Előbeszéd - az étterem fekvése - az étterem jellege - főtt étel házhoz szállítása  - elérhetőség - étlap - levesek és előételek - sertéshúsból készült ételek - készételek - szárnyasok - halételek - tészták - saláták - köretek - ajánlott őrségi szállás

Hatar_csarda

A bajánsenyei Határ Csárda

 

Előbeszéd

Szívünk csücske a bajánsenyei Határ Csárda, ahová a leggyakrabban megyünk az őrségi éttermek közül. Ennek oka a mindig friss és finom étel, a baráti árszint és a közvetlen hangulat. Ha valahol az Őrségben fesztivált rendeznek, akkor 10 eset közül 9-ben a bajánsenyei Határ Csárda biztosítja a meleg ételt. A településen ez a negyedik étterem, ami - lévén a falu nem jelentős lélekszámú - meglehetősen szigorú üzleti körülménynek számít.  Nyáron még csak-csak lehet számítani a turistaforgalomra, télen azonban ez a forrás elapad. Szerencsére, a határ túloldaláról átjönnek a szlovének és a szlovéniai magyarok ebédelni és vacsorázni. Erzsébet asszony, a csárdát üzemeltető tulajdonos az étterem nyitásakor ama rokonszenves üzletpolitikát fogalmazta meg, hogy inkább egy kicsivel többet dolgoznak, de talpon maradnak. Ezért járnak ide étteremmel rendelkező távoli településekről a turisták, meg az őslakosok is. 

 
Rantotthus
Amit mindenki szívesen fogyaszt: rántotthús sültkrumplival
 
A Határ Csárda Bajánsenyén, a település dávidházi részén, a Magyar-Szlovén határ közelében található. Velemér felől (délről), vagy Őriszentpéter felől (északról) érkezve a falu központjában (a református templomnál) nyugatra kell fordulni. Innen kb. másfél kilométerre - az országhatár közelében, a település szélén - található az étterem.
 
Tájjellegű ételeket kínálnak, házias és őrségi ízekkel lehet itt találkozni. Például megkóstolható a vargányaleves hajdinakásával, a hajdinalisztből készült málék, a dödölle (ez egy raffináltan elkészített, tájjellegű krumpliköret, amit tejföllel leöntve önállóan is el lehet fogyasztani). Nagy választék van a parasztrétesekből, pogácsákból és süteményekből. E sorok írójának volt alkalma látni, amint egy őrségi leánynak átszellemült az arca és párás lett a tekintete a tökös-mákos rétes említésétől. Fölséges a szarvaspörkölt dödöllével, valamint kiemelt figyelmünket érdemli meg a lekváros hajdinamálé is. Egyszer alkalmam volt megkóstolni a töltött káposztájukat (a biztonság okáért mindjárt három adagot is ettem belőle) és azóta is arról álmodom. Télen őrségi disznótoros ételek kaphatók. Mindezeket a finomságokat olyan mesterségbeli tudással készítik el, amit méltán tarthatunk számon a művészet kategóriában. 
 
 dodolle
A dödölle titka az, hogy mosolyogva kell készíteni
 
Az adagok nagyok, gyermekek számára elegendő lehet fél adag is. A maradékot szívesen becsomagolják és azt haza is lehet vinni. 
 
 
 
Csoportoknak turistamenüt állítanak össze (átlagosan 1500 Ft-os áron). Vállalják a kisebb családi rendezvények - ballagás, keresztelő, stb. - lebonyolítását, valamint a rendezvényekre, eseményekre történő ételkiszállítást is. Ennek keretében a főztjük az étlapon szereplő árakon eljut a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház vendégeihez is. (5-9 adag megrendelése esetén a szállítási költséget a szállásgazda fizeti, 10 adagtól a Határ Csárda vállalja.) A döntés megkönnyítése érdekében mellékeljük a 2012. év elején aktuális étlapot.
 
Családias hangulattal, szolid árakkal várja kedves vendégeit egész évben az éttermet üzemeltető Török család!
 
 
 
Cím: 9944 Bajánsenye, Arany J. u. 6. Telefon: 06(94)350-049; 06(30)628-1499 
 
 
 
Az alábbi étlap 2012 év elején érvényes állapotot tükröz. Bár az ártendencia maradandónak bizonyulhat, a konkrét árak az idő múlásával változhatnak. 
 
 
 
etlap_09
A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a levesekkel és az előételekkel 
 
 
sertes
 A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a sertéshúsból készült ételekkel
 
 
 

 keszetelek

A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a készételekkel

 

Szárnyasok

szarnyas_etelek

A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a szárnyasokból készült ételekkel 

 

Halételek

 

haletelek

A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a halételekkel

 

Tészták

tesztak

A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a tésztákkal

 

Saláták

salatak

A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a salátákkal

 

Köretek

koretek

A bajánsenyei Határ Csárda étterem étlapjának részlete a köretekkel

 

Ajánlott őrségi szállás

 orsegi_szallas_velemeren

A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoportnak ajánlott 3 szobás lakosztály) Belső szobája

 

A veleméri Csinyálóház (2 háló, 5 ágy, konyha/étkező, fürdőszoba, nagy terasz) mellett ajánljuk még a véle egy portán lévő Cserépmadár szállást (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) is. Ez utóbbi egy százéves, kényelmes és szépen berendezett parasztház, amelyet gondos felújítás után az őrségi falusi turizmus szolgálatába állítottunk. Valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert csoportoknak van teremtve, s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező) előtere

 

Az egész ház:

Min. 3 éj esetén max. 6 fő számára az egész ház 20 000 Ft/éj;

Min. 3 éj esetén 7-11 személy számára 30 000 Ft/éj.

1-2 éj esetén 40 000 Ft/éj.

Egy szoba:

Min 3 éj és tele szoba (3-4 fő) esetén 3 000 Ft/fő/éj.

1-2 éjszakás foglalás és nem tele szoba esetén 4000 Ft/fő/éj (valamint az üres ágyak után 1000 Ft/éj).

Honlap: www.cserepmadar.hu . Telefon: 06(20)534-2780.

  

orsegi_szallas

Az Őrség egyik legszebb parasztháza a turizmus szolgálatában a veleméri Cserépmadár szállás 

 

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás bejárata bársonyvirággal, muskátlival és leánderrel

 

Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban oda vezetett, hogy némelyik szálláshely időnként pangott az ürességtől - de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás "istenné tevő" ágya a 4 férőhelyes Belső szobában

 

A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa). Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  

 

orsegi_vendeghaz

A veleméri Cserépmadár szállás 4 ágyas Kamra szobájának részlete

 

Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobája az ajtóból

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobájának részlete a festett ajtóval; ez előtt a két ablak előtt állt Gyenese Botfaragó Gyula népművész faragópadja

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva