Csótár Rezső fazekasmester (Szentgyörgyvölgy) - Vörös Ferenc fazekasmester (Gödörháza) - Gyenese Botfaragó Gyula (Velemér) - Tóth Sándor gerencsér (Velemér) - Gózon Imre tanító (Szentgyörgyvölgy) - Soós Ferenc tönkölybúzakenyér-készítés-bemutató (Kercaszomor) - Balogh István Péter festőművész (Velemér) - Béres János szobrász (Szentgyörgyvölgy) - Dávid Éva habán keramikus (Velemér) - Szerváciusz István szobrász (Kercaszomor) - Varga Géza írástörténész (Velemér) - Farsang Adrienn fazekas (Nagyrákos) - a kedves vendég - ajánlott őrségi szállás

 orsegi_szallas

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas munka közben

 
 
Csótár Rezső egy őrségi fazekasdinasztia leszármazottja. A hagyományos munkamegosztásnak megfelelően ő korongozza és égeti, a felesége pedig írókázza a munkákat. Ezen a portán nem csak a hiteles és szép cseréptárgyakban gyönyörködhetnek, hanem egy kitűnő őrségi emberrel is elbeszélgethetnek az utcáról betérők.
 
 velemeri_szallashely
Csótár Rezső cseréppohara
 
 
Cikk: http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=25394
 
Az országút és patak melletti garázsán látható felirat szerint "a népművészet ifjú mestere" cím tulajdonosa, amit az unokája is lelkesen megerősíthet – ha valaki kételkedne a felirat hitelességében. A mester nagyon szép, eredeti népi hangulatú tárgyakat készít, amelyek egyik mintája a képen látható dupla edény, amelyben az asszonyok vitték a kétfogásos ebédet a földeken dolgozó uruknak. Az edény díszítése archaikus. A hullámvonal folyót jelöl (az Éden négy szent folyóját, amelyek a Tejútból kapják a vizüket). A háromszög alakú hegyábrázolás a székely írás „s” (sarok) jelének megfelelője. A jelek egy kőkori eredetű hagyománynak megfelelve az edényt a teremtett és rendezett világ isteni középpontjával azonosítják; az edényből fogyasztott étel Istentől való származására emlékeztetnek. 
 
orsegi_szallas
Vörös Ferenc fazekas ételhordó ikercsupra
 
 
Cikk: http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=22502
 
A veleméri Tóth-portán (a mai Cserépmadár szállás épületében) 50 évvel ezelőtt élt fafaragó a lendvai Várbörtönben tanulta a mesterségét, ahol 7 évet ült gyilkosságért, ártatlanul. Az igazi tettes, aki helyett Gyula bátyánk egy ideig a hűvösön tartózkodott, a halálos ágyán bevallotta a tettét. A fenti képen látható törülközőtartót, amelynek a kiegészítő elemeit (a sarkain üldögélő madarakat és a törülközőtartó rudat) már régen elsodorta az idő, a szeretett unokáinak készítette. Az van ráírva, hogy „Jó reggelt, Tóth Irénke és Tóth Ibolyka!” Ők már akkor is nagymamák voltak, amikor 20 évvel ezelőtt a portát megvettük tőlük. Gyenese Botfaragó Gyuláról bővebben.
 
 
 orsegi_szallasok
Gyenese Gyula törülközőtartójának maradéka
 
 
Mintegy száz évvel ezelőtt élt ez a derék gerencsér a veleméri Tóth-házban, amelynek tetejére mázas kúpcserepeket és egy kis agyagmadarat is készített. A cserépmadár talán a száz évvel ezelőtt divatozó rigászat emlékére készült (némelyik őrségi ház az erdőn lépesmézzel befogott és városi lakásokba kalitkástul eladott rigók árából épült). Ez a kismadár adta a Cserépmadár szállás nevét. A kis agyagrigó e szép, régi parasztház csúcsán a vendégeket várja.
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Cserépmadár szállás névadója naplementekor
 
 
1826. október 25-én született Ógyallán (Komárom megye). Tanulmányai befejezése előtt vándorszínésznek állt, közben írt és fordított is.1848-49-ban honvédként harcol, és 1849-ben súlyosan megsebesül. Leszerelése után ismét színészkedik és ír. 1854-ben tanítói képesítést kap a pápai Református Kollégiumban. Ekkor érkezik a szentgyörgyvölgyi presbitérium hívása, és Gózon Imre megérkezik első és egyetlen munkahelyére, Szentgyörgyvölgyre. Tanít, szabadidejében pedig kutatja a falu és környéke, valamint gyülekezete történetét. Értékes régészeti leletanyagot küld be a Nemzeti Múzeumba, épületfelmérései a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irattárában találhatók. Neki köszönhető, hogy a veleméri árpád-kori templom freskói nem pusztultak el teljesen, ugyanis ő hívta fel Rómer Flóris figyelmét a szomszédos falu templomára. Kutatásai elismeréseként felkérték a Műemlékek Országos Bizottsága tagjának. Gózon Imre 43 évig szolgált Szentgyörgyvölgyön, és itt is halt meg 1918. január 18-án.
 
1996-ban az új iskola Gózon Imre nevét vette fel, és az épület előtt felavatták mellszobrát, valamint megnyílt az emlékszobája is. Sajnos, a gyermeklétszám megfogyatkozása miatt a szép új iskolaépület ma üresen áll.
 
 orsegi_vendeghaz
Gózon Imre mellszobra a gyermekhiány miatt bezárt szentgyörgyvölgyi iskola előtt
 
 
Cikk: http://www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=25183
 
 
 
 orsegi_szallashelyek

Balogh István Péter: Szöszi

 

A Körmenden és Budapesten is honos festőművész az év nagyobb részét Veleméren tölti, ahol a műtermében megtekinthetők lelket emelő színekben pompázó festményei. A népi műemlékszámba menő lakóházában is élmény körültekinteni. Az eredeti állapotában megmaradt konyhai berendezésnek, a gondosan megőrzött népi bútoroknak és Varga Sándor bácsi, az utolsó veleméri népi fazekas kerámiainak nagyszerű felhangot adnak Balogh István Péter minden falat beborító, a házat színes mesevilággá varázsoló képei. Balogh István Péterről bővebben.
 
 
Cikk: http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=27910
 
Az Őrség vonzza a művészeket. Az istenáldott tehetségű kitűnő művészeket. Emlékeztet ez a kulturális virágzás a török időkben tapasztaltra. Akkor a déli magyar területekről elűzött nemesek az ország északi részébe özönöltek, mert a szerbek által ellenünk hergelt hódítók a jobbágyokra igényt tartottak, de a lehetséges nemzeti vezetőket azonnal kiirtották. Az elűzött nemesek északon szükségképpen katonáskodásba és mellette a művészetek űzésébe kezdtek. A birtokaik kezelését ugyanis átvette tőlük a török, azzal nem kellett foglalkozniuk. E folyamatnak köszönhető a magyar reneszánsz kiteljesedése és máig emlékezetes virágzása. A romlás virágai, a fenyegető nemzethalál előtti pillanatnyi szélcsend termései voltak ezek. 
 
 
A grafikus-kerámikus házaspár megmentett egy szép őrségi parasztházat az enyészettől és nagyszerű kerámiatárgyak sorát adja a világnak mindannyiunk gyönyörűségére. A veleméri Fő utcán végigsétálók szeme mindig örömmel pihen meg a házuk előtti polcra kirakott habán és reneszánsz kerámiákon. Öröm betérni a műtermükbe egy kis nézelődésre és beszélgetésre. E sorok írója különösen hálás Dávid Évának, aki szép „cégtáblát” készített ajándékba a Csinyálóház számára, amely a porta ékessége lett. 
 
 orsegi_szallas
Habán edények Dávid Éva veleméri műhelyéből

 
 
A zománcozott aluminiumöntvényből készült Kercaszomori hősi emlékmű jellegzetes példája a művész karakteres, jelszerű alkotásainak. Az alábbi, az égigérő fát ábrázoló  veleméri rajzos tetőcserép adta hozzá a gondolatot. Ez a szobor az őrségi népi hagyományból sarjadt, a hettita hieroglif írás és a székely rovásírás jeleivel tart kapcsolatot; mégis modern. Egyszerre mesebeli és evilági. Szerváciusz István a magyar művészet legnagyszerűbb hagyományaihoz méltóan népi forrásból gazdagította a magas művészetet. 
 
orsegi_szallas_kercaszomori_emlekmu
 
Szerváciusz István szobrász égigérő fát ábrázoló kercaszomori hősi emlékműve, amelynek mintája egy veleméri sindüről származik
 
 
A Sindümúzeum tárlatvezetője; a Cserépmadár szállás és Csinyálóház gazdája; írástörténeti, nyelvészeti, őstörténeti és néprajzi témákkal foglalkozó könyvek szerzője. Bővebben.
 
orsegi_szallas
 
A Velemért és az Őrséget bemutató kötet negyedik kiadása is elfogyott már
 
 
Szorgalmas és a szépre fogékony művész, akinek a keze alatt az agyag csodává válik. A legszebb őrségi fazekastermékek jó része az ő keze alól kerül ki. A javaslatomra kezdte el a zöld-sárga máz alkalmazását, amely azóta a védjegyévé vált.  Farsang Adriennről bővebben.
 
orsegi_szallas
 
Farsang Adrienn néhány cserépedénye a veleméri Sindümúzeumból
 
A sorozat végén mutatjuk be a legfontosabb őrségi személyiséget: a vendéget. Az Őrségben ugyanis ma minden település a falusi turizmustól várja a megváltást, amihez azonban nincs elegendő fizetőképes vendég. Kár pedig tagadni, hogy ma ő lenne a legfontosabb e tájon. Körülötte forog a világ, az ő kedvét keresi a vidék apraja nagyja, s talán még a természet is az ő kedvéért olyan bámulatos. Éppen ezért meg kell becsülni, és hálatelt szívvel kell megemlékezni azokról a legkedvesebbekről, akik már jártak nálunk, s akik közül az alábbi képen bemutatunk egyet. Szeretettel várjuk vissza őt is és mindenkit, aki néhány napra feledni kívánja a gazdasági válság okozta gondokat. Mert az Őrségben a természet gazdasági válság idején is pazarlóan ontja ránk a kincseit.
 
 
 orsegi_szallas
A veleméri Cserépmadár szállás egyik legkedvesebb vendége
 
 
 
orsegi_szallas
A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős turistacsoport befogadására ajánlható őrségi lakosztály) udvara
 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 
orsegi_szallas
A veleméri Cserépmadár szállás (egy parasztházból kialakított őrségi szállás) 4 ágyas Kamra szobája
 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás százéves parasztházból lett az őrségi falusi turizmus támaszpontja 
 
 
orsegi_szallas
A veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás, 3 fürdőszobás őrségi lakosztály) 4 ágyas Belső szobája

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva