Adatok - képek - ajánlott őrségi szálláshely

orsegi_szallas

Egy jellegzetes, zöld-sárga mázzal díszített edény Farsang Adrienn őrségi fazekas termékei közül

Adatok

Farsang Adrienn fazekas Nagyrákoson lakik, a fehér tornyáról messziről felismerhető szép református templom mellett. Igen szorgalmas alkotó, meg nem áll a korongja. Jellemző rá az alább is látható zöld-sárga máz, amelyet nagy műgonddal készít el, a részletekre is figyelve. Az alkotásait vagy a műhelyében, vagy a szalafő-pityerszeri műtárgyboltban lehet megvásárolni. Az Őrségben ő és Albert Attila fordítja a legnagyobb gondot a mázolozásra, aminek köszönhetően - mint az a fenti képen is látható - igen mutatósak az edényei.

 

Képek

orsegi_falusi_szallas  

Farsang Adrienn nagyrákosi fazekas néhány terméke a Veleméri Sindümúzeumban (amelyet az őrségi fazekasokat és az őrségi jelkészletet mutatja be)

 

velemeri:szallas

Farsang Adrienn tálja; ezt a zöld-sárga mázt általánosan használták a magyar fazekasok; az Őrségben - hála az alkotónak! - ma is létezik

 

Ajánlott őrségi szálláshely

Két különlegesen szép őrségi szállást ajánlunk a látogatóknak. A Csinyálóház mellett (amelynek ez a honlapja) bemutatjuk a Cserépmadár szállást is. Ez a két őrségi szállás egy portán található, de némileg eltérő igényeket elégít ki. A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) ugyanis valamivel nagyobb és olcsóbb a Csinyálóháznál. A Csinyálóház nászutas párnak, vagy gyermekes családnak való. A Cserépmadár szállás e helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező) utcafrontja orgonavirágzáskor

 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

 orsegi_szallas

A Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) napsütötte lizénái kék virággal és zöld lombbal

 

Az Őrségben a falusi szállásadás terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években: sok panzió és vendégház nyílt meg az őrségi településeken. Ezt természetesnek is tekinthetjük, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. S az általános gazdasági ellehetetlenülés viszonyai közepette a lakosság minden lehetősébet megragad a boldogulásra. Ez többnyire azt jelenti, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A szálláshelyek túlkínálata teremtett némi versenyhelyzetet, ami a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami többletet is kell nyújtani a vendégeknek. A tőkeerős szálláshely például fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. A kisebb őrségi szállások azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a vendégek többsége kifejezetten keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég általában azért jön az Őrségbe, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. 

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás előszobájának részlete

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás névadója naplementekor

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva