi Vármúzeum gyűjteményében látható.   

orsegi_szallas_kormendi_kincs_gyuruje

A körmendi kincslelet gyűrűje, sarkain a Nagyon nagy szár (Nagyon nagy úr) mondatjelekkel

 

A Körmendi Múzeum kialakulása 1953-ban kezdődött. Dévényi Ferenc és Madáchy Károly kezdte el a muzeális értékek gyűjtését. Az összegyűjtött várostörténeti (céhtörténeti, néprajzi) anyag mennyisége gyorsan növekedett, s elsőként iskolai szekrényekben tárolták őket. Csaba József ornitológus és néprajzos 1954-ben ajánlotta fel a formálódó múzeumnak az 1930-as évek óta gyűjtött régészeti, néprajzi és helytörténeti anyagát.

orsegi_szallas_batthyany_III_boldizsar

Batthyány  III. Boldizsár képe az 1500-as évekből

 

A múzeum a hatvanas években kapott működési engedélyt a Művelődési Minisztérium Múzeumi Főosztályától "Rába Helyismereti Gyűjtemény" néven. A múzeum a nyolcvanas években került át a Batthyány-kastélyba. Ekkor 3 helyiségben állandó kiállítást rendeztek be. A múzeum vezetői és munkatársai tiszteletreméltó munkát végeztek a szakterületükön és egy igen szép és érdekes látnivalóval gazdagították Körmend városát. Közülük is külön tisztelettel említjük meg Nagy Zoltán néprajzkutató nevét, akinek a Vármúzeum igazgatójaként is szívügye volt a körmendi cseréppipák feltárása mellett az Őrség kutatása is. Mára a Körmendi Vármúzeum műtárgyainak száma meghaladta a tízenötezer darabot. A megtekintését mindenkinek bátran ajánljuk.

 

orsegi_szallas_torok_tarto

Török töltéstartó a XVII. századból; az egykori Batthyány-fegyvertár megmaradt darabjaiból

 

kormendi_kastely
 
A körmendi Batthyány-kastély látképe
 

 

orsegi_szallas 

A körmendi Batthyány-kastély egyik saroktornya

 

 orsegi_szallas_elefantcsont_nyereg

Elefántcsont nyereg a XV. századból

 

orsegi_szallas_batthyany_konyvtar

A valaha volt Batthyány-könyvtár néhány megmaradt kötete

 

orsegi_szallas_kormend_varosalaprajza

Körmend városalaprajza 1667-ből; az időközben lebontott falakkal körülvett város északkeleti sarkában van a máig megmaradt kastély

 

Ajánlott őrségi szálláshely

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva