A túra állomásaia túrakártya - leírás - Regede képei - Riegersburg képei - ajánlott őrségi szállás

 A_Velemer_Riegersburg_tura_terkepe
1. ábra. A Velemér-Riegersburg túra térképe
 
 
Velemér: műemléktemplom, Sindümúzeum, habán kerámia 
Magyarszombatfa: Fazekasház, Vadászati Kiállítás, Ginti étterem
Nagytótlak (Selo): Román kerektemplom freskókkal
Mártonhely (Martjanci) gótikus templom freskókkal
Muraszombat (Murska Sobota): Szapáry-kastély, gótikus templom 
Regede (Radgona, Bad Radkersburg): fellegvár, barokk város
Riegersburg: fellegvár

 

 

A túrakártya

 A_Velemer_Riegersburg_turakartya

Leírás

Ez a túra valamivel hosszabb, mint a túrakártyáinkon megtalálható többi őrségi túra, ezért érdemes időben elindulni Velemérből. Nem kell hajnalban kelni, de a déli indulás azt eredményezheti (ami már elő is fordult), hogy a riegersburgi fellegvárhoz éppen zárórára érkeznek meg. Ráadásul a végcél előtt nem sokkal, az ausztriai erdőből rettenetes vadállatok vérfagyasztó üvöltését lehet majd hallani, a táblákra meg az lesz kiírva, hogy itt nyílik lehetőség a Jurassic-park megtekintésére (amire persze a gyermekek a hátsó ülésről elkezdik javasolni, hogy "Azt is nézzük meg!"). Azaz a sok látnivaló egész napot kíván s a Velemérhez közelieket most inkább ki kell hagyni. Az első nagyobb város Muraszombat, ahol legalább a Szapáry-kastélyt érdemes megtekinteni (ha egy másik túra alkalmával nem jövünk a környékre). Annál több időt kell szánni a szép szlovén-osztrák határváros, Regede megismerésére. Ezt a Mura közepén húzódó országhatár két részre, egy szlovén Radgonára és egy osztrák Bad Radkersburgra tagolja. A város magyar neve Regede, s a szomszédasszonyom édesapja néha parasztszekérrel is elment oda a vásárba. Regede után következik a máshol nem látható, sziklára épített sasfészket jelentő riegersburgi fellegvár.

 

orsegi_szallas

A Velemér - Regede útszakasz részletesebb térképe; Muraszombat és Regede között a rövidebb úton érdemes menni)

 

Regede képei

orsegi_szallashely 

A szlovén-osztrák határ előtt (tehát még Radgonában) van a dombra épített regedei vár

 

velemeri_szallas_az_orsegben

A kapun belépve ezt látjuk

 

orsegi_szallasok

A Mura képezi a szlovén-osztrák határt Regedénél

 

 orsegi_szallas

 A Regede városát körülölelő, ágyúzás ellenében tervezett alacsony és erős falak a török ellen védték a Mura völgyét és az Őrséget 

 

orsegi szallas

A regedei főtéren érdemes meginni egy kávét

 

orsegi_vendeghaz

A veleméri műemléktemplomot kifestő Aquila János Regedében született

 

orsegi_szallashely

Egy szép regedei cserépkályha

 

velemeri_szallashelyek

Lakóház bejárata Regedén

 

orsegi_panzio

Sarokszobor

 

orsegi_szallas

Pieta

 

orsegi_szallashely

A főtér másik szögből

 

orsegi_szallasok

Szűz Mária a kisdeddel

 

orsegi_szallas

Gótikus templom bejárata Regedén

 

orsegi_szallashely

Szép kőtábla

 

orsegi_vendeghaz

Fasor Regedén

 

orsegi_panzio_velemer

Vakolatdíszes lakóház

 

orsegi_szallas_paraszthazban

Sikátor

 

orsegi_szallashely

Régi síremlék a templom falánál

 

orsegi_szallasok

Páncélos vitéz sirköve

 

velemeri_tura

Regedei oltár

 

orsegi_szallashelyek

A templom oldalfala

 

velemeri_szallas

Liget a templom mellett

 

velemeri_panzio

 Barokk templomtorony

 

velemeri_szallashely

A városháza tornyának földszintjén az első világháborút követő véres szlovén-osztrák harcok hősi halottainak névjegyzéke, magyar nevekkel

 

orsegi_szallas

A városháza tornya messzebbről

 

velemeri_orsegi_tura

Egy virágos udvar

 

orsegi_szallashelyek

 A várárok

 

velemeri_kiado_szoba

Nyílászáró

 

orsegi_szallas

Vasajtó

 

orsegi_vendeghazak

Vasajtó

 

velemeri_szallashely

 Vasajtó

 

 orsegi_szallas

 Ablak, vakolatdíszekkel

 

orsegi_szallasok

Régi regedei cserépedény az ország jelével

 

velemeri_szallas_paraszthazban

 A regedei gótikus templom felé vezető utca

 

Riegersburg képei

 

velemeri_turakartya

Riegersburg látképe

 

velemeri_szallashely

A riegersburgi fellegvár látképe közelebbről

 

velemeri_kirandulas

Kaptató

 

orsegi_szallashely

Híd

 

orsegi_panziok

Látkép a várból

 

velemeri_paraszthazban_kialakitott_szallas

Látkép kaputoronnyal

 

orsegi_paraszthaz_szallas

 Látkép kaputoronnyal, másképp

 

orsegi_szallas

 Pihenő a vár egyik teraszán

 

 

orsegi_szallasok

 Festett báboskorlát

 

orsegi_szallashely

 Torony

 

orsegi_szallashely

 A vár egyik kapuja

 

orsegi_szallas

Egy másik várkapu

 

velemeri_szallas

 Falszoros

 

orsegi_szallas_szobakkal

 Pillantás fentről

 

Ajánlott őrségi szállás

 

 orsegi_szallashely

A veleméri Cserépmadár szállás (egy parasztházból kialakított, 3 szobás, 3 fürdőszobás őrségi lakosztály) bejárata

 

Velemért a szerencsés adottságai kifejezetten alkalmassá teszik a falusi turizmus céljára, ezért szaporodnak itt is gombamódra a kiadó szobák, a parasztházból kialakított szállások és vendégházak. Nagyméretű (50 főt, vagy többet befogadó) szállás, vagy panzió nincs a településen. A legnagyobb befogadóképességű veleméri szálláshelyen sem áll 20 ágy a vendégek rendelkezésére. A Botszer három szomszédos szálláshelye együttvéve 35 vendéget tud fogadni. Termálstrandot, vagy wellness szolgáltatást az alsómaráci fürdőben (Szlovéniában) lehet legközelebb igénybe venni.

 

orsegi_szallasok

A veleméri Cserépmadár szállás egyik legkedvesebb vendége

 

A Cserépmadár szállás címe: 9946 Velemér, Fő utca 7. Honlap: www.cserepmadar.hu , telefon: 06(20)534-2780, villanyposta: cserepmadar@gmail.com .

Az őrségi szállás ára és lefoglalása. 

Velemér, cserépmadár Kolossa házával

Veleméri háztetők cserépmadárral (fotógrafika)

   

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) étkező-előtere

 

Kibérelhető az egész ház, vagy csak egy szoba is,

Foglalás érdekében hívjon most! Telefon: 06(20)534-2780

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) 4 ágyas Belső szobájának részlete

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa). Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni.

 

orsegi_szallashely

A veleméri Cserépmadár szállással szemközti telek tavaszi virágpompával

 

A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi lakosztály) 4 ágyas Kamra szobájának részlete

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához.

 

orsegi_szallas

Nyílnak a sásliliomok a veleméri Cserépmadár szállás előtt elvezető Sárgaliliom-tanösvény tiszteletére

 

Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

orsegi_szallashely

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) 4 ágyas Kamra szobájának részlete

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva