Bevezető - őrségi szállások képei - falusi turizmus - veleméri szállás - őrségi lakosztály - őrségi nászút - őrségi vendégház - őrségi nyaralás parasztházban - őrségi magánszállás - őrségi szállások - őrségi apartman - őrségi szállásdíj fizetése K&H SZÉP Kártya segítségével - őrségi szállásdíj fizetése OTP SZÉP Kártya segítségével - őrségi szállásdíj fizetése MKB SZÉP Kártya segítségével - a veleméri kúriasor szállásai - ajánlott őrségi szállás

 orsegi_szallas

Egy őrségi lakosztály (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak), a veleméri Csinyálóház emeleti hálója

Booknow Hu

Bevezető

Az alábbi cikkekben az őrségi falusi szálláshelyek különböző megjelenési formáit próbáljuk meg leírni és esetenként értékelni. Ezek sorában pl. megnézzük azt, hogy az épület az építészeti adottságait tekintve milyen csoportba sorolható (sátor, faház, boronaház, vályogház, téglaház, kastély, tetőtér stb.). Egyúttal azt is szemügyre vesszük, amit ebből a falusi turizmus számára az őrségi szállásadó ki tudott alakítani (lakosztály, vendégház, panzió, apartman, magánszállás stb.). Bemutatjuk e vendégház- vagy szállástípusok előfordulásának gyakoriságát az őrségi falusi turizmusban, s megpróbáljuk óvatosan ecsetelni az előnyeiket és a hátrányaikat is. Nem állítjuk, hogy az őrségi szállásokról adott meghatározásaink és értékeléseink pótolhatatlanok, vagy objektívek lennének - csupán egy kicsit beszélgetünk a témáról. Ha nyájas olvasónak kevés az ideje (mint mindannyiunknak), akkor e fejezeteket (amelyek a cikk tetején lévő könyvjelzők segítségével érhetők el) minden különösebb veszteség nélkül átlapozhatja. 

 

orsegi_lakosztaly

Cserépkályha a veleméri Csinyálóház földszintjén lévő étkezőben

Booknow Hu

 

A különböző falusi vendégházak épülettípusai esetében ugyanis eltérő teljesítményre, szállás-élményre lehet számítani. Ha fiatalok indulnak útra, hogy megismerjék az Őrséget s vállalják valamelyik őrségi szállás esetleg romantikus, vagy rusztikus adottságait is, akkor a konkurrens vendégházak némelyikében esetleg tapasztalható kisebb komforthiány nem veszteségként, hanem érdekességként jelenhet meg a nyaralásról készített fényképeken. Hiszen - az öregek is bátran bevallhatják - nincs annál szebb, mint amikor fürdőszoba helyett egy tiszta vizű patakban, vagy egy kerti zuhanyozónál lehet tisztálkodni a kedvesünkkel. Szállodákban elérhetetlen az az élmény, amit egyszer a saját kerti zuhanyozónk alatt tapasztaltam. Este eresztettem meg a zuhanyrózsa vizét és a szentjánosbogarak százai szolgáltatták hozzá a világítást. Sokkal egyedibb volt ez, mint egy szokásos csempével burkolt falusi fürdőszoba vagy bármelyik szállodai zuhanyozás élménye. S a tábortűz mellett, bográcsban sem azért szeretünk gulyást főzni valamelyik falusi vendégház kertjében, mert az kényelmesebb az otthoni gáztűzhelynél; hanem azért, mert a tűz felett rotyogó finomság kavargatása különleges élményt jelent a városi mindennapokhoz képest. Azaz nem minden a szálláshely kényelmének szintje, de tudatában kell lennünk a vendégház lehetőségeinek.

 

orsegi_szallashely

A veleméri Csinyálóház terasza szeptember végén "még nyílnak a völgyben a kerti virágok"

Booknow Hu

 

E körülménnyel - az őrségi falusi szálláshoz kapcsolódó különféle komfortszintekkel - akkor is hasznos lehet számot vetni, ha a nyaralásra induló vendégek többsége elsősorban a vendégház ára iránt érdeklődik, s elsősorban az ártól függően választ szállást magának és családjának. Mindegyik falusi szállástípusnak van előnyös és hátrányos adottsága. Ha ismerjük ezeket, akkor azt is tudni fogjuk, hogy megfelel-e az elképzeléseinknek.

 

Logo%20155%20kiv%C3%A1gva

A Csinyálóház egy önálló házban lévő, különleges szépségű őrségi lakosztály; ehhez méltó a Dávid Éva veleméri fazekas által barátságból készített habán stílusú logó is

 

Emlékezetes annak a kedves vendégnek a meglepetése, aki az este közeledtekor nem találta a villanykapcsolót a jurtában. - mert az nem volt. Talált helyette eredeti honfoglaló hangulatot, ami ez esetben azt jelentette, hogy le lehetett feküdni a tyúkokkal, vagy meghitt beszélgetést lehetett folytatni a sötétben, a holdvilágnál esetleg a tábortűznél. 

 

orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház konyhája 

 

Ha szeretünk patakban fürödni, akkor megszállhatunk a patak mellett lévő sátorban is (persze ilyen helyen is van zuhanyozó a közelben). Különösen akkor ajánlható a sátor, ha nem akarunk esténként az ágyban az olvasólámpa fényénél olvasgatni (ugyanis a sátorban nincs mindig villany). Gyertyát azonban a sátorban is lehet gyújtani.

 

orsegi_szallas

Tetőtéri szék a veleméri Csinyálóházban

 

Az őrségi falusi szálláshelyek jelentős része egy-egy parasztház tetőterében lett kialakítva a legjobb helyi mesterek segítségével. Ezért a tetőtéri beépítések esetében számot kell vetni azzal, hogy például egy 5 cm-es hőszigeteléssel védett tetőtér igen megfelelő lehet májusban és júniusban, amikor a külső hőmérséklet egyébként is támogatja ezt a szállástípust. Hideg időben fűtéssel lehet a vékonyka hőszigetelésen segíteni. Az augusztusi kánikulában azonban csak az önkínzóknak ajánljuk.  

 

orsegi_szallas

Asztal székekkel a veleméri Csinyálóház emeletén

 

Azaz a falusi szállás típusának helyes megválasztása sokszor csupán az időpont szerencsés megválasztását jelenti. Ha tudjuk, hogy az adott falusi épület melyik időpontban "működik" optimálisan, akkor kiválaszthatjuk az időszaknak éppen megfelelőt. Ha az alábbi gombra kattint, akkor olyan szálláshoz jut, amelyet az elektromos padlófűtésnek, a legmodernebb klíma-készülékeknek és a többi kényelmi berendezésnek köszönhetően az év minden szakában kellemes használni.

Booknow Hu

 

Őrségi szállások képei

 

orsegi_szallas

Egy téglából épített veleméri parasztház az eredeti tulajdonos által kitűnő állapotban fenntartva

 

orsegi_szallas

A szomszédban álló hasonló parasztházat az mentette meg a lebontástól, hogy őrségi szállást csináltak belőle

 

A veleméri kúriasor szállásai

Amennyiben a többi veleméri szálláshely adataira is kíváncsi, akkor ajánljuk a "Veleméri kúriasor" szállásainak megtekintését! 

 

Ajánlott őrségi szállás

Az egy portán lévő alábbi két épületet ajánjuk őrségi szállás céljára: 

Az egyik a Cserépmadár szállás, a másik a Csinyálóház. Mindkét vendégház az őrségi Veleméren, azonos portán található. Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . Telefon: 06(20)534-2780. Honlap: www.cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP Kártya) segítségével is. 

Booknow Hu

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtaja (részlet)

   

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) csoportoknak, baráti családoknak van teremtve, de szobánként is ki lehet venni. 

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás őrségi lakosztály) Belső szobájának részlete az "Istenné tevő" ággyal

 

Az Őrségben a falusi turizmus (panzió és egyéb szálláshely) fejlesztése terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok újabb vendégház nyílt meg az őrségi településeken, a régieket pedig folyamatosan fejlesztik. Van olyan őrségi település, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá. Egyrészt az Őrségben nincs munkaalkalom, valamiből azonban meg kell élni. Másrészt pedig a városok zajában elfáradt embernek is természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). 

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobájának részlete

Booknow Hu

 

Gyakori, hogy egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. Az őrségi szállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez folyamatos fejlesztést eredményez, amiből csak hasznunk lehet. A szállások versenye például oda vezetett, hogy a szállásadás mellett ma már valami többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely koncertet rendez a vendégeinek, vagy fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallas

Veleméren - mivel a porták nincsenek bekerítve - a tyúkok élete is egy idill, persze csak a rókával való találkozásig

 

A kisebb őrségi szállások többnyire egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén felmutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás muzeális értékű berendezésével. Ezt tesszük mi is a Sindümúzeum fenntartásával, amelyben az őrségi népi jelkészlet és a székely rovásírás kőkori eredetét mutatjuk be a vendégeinknek, főleg szép cseréptárgyakon. E mellett természetesen azt az elkülönült nyugalmat is biztosítani tudjuk, amit a városok forgalmától megcsömörlött vendég keres az Őrségben. 

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás étkező-előtere; az asztalnál - sok neves vendégünk sorában, Kossuth Lajos, Esze Tamás és II. Rákóczi Ferenc képe alatt  - ültek már a Rákóczi és a Habsburg család tagjai is

Booknow Hu

 

A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert az őrségi szállások nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit. Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb őrségi szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis őrségi szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

 

00%20Bels%C5%91%20szoba%20gazda%C3%A1gya%20f%C3%BCgg%C3%B6nnyel%20j%C3%B3%205770%20pici(2)

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás Belső szobájából

Booknow Hu

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket.

Ilyen adottság egyrészt az, hogy e szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. A domb tövében virágokkal (mocsári gólyahírrel, szibériai nőszirommal, szártalan kankalinnal, mezei zsurlóval) körülvett százéves tóka. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke, meg a szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől tavasszal, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától augusztusban - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s ez erőt adhat az elkövetkező munkához.

A másik sajátos adottság a házigazda írástörténeti tudása, amelyet szívesen oszt meg a portán lévő Sindümúzeumban az őrségi népi jelkincs segítségével illusztrált előadásai során a vendégeivel és a betévedő túristákkal is. Ezeknek is köszönhetően az említett őrségi szállások vendégköre a hazai értelmiség legjobbjaiból verbuválódik.

 

00%20Kamraszoba%20bal%201%202%203%20as%20%C3%A1gyak%20j%C3%B3%205733%20pici(4)

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobájának részlete

Booknow Hu

 

Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás utcafrontja liliomokkal

Booknow Hu

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva