A magyarszombatfai Fazekasház leírása - a magyarszombatfai Fazekasház belső képei - a magyarszombatfai Fazekasház udvara - a magyarszombatfai Fazekasnapok - fazekas kirakodóvásármagyarszombatfai fazekasok - Magyarszombatfa - Magyarszombatfát érintő őrségi túrák - Belső őrségi házi piac a Fazekasháznál - ajánlott őrségi szállás

 orsegi_szallas

A magyarszombatfai Fazekasház

 

A magyarszombatfai Fazekasház leírása

 

orsegi_szallas

A magyarszombatfai Fazekasház új zsúpfedése 2012 tavaszán

 

A magyarszombatfai Fazekasház egykor egy fazekascsalád otthona volt, amely az Önkormányzat tulajdonába kerülvén a helyi fazekashagyományok múzeumaként és rendezvények színtereként használtatik. A Fazekasház május 1-től szeptember 30-ig, hétfő kivételével naponta 10.00-16.00 óráig van nyitva. Belépődíj felnőtt: 100,-Ft, diák, nyugdíjas: 70,-Ft.  Telefon: 06(94)544-003. A Fazekasház udvarán több melléképület is fel van állítva, amelyeket a különböző rendezvények céljára hasznosítanak. Egy Velemérből áthozott fazekasműhelyben például a látogatóknak mutatják be a korongozást, amit a bátrabbak ki is próbálhatnak. Egy nagyobb pajtában hagyományos fatüzelésű égetőkemence is van, amiben évente egy-két alkalommal égetnek is cserépedényeket.

 

orsegi_szallas 

Korongozóverseny résztvevője az egyik Fazekasnap alkalmával a magyarszombatfai Fazekasház udvarán felállított sátorban

 

A magyarszombatfai Fazekasház belső képei

 

 orsegi_szallas

A magyarszombatfai Fazekasház boronákból (fagerendákból) épült és egy fazekascsalád lakóháza volt

 

orsegi_szallashely

A magyarszombatfai Fazekasház egyik helyiségében régi cserépedényeket találunk

 

orsegi_szallas

A másikban pedig az egykor itt élt gerencsér (fazekas) lakberendezési tárgyait

 

orsegi_szallas

Cserépedény cserépedény hátán

 

orsegi_szallas

Festett láda a magyarszombatfai Fazekasházban

 

 orsegi_szallas

A magyarszombatfai Fazekasház konyhája

 

orsegi_szallashelyek

Még egy kép a szobáról

 

A magyarszombatfai Fazekasház udvara

 

 orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

 orsegi_szallashely

Fazekas kirakodóvásár

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallashely

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

 

orsegi_szallas

 

 

orsegi_szallashelyek

 

orsegi_szallas

 

 

 

orsegi_szallashely

 

 

orsegi_szallas

 

A magyarszombatfai Fazekasnapok

A Magyarszombatfai  Önkormányzatnak, a település fazekashagyományainak és a támogatóknak köszönhetően immár az Őrség legjellemzőbb kulturális tömegrendezvényét mondhatja magáénak ez a kis település. Az ország és a világ fazekasai adnak találkát egymásnak a 3 napos júniusi fazekasünnepen, amelyre minden fazekas a legszebb árukészletével és a Budapesten szokottnál alacsonyabb árakkal érkezik. Bővebben a magyarszombatfai Fazekasnapokról.

 

orsegi_szallas

Farkas Gábor békéscsabai fazekas remekmívű lábasa a magyarszombatfai Fazekasnapok egyik látványossága volt néhány évvel ezelőtt, ma a veleméri Sindümúzeumban tekinthető meg

 

 

Magyarszombatfai fazekasok

orsegi_szallas

Papp Vilmos korsója

Czugh Zsuzsa. Czugh Zsuzsáról bővebben.

Albert Attila. Albert Attiláról bővebben. 

Vörös Ferenc. Vörös Ferencről bővebben.

Cseke János. Cseke Jánosról bővebben.

Papp Vilmos. Papp Vilmosról bővebben.

 

 

 orsegi_szallas

Zsohár Gyula pohara az atya szójelével

 

Magyarszombatfa 

Magyarszombatfa a Belső Őrség egyik települése, hozzá tartozik Gödörháza is. Az őrségi fazekashagyomány fenntartásáról nevezetes, a településen ma is vagy tucatnyi fazekas működik. Az egyetlen nagyobb munkáltató a MAT Kerámia Kft. is cserépkályha-csempéket gyárt. Bővebben Magyarszombatfáról.

 

Magyarszombatfát érintő őrségi túrák 

Velemér - Alsómaráci túra.

Velemér - Hársas-tó túra.

Velemér - Körmend túra.

Velemér - Muraszombat túra.

Velemér - Őriszentpéter túra.

Velemér - Riegersburg túra.

Velemér - Szalafő túra.

Velemér - Vasvár túra.

Velemér - Zalalövő túra.

 

Belső őrségi házi piac a Fazekasháznál

 

orsegi_szallas

Belső őrségi házi piac húsvéti játékkal Magyarszombatfán, a Fazekasháznál

 

Ajánlott őrségi szállás

A veleméri Csinyálóház mellett (amelynek a honlapját olvassa most), a véle egy portán lévő Cserépmadár szállást is ajánljuk a szállást keresők nagybecsű figyelmébe. A Csinyálóház (2 háló, fürdőszoba, konyha/étkező, 5 ágy) nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánlható. A Cserépmadár szállás (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér, 11 ágy) elsősorban kb. 10 fős csoportoknak való, de szobánként is kivehető.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy háromszobás, 11 ágyas őrségi vendégház) homlokzata orgonavirágzáskor

 

Honlap: www.cserepmadar.hu , telefon: 06(20)534-2780, villanyposta: cserepmadar@gmail.com .

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház)  bejárata

 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

 

orsegi_szallashely

A veleméri Cserépmadár szállás (egy parasztházból kialakított őrségi vendégház) 4 ágyas Belső szobájának részlete

 

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata az utóbbi időben teremtett némi feszültséget. A verseny oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A kisebb őrségi szállások például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit. 

 

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, konyhával és étkezővel rendelkező őrségi szálláshely) előtere

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) 4 ágyas Kamra szobája

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva