Magyarszombatfai Fazekasház - Alsólendvai Vármúzeum - Veleméri Sindümúzeum - Veleméri műemléktemplom - Balogh István Péter festőművész műterme - Dávid Éva habán kerámikus műterme - Szikszai Edit Helytörténeti Gyűjtemény - Körmendi Vármúzeum - Szalafő-pityerszeri skanzen - Pankaszi Falumúzeum - Kapornaki Néprajzi Gyűjtemény - Zalalövői kiállítások - Egervári Helytörténeti kiállítás - Vasvári sánc - Pável Ágoston Múzeum, Szentgotthárd - Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg - Savaria Múzeum, Szombathely - Veleméri önkormányzati tájház - Veleméri magántájház - Vadászati kiállítás, Magyarszombatfa - osztrák múzeumokajánlott őrségi szállás

  

orsegi_szallas

A veleméri Sindümúzeum a világ legnagyobb kismúzeuma

 

A falusi turizmus keretében az Őrségbe érkező látogatók joggal számítanak arra, hogy nagyokat sétálhatnak vagy kerékpározhatnak az árnyas lombokkal fedett őrségi utakon; s kipihenten, a gondokat feledve térhetnek vissza a munkába. Arra azonban kevesebben számítanak, hogy az Őrség és vidéke milyen sok kulturális élményt kínál. Például a háromnapos esők idején az Őrség szinte kiürül, mert a vendégek az őrségi kiállításokat nem ismerik, amiért nem is veszik igénybe őket az esőnapok unalmának feloldására. A meglévő kiállítások és múzeumok bemutatásával a hasonló baleseteket kívánjuk megelőzni. Helyesen dönt, aki a kirándulásait úgy tervezi, hogy közben felkeresi az őrségi látnivalók sorát is. Nyugat-Magyarország (és benne az Őrség) tele van műemlékekkel, művészettel; érdekességeket és szépségeket őrző kiállítóhelyekkel, valamint szabadtéri múzeumokkal. Mindezek autóval könnyen elérhetők (az utakon nincs dugó, mindig van parkolóhely, a parkolásért nem kell fizetni). Az alábbi felsorolás az őrségi múzeumok és kiállítások javát tartalmazza, kiegészítve néhány kapcsolódó szabadtéri látványossággal.

 

A veleméri Önkormányzat az egyik műemlék-jellegű parasztportán tájházat rendezett be (többek között Varga Sándor néhai veleméri fazekas népművész cserepeivel).
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Önkormányzat kezelésében lévő egykori parasztház (boronaház) a felújítás és a tájházzá történt alakítás előtt
 
 
Egy megüresedett, eredeti állapotában megőrzött parasztporta, amelyet a Szentgyörgyvölgyön lakó örökösök szívesen megmutatnak az érdeklődőknek. Jobbára csak hétvégén van nyitva.

orsegi_szallas 

Veleméri magántájház szép fonott kapuval

 

sindu_ten
A székely rovásírás "tprus" (tapar us "szabír ős") jelének népi változata egy veleméri rajzos sindün, a Sindümúzeum kiállításáról
 
Veleméren megtekinthető a rajzos tetőcserepeket, őrségi népi kerámiákat és Gyenese Gyula fafaragó néhány tárgyát őrző Sindümúzeum (Velemér, Fő utca 7.). A világ egyetlen múzeuma, amely a magyar hieroglif írás kutatását és bemutatását tűzte ki céljának. 
 
 
Veleméren megtekinthető Balogh István Péter festőművész műterme, ahol a mester képeit meg is lehet vásárolni. Balogh István Péterről bővebben.
 
orsegi_vendeghaz
 
Balogh István Péter festőművész veleméri lakása és műterme
 
 
Velemér egyik nevezetessége Dávid Éva habán fazekas műterme, ahol habán és reneszánsz stílusú edényeket lehet vásárolni. Dávid Éváról bővebben.
 
orsegi_szallashely
 
Dávid Éva veleméri keramikus habán tálja
 
 
Az ismert veleméri gótikus műemléktemplom freskóit szakszerű vezetéssel lehet megtekinteni. Egész évben 9 - 17 óra között látogatható. Kulcsa Szabó Eleknénél található, tel: (30)448-9276. A veleméri Szentháromság-műemléktemplomról bővebben.
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Szentháromság-templom szentélye és diadalíve
 
 
Magyarszombatfán található a Gömbös Mátyás vadásztrófeáit bemutató, sok látogatót vonzó kiállítás. A kiállítás kertjében általában vadászkutya, őz és vaddisznó is látható. Sajnos a költségek növekedése miatt időnként felmerül a kiállítás bezárásának gondolata is.
 
 
 
orsegi_vendeghaz
 
A magyarszombatfai fazekasház
 
 
Magyarszombatfán ma is tucatnyi fazekas dolgozik. Az egyik fazekascsalád régi boronaházából kiállítóhelyiséget alakítottak ki, az udvaron lévő épületekben pedig korongot és fazekaskemencét állítottak üzembe a látogatók nagy örömére. Az évente megrendezett Fazekasnapokon az ország és a világ legjobb fazekasai adnak egymásnak és a látogatóknak találkozót. Ezeken a legszebb fazekastermékeket lehet megvásárolni a szokásos áraknál valamivel olcsóbban. A szorgalmas gyűjtőmunkának köszönhetően a Fazekasnapokon kiállított termékek egy része a veleméri Sindümúzeum kiállításán tekinthető meg.
 

 
 
orsegi_szallas
 
Az alsólendvai Bánffy-várkastély ma múzeumnak és kiállítóteremnek ad helyet
 
Az elcsatolt Muravidék szép kisvárosában, Alsólendván (Lendava) - amely Velemértől és a Belső Őrségtől mintegy 30 kilométerre van - érdemes megtekinteni a Vármúzeum állandó és időszaki kiállításait.
 
 
 
orsegi_szallas
 
Szép cseréptál az őriszentpéteri múzeumból
 
Az őriszentpéteri Művelődési Házban nyílt meg a Szikszai Edit nagyszerű őrségi néprajzi gyűjtésére épülő, szépen rendezett állandó kiállítás, amely egyéb helytörténeti anyagot is bemutat. Cím: 9941 Őriszentpéter , Városszer 55. Telefon: +36 (94) 428-022 
 
 
 
orsegi_szallas
 
A háttérben a körmendi Vár, amelyben ma múzeum működik
 
 
A körmendi Batthyány-kastélyban 1980-ban nyílt meg a mai múzeum. Gyűjtőköre és kutatási területe a város uradalmi központ történetén kívül a Batthyány család uradalmainak gazdasági- és családtörténete. Műtárgyainak száma meghaladja a tízenötezer darabot.  A múzeum a Batthyány család ősi kastélyának dél-nyugati emeleti és földszinti szárnyában talált méltó elhelyezést. A várkastély falai őrizték egykor a Batthyányak híres levéltárát, fegyvergyűjteményét, valamint könyvtárát, melyeket a második világháború viharai szétszórtak vagy részben megsemmisítettek. A felbecsülhetetlen értékű főúri műgyűjtemény megmentett darabjaiból csupán néhány darabot tudnak helyben bemutatni. A múzeum "Nemzedékek öröksége" című kiállításán Körmend és vidéke természetrajzát, régészeti leleteit, céhtörténeti értékeit, és a 19-20. század fordulójának polgári kulturális emlékeit láthatja az érdeklődő közönség. A gyűjtemény néhány kiváltképpen értékes darabja: a körmendi kincslelet (14-15. század), Batthyány Ferenc pergamen végrendelete (16. század), a mészáros céh 1726-os évszámú ón céhkorsója, az Udvari fivérek velocipédjei (19. század), Molnár Lajos madárgyűjteménye. A múzeum bevezető részében a Batthyányak körmendi évszázadai címmel külön kiállítási egység látogatható, amely bemutatja a 2003-ban boldoggá avatott hercegorvos, dr. Batthyány-Strattmann László életét is. A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumnak 3 fő gyűjteményi egysége van, melyek közül számban a történeti tárgyi és dokumentációs anyag a legjelentősebb, de a Batthyány családi levéltár helyben megőrzött darabjai is mintegy 2000 darabot számlálnak. A néprajzi és történeti tárgyi anyag tartalmaz kézműves műhelyeket is. A régészeti kataszteri anyag az 1988-2000 között végzett ún. pipaásatások anyagát jelenti, mintegy 3000 darabot. Habár a körmendi múzeum gyűjtőterülete kiterjed a történeti Őrségre és az egykori Körmendi Uradalom területére, a tárgyi és dokumentációs műtárgyegyüttes mintegy 75-80 %-a Körmend város lelőhelyre korlátozódik. A néprajzi gyűjtemény viszont lefedi a gyűjtőterületet. Archív fotókat 1956-ig, a történeti dokumentációt az 1960-as évekig, tárgyi anyagot pedig - élő műhelyek esetében - napjainkig gyűjt a múzeum. Elérhetőségek: Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum 9900 Körmend, Vár Pf. 12. Tel./Fax.: +36-94/410-425 mail: dbslm@muzeumkormend.t-online.hu  Nyitvatartás: április 1-től október 31-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-12 és 13-17 óráig.
 
 
 
orsegi_szallas
 
Boronaház ablaka a Szalafő-Pityerszeren lévő skanzenben
 
 
A szalafő-pityerszeri szabadtéri néprajzi múzeum az Őrségbe látogató turisták egyik legfontosabb célállomása. Egy, az eredeti helyükön megőrzött házakból álló, domb tetejére épített szer (laza szerkezetű, eredetileg egyetlen család által lakott, kerítést nem ismerő házcsoport). Itt az 1700-as évekre jellemző állapotában tanulmányozható a régi Őrségre jellemző szabad beépítési forma és a boronákból (fagerendákból) épített kerített ház.
 
 
 
orsegi_szallas
 
Részlet a pankaszi falumúzeumból
 
Aki azért jött Pankaszra, hogy megnézze az Őrség legszebb haranglábát, az bizonyára szívesen megnézi a település helytörténeti múzeumát is.
 
 
 
orsegi_szallas
 
A kapornaki tájmúzeum épülete
 
 
A Bajánsenye-Hodos-i szlovén-magyar határátkelőn áthaladva a határhoz közeli Kapornakon (Krplivnik) találjuk a trianoni rabló békében elcsatolt őrségi területek legszebb tájházát és gyűjteményét. A kiállítás anyagát a környező települések magyar lakossága adta össze és a Körmendi Vármúzeum szakemberei segítették a berendezését. Címe: Kapornak 101 SI-9205 Hodos (Slovenija (no regions!)) Kapcsolat: Tel.: ++386 (0) 2 577 1539 Fax.: ++386 (0) 2 559 1240 Info: ++386 (0) 2 559 1240 magyar.lendava@siol.net  Nyitvatartás: Előzetes egyeztetés esetén.
 
 
orsegi_szallas
 
A zalalövői tájház udvara
 
Zalalövőn megtekinthető egy szép tájház, valamint a Villa Publica római romkret és a Salla Kiállítóhely. Ezen a kiállítóhelyen "Salla-Zala megye a római korban" címmel bemutatják a római kor emlékeit: sírköveket, egy halomsír rekonstrukcióját, valamint egy oszlopcsarnokos római kori ház részleges rekonstrukcióját is. Látogatható keddtől péntekig 10 - 16 óra között, szombaton és vasárnap előzetes bejelentkezés esetén. Zalalövő, Kossuth u. 3. Tel: (99)314-537.
 
orsegi_lakosztaly
 
Cserépedény a zalalövői tájházból
 
 
Zalalövő ősi település, amelynek római kori neve Sala volt. A rómaiak hatalmas palotát építettek itt az átutazó állami méltóságok biztonságos elhelyezése és a helyi közigazgatási feladatok ellátására. A palotában több római császár is megszállhatott. A palota alapfalai ma is állnak, a leletek egy részét kiállításon lehet megtekinteni. A fenti képünk a másik kiállítás (a zalalövői tájház) egyik tejesköcsögét ábrázolja, amelyet az egykor itt élt Lung József fazekas és cserépkályhagyáros (Lékai bíboros nagyapja) készített.
 
orsegi_szallashely
 
Római kori romok Zalalövőn
 
 
 
orsegi_szallasok
 
Az egervári templom szószékjének részlete
 
Egervár érdekes és szép település Zalaegerszegtől északra. Gótikus temploma és reneszánsz mocsárvára érdemes a megtekintésre. Az utóbbiban helytörténeti kiállítás is látható.
 
orsegi_szallas
 
Az egervári reneszánsz mocsárvárban ma múzeumot is találunk
 
 
 
orsegi_szallas
 
A vasvári sánc helyreállított kapuja
 
A Zalaegerszeget Vasvárral összekötő úttól nyugatra, az úttal párhuzamosan húzódott a középkori Magyarországot az osztrák betörésektől védelmező egyik gyepűvonal. A Vasvár közelébe eső szakasza ma is jól követhető, a képen látható kapuját nemrég rekonstruálták. Szabadon megtekinthető, az úton tábla jelzi, hol kell bekanyarodni a kapuhoz vezető jól járható erdei útra. Valaha ilyen kapukat védtek az Őrség őrállói is.
 
 
E szentgotthárdi múzeumban időszakos és állandó kiállítások is vannak. A Délnyugat-Dunántúl fazekassága a magyar népi fazekasművészet sajátos szigete, amely a középkori hagyatékra épülő fazekas-, és tárgykultúrát őrzi. Ezt a középkori fazekashagyományt az országban egyedülálló módon tanulmányozhatjuk a múzeumban és az eredeti környezetben, például az őrségi fazekastelepüléseken is. A Szentgotthárd környéki szlovének kiállítás a szlovének letelepedését és népi kultúrájuk sajátosságait tárja a látogatók elé. A szentgotthárdi sírlelet című kiállítás az 1982-ben feltárt 17. századi sírban talált koporsó és díszes öltözetben eltemetett férfi restaurált maradványait, illetve rekonstruált öltözetét mutatja be. Elérhetőség: 9970 Szentgotthárd, Hunyadi u. 6. Tel.: 94/380-099, e-mail: neprajz@savariamuseum.hu Nyitvatartás: I. 1-III. 31-ig minden kedden 10-18 óráig. IV. 1-XII. 1-ig kedd-vasárnap 10-18 h
 
 
A Zala folyó holtágára, egy eredeti helyén megőrzött régi malom mellé telepített szabadtéri néprajzi múzeum a Göcsej archaikus épülettípusait mutatja be. Azokat az épülettípusokat, amelyek már a XIX. század végén is eltűnőben voltak. 1968 augusztusában nyitották meg, jelenleg kb. 50 eredeti épületből álló falut alkot. Az épületekben a XIX. század végének lakáskultúráját dokumentáló berendezést láthatunk.
 
 
A Savaria Múzeum mintegy félmillió darabos gyűjteményéből rendezett állandó kiállítás a Nyugat-Dunántúl, ezen belül az Alpokalja földtörténetét, természeti képét és történelmének fontos eseményeit mutatja be. Tájak, korok, települések elnevezésű állandó kiállítása ismerteti a Szombathely szomszédságában fekvő Sé határában végzett ásatások kőkorszaki leletanyagát, így a séi Vénuszt, a Velem-Szentvid környéki feltárásokon előkerült réz- és bronzkori leleteket is. A séi újkőkori falu életét, a velem-szentvidi bronzkori város születését és a római Savaria régészeti feltárását méretarányos makettek segítségével is értelmezi. Kőtárában helyezték el a római kori város legfontosabb régészeti emlékeit, amelyek közül kiemelkedik a capitoliumi triász, Jupiter, Júnó és Minerva szobortorzója, de láthatók fogadalmi oltárok, pogány és ókeresztény sírkövek is. Időszaki kiállításokat is rendeznek. A múzeum könyvtára nyilvános.
 
***

  

Az Őrség és autóval bejárható környezete nem csak egy elbűvölő táj, hanem a magyar kultúra kincsestára is, ahol múzeumi látnivalókban, kiállításokban sincs hiány.

A falusi turizmus keretében az Őrségbe érkező látogatók joggal számítanak arra, hogy nagyokat sétálhatnak vagy kerékpározhatnak az árnyas lombokkal fedett őrségi utakon; s kipihenten, a gondokat feledve térhetnek vissza a munkába. Arra azonban kevesebben számítanak, hogy az Őrség és vidéke milyen sok kulturális élményt kínál. Például a háromnapos esők idején az Őrség szinte kiürül, mert a vendégek az őrségi kiállításokat nem ismerik, amiért nem is veszik igénybe őket az esőnapok unalmának feloldására. A meglévő kiállítások és múzeumok bemutatásával a hasonló baleseteket kívánjuk megelőzni.
Helyesen dönt, aki a kirándulásait úgy tervezi, hogy közben tervszerűen felkeresi az őrségi látnivalók mindegyikét. Nyugat-Magyarország (és benne az Őrség) nem csak műemlékekkel és művészettel van tele; hanem érdekességeket és szépségeket őrző kiállítóhelyekkel, valamint szabadtéri múzeumokkal is. Mindezek autóval könnyen elérhetők (az utakon nincs dugó, mindig van parkolóhely, a parkolásért nem kell fizetni). 
Az alábbi felsorolás az őrségi múzeumok és kiállítások javát tartalmazza, kiegészítve néhány kapcsolódó szabadtéri látványossággal. A következő lapokon felsorolt és bemutatott múzeumok egy része tájház, amely csak egy-egy település értékeit mutatja be (ilyen a magyarszombatfai Fazekasház, valamint a csesztregi és pankaszi tájház.). A nagyobb településeken (Alsólendván, Körmenden, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Szentgotthárdon) szakemberek által gondozott igazi múzeumokat találunk. Skanzen három is van a környéken (Szalafő-Pityerszeren, Zalaegerszegen és Szombathelyen). Különleges, sehol másutt nem látható érdekességeket mutat be a magyar hieroglif írás emlékeit őrző veleméri Sindümúzeum.
 
Ausztria közeli múzeumai közül néhánynak itt érhető el a honlapja. 
 
 

Ajánlott őrségi szállás

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás parasztházból lett az őrségi falusi turizmus támaszpontja

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva