Gyenese Botfaragó Gyula története - képek - ajánlott őrségi szállás 

orsegi_szallasok

Gyenese Botfaragó Gyula törülközőtartójának maradéka

 

Gyenese Botfaragó Gyula története

A veleméri Tóth-portán (a mai Cserépmadár szállás épületében) 50 évvel ezelőtt élt egy ismert fafaragó népművész, Gyenese Gyula, akit a környéken csak Botfaragó Gyulaként emlegetnek. Az öregebb házakban ma is őríznek egy-egy fatagott képkeretet, vagy botot, esetleg kakukkos óra tokot, vagy előszobafalat, amit még ő faragott. A néprajzkutatók is ismerik, az öregebbje még emlékszik a személyes találkozásukra is.

Érdekes törtébnete van annak, hogyan került Gyenese Gyula a Tóth portára. Neki magának ugyanis sok gyermeke volt, akiket minden igyekezete ellenére sem tudott a kívánt módon eltartani, miközben Tóthéknál éppen ellentétes volt a helyzet: szorgalmas emberek lévén jó módban éltek, de gyermekük nem született. Így aztán a két család megegyezett abban, hogy az egyik Gyenese-fiút Tóthék örökbe fogadják és a sajátjukként nevelik fel. Így is történt, az örökbe adott gyermek a Tóth-portán nőtt fel, s amikor elérkezett az ideje, tisztességgel eltemette a nevelőszüleit. Akkor aztán szólt az édesapájának, Gyenese Gyula botfaragónak, hogy költözzön hozzá a Tóth portára, de hozza magával a házát is. Ez a ház-elhozatal meg is történt, mert az öreg háza boronaház volt, amit könnyen szét lehetett szedni és az új helyen össze lehetett rakni. Ma - felújítás és bővítés után - ebben működik a Sindümúzeum.

 

orsegi_szallasok

Ez volt Gyenese Botfaragó Gyula eredeti lakóháza, amit szétszedtek és áthoztak a Tóth-portára (eredetileg azonban két helyiségből állt és két ajtaja nyílt az udvarra)

 

 orsegi_szallashely

Gyenese Gyula gerendákból épített egykori háza a legutóbbi átépítés során ilyen külsőt kapott (ma ebben működik a Sindümúzeum)

 

Ezt követően Gyenese Gyula a Tóth házban élte az életét és faragta a szép tárgyait (a Kamra szobában faragott, a munkaasztala az ablakok előtt állt). Veleméren még akad, aki el tudja mondani, hogy milyen nótákat furulyázott a réten, amikor az állatokat legeltette.

 

orsegi_vendeghaz

Ezek előtt az ablakok előtt faragta a szép tárgyait Gyenese Botfaragó Gyula

 

Ez a derék fafaragó a lendvai Várbörtönben tanulta a mesterségét, ahol 7 évet ült gyilkosságért, de ártatlanul. A hírek szerint azért vállalta magára az el nem követett tettért a börtönbüntetést, mert ígértek neki öt hold földet. Ezt persze sohasem kapta meg. Az igazi tettes, aki helyett Gyula bátyánk egy ideig a hűvösön tartózkodott, a halálos ágyán bevallotta a tettét.

 

orsegi_apartman

Az alsólendvai Vár pincéje, talán itt - vagy egy hasonló helyen - volt a várbörtön, ahol Gyula bátyánk raboskodott

 

A fenti képen látható törülközőtartót a szeretett unokáinak készítette. A törülközőtartó kiegészítő elemeit (a sarkain üldögélő - a gazdát és a gazdaasszonyt jelképező - madarakat és a törülközőtartó rudat) már régen elsodorta az idő. Az van a közepére írva, hogy „Jó reggelt, Tóth Irénke és Tóth Ibolyka!” Ők már akkor is nagymamák voltak, amikor 20 évvel ezelőtt a portát megvettük tőlük.

 

orsegi_szallashely

Gyenese Botfaragó Gyula minden reggel ezzel a felirattal köszöntötte a kisunokáit 

 

orsegi_szallas

Gyenese Gyuláné

 

orsegi_szallas

Öregasszony a Tóth-házból

 

 

Képek

 orsegi_vendeghaz

Előszobafal részlete

 

orsegi_lakosztaly

Falióratok

 

orsegi_szallashely

Képkeret

 

orsegi_vendeghaz

Emléktárgy

 

orsegi_szallas

Képkeret

 

orsegi_szallas

Tükörkeret

 

velemeri_szallashely

Tükörkeret

 

 

 

Ajánlott őrségi szállás

Azt a szép parasztházat ajánljuk a szállást kereső vándor figyelmébe, ahol Gyenese Botfaragó Gyula készítette a világot egy kicsit szebbé tevő tárgyait: az egykori Tóth-portát, a mai veleméri Cserépmadár szállást ( cserepmadar@gmail.com 06(20)534-2780 ). Mostanság is ráférne néhány hasonló szebbé-tevő ember erre a világra, különösen, ami a pénzügyeket illeti. Ilyesmit - pénzügyi széptevést - azonban nem tanítanak a lendvai várbörtönben (amelyik ráadásul már nem is üzemel). Ezért aztán meg kell elégednünk azzal, hogy valamit megsejtünk a néhai fafaragó lakás- és életkörülményeiből. Röpke hangulat ez csupán, de egy életre szóló élmény lehet az arra fogékonyak számára. Össze lehet kötni az itt töltött napokat egy tisztelgő látogatással az alsólendvai várba, mert ott tanították egykor Gyula bácsit a fafaragásra (nyaranként ma is működik benne egy alkotótábor, de ennek jelentősen lazább a házirendje).  

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy három szobás lakosztály) utcafrontja orgonavirágzáskor

 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás 4 ágyas Kamra szobája

 
 orsegi_szallas
 
A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobájának másik nézete
 
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Cserépmadár szállás főbejárata
 
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Cserépmadár szállás 4 ágyas Belső szobája
 
 
orseghi_szallashely
 
A veleméri Cserépmadár szállás étkező-előtere
 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva