A nyaralás fogalma - a parasztház fogalma - az őrségi parasztház fogalma - miért érdemes őrségi parasztházban nyaralni? - hogyan kezdődhet egy parasztházban eltöltött kitűnő őrségi nyaralás? - egy nyaralásra termett őrségi parasztház képei - nyaralásra ajánlott őrségi parasztház

 orsegi_nyaralas_paraszthazban

Egy nyaralás céljára átalakított veleméri parasztház, amelyben egy 11 fő befogadására alkalmas őrségi szálláshely működik

 

A nyaralás fogalma

A nyaralás a jó dolgok csoportjába tartozik, ezért a gazdagok megtartották maguknak; ellentétben a nehéz és unalmas munkával, amit mintha könnyebben átengednének a nem annyira gazdagoknak. Ha nyelvészeti oldalról elemezzük a dolgot, azonnal feltűnik, hogy a nyaralás egy szóbokorba tartozik a nyár, nyaraló szavainkkal, amelyek alapszava a nyár. Erről az évszakról tudnivaló, hogy a legmelegebb az évszakok közül, s ilyenkor mindannyian vágyunk valami hűvösebb helyen végezhető pihenés, esetleg kalandok után (az őrségi erdők és tavak a hűs levegőt biztosítják, a kalandortársat azonban hozni kell). A nyaralás idejét rendszerint nyaralóban (szállodában, turistaházban, vendégházban, panzióban,  a falusi turizmus szolgálatába állított lakosztályban, parasztházban stb-ben) szeretjük eltölteni. A nyaralás alkalmával többet vagyunk jókedvűek, szeretjük szórni a pénzt (tisztelet a takarékos kivételeknek) s a végén a nyaralásból hazaérkezvén kipihentebbek vagyunk, az élményeinkre pedig évekig hálás szívvel gondolunk vissza (különösen, ha a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház vendégszeretetét élvezhettük - legalábbis ezt reméli e ház gazdája).

 

orsegi_szallas

 A veleméri Cserépmadár szállás (egy nyaralás céljaira átalakított őrségi parasztház) 4 ágyas Belső szobája

 

A parasztház fogalma 

A parasztház a lakóházak csoportjába tartozik, s arról kapta e speciális megnevezését, hogy egy parasztcsalád számára építették, egy parasztcsalád lakik, vagy lakott benne. A parasztház jellegzetesen múlt századi (vagy még régebbi) fogalom, amelyben az fejeződik ki, hogy a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó parasztcsalád portája egyben gazdasági vállalkozásuk terepe is. A parasztcsalád ugyanos olyan sajátos munkahely, amelyben egyúttal lakni is lehet, s amely biztosítja az egész parasztcsalád munkába állítását. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, amikor gyermeket kell nevelni, mert a legjobb nevelési módszer a közösen végzett teremtő munka - s erre kitűnő lehetőséget adott valaha a parasztház és a hozzá tartozó parasztporta. A parasztház általában szobákból, konyhából, kamrából és tornácból (az Őrségben kódisállásból) áll, amelyhez melléképületek csatlakozhatnak (istálló, tyúkól, csinyálóház, stb.). A parasztház épülhetett vályogból, vert fallal, paticsfallal, téglából, vagy fagerendákból (ez utóbbit az Őrségben boronaháznak nevezik). A mai parasztházak java már nem tölti be az eredeti gazdasági rendeltetését, hanem a falusi turizmus szolgálatába állt.

 

orsegi_szallas

 A veleméri Cserépmadár szállás (egy nyaralás céljaira átalakított őrségi parasztház) 4 ágyas Belső szobája

 

 

Az őrségi parasztház fogalma

Az őrségi parasztház fogalmát a fenti két meghatározás alapján bátran megalkothatjuk. Olyan parasztházról van szó, amely az Őrség területén (esetleg ahhoz közel) található.

Jellegzetes őrségi parasztház a veleméri Cserépmadár szállás, amely egykor a Tóth család életterét jelentette, de ma már a falusi turizmus egyik objektuma.

 

 orsegi_szallas

  A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoport nyaralására alkalmas őrségi parasztház) 4 férőhelyes Belső szobája

 

 

Miért érdemes őrségi parasztházban nyaralni?

Az Őrség hazánk leghűvösebb, leginkább cspadékos tájegysége - ennek köszönhetően üde zöld minden errefelé még nyáron is. Mielőtt valaki megíjedne ettől az esőtől, gondoljon arra, hogy másképpen fogalmazva itt alpesi levegőt lehet beszívni - s ez már mindjárt vonzóbban hangzik. Pedig itt nem is alpesi, hanem valódi őrségi levegőt lehet kapni, ha lélegzik az ember. Ez ugyan az Alpokból jön, de itt már nem alpesinek, hanem őrséginek számít. A jó levegőn kívül enni, inni és pihenni is lehet az Őrségben, a sok látnivalóról nem is beszélve. A parasztházban nyaralva megismerhető valamennyire az egykori paraszti gazdaság szerkezete, amely annyi becsületes és szorgalmas embert adott e hazának.

 

 orsegi_szallas

  A veleméri Cserépmadár szállás (egy nyaralás céljaira átalakított őrségi parasztház) 4 ágyas Belső szobája

 

Hogyan kezdődhet egy parasztházban eltöltött kitűnő őrségi nyaralás? 

Nos, elegendő lehet csupán az alággi gombra kattintania s a dolog máris sínen van. Ha SZÉP Kártyával kíván fizetni, annak sincs akadálya, mert mindhárom bankkal szerződést kötöttünk az Ön kényelme és megelégedettsége érdekében. Sőt, elegendő csupán a bankkártyaszámát megadnia. Egy autentikus őrségi parasztház várja Önt Veleméren, a legszebb őrségi településen, ezernyi apró szépség közepén.

Booknow Hu

 

Egy nyaralásra termett őrségi parasztház képei

Aki az őrségi nyaralását egy hangulatosan berendezett parasztházban képzeli el, annak ajánljuk a veleméri Cserépmadár szállást, amelyet az alábbi képekkel mutatunk be. A százéves épületben 3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha és étkező-előtér áll a vendégek rendelkezésére.

 

orsegi_szallas

  A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoport nyaralását biztosító őrségi parasztház) étkező-előtere

 

 

orsegi_szallas

  Pillantás a veleméri Cserépmadár szállás (egy nyaralás céljaira átalakított őrségi parasztház) 4 ágyas Kamra szobájába

 

 

orsegi_szallas

  A veleméri Cserépmadár szállás (egy nyaralás céljaira átalakított százéves őrségi parasztház) 4 férőhelyes Kamra szobája

 

 

orsegi_szallas

  A veleméri Cserépmadár szállás (egy nyaralás céljaira átalakított autentikus őrségi parasztház) 4 ágyas Kamra szobája

 


Nyaralásra ajánlott őrségi parasztház

A fentiek után talán nem okoz komoly meglepetést, hogy a képeken látható veleméri Cserépmadár szállást is ajánljuk minden kedves olvasónk számára, ha a nyári nyaralását tervezgeti. Honlap: www.cserepmadar.hu , telefon: 06(20)534-2780 , villanyposta: cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is, vagy elegendő lehet a bankkártyaszám megadása is. 

Booknow Hu

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva