A Zalalövői Salla Múzeum a római korban itt állt város leleteit és a kertjében a belőle fennmaradt romokat mutatja be. Az őrségi szállások vendégei jól teszik, ha megtekintik ezt a kis múzeumot, mert hasznos tudnivalókkal lesznek gazdagabbak. Például azzal, hogy a Salla városnév a magyar Zala, szalag, csillog, csillan, sellő szavak rokona s a Balaton Pelso "Belső, Bél isten" nevével együtt arról tanúskodik, hogy a területen már a római kor előtt is magyarral rokon nyelvet beszélő nép élt.

Ez a meghökkentő következtetés (a magyar őshonosság feltételezése) korántsem példátlan és bizonyítatlan.

- Ezt támasztja alá a közeli Szentgyörgyvölgyön előkerült neolitikus tehénszobor, amelyen székely szójelekkel írt magyar nyelvű felirat van (eredetije a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállításán, hiteles másolata pedig a veleméri Sindümúzeumban tekinthető meg).

- Hasonló álláspontot foglalt el nemrég Mario Alinei professzor is. Szerinte az etruszkok, akik a magyar legközelebbi rokonának tekinthető nyelven beszéltek, innen vándoroltak Itáliába kb. 5000 évvel ezelőtt. A magyar őshonosság hirdetői közé tartozott Magyar Adorján és Kolozsvári Grandpierre Endre is.

A zalalövői római kori épületmaradványok egy hajdani előkelő állami szálláshelyet idéznek, amelyben császárok is megszálltak. A zalalövői múzeum kiállító helyiségében egy állandó kiállítást tekinthet meg a látogató, amely Zala megye római korát mutatja be. Van egy kamara-kiállítás is a központi vitrinben: Kereskedelem, amphorák és "terra sigillaták" címmel. Az első terem a római kori temetkezési szokásokat mutatja be. A falak mentén sírkövek, és osszáriumok láthatók a Kr. utáni I.-II. sz. fordulójától a IV. sz.-ig terjedő időszakból. A második teremben a mindennapi élet használati tárgyait láthatjuk. Az üvegvitrinekben a helyi és import kerámia - és fémtárgyak, ékszerek, író- és varróeszközök, fenőkövek, orsógombok stb. láthatók. A harmadik terem egy jellegzetes római ház átriumának installációja. A romkertben a IV. századi úti állomás maradványainak egy része, valamint egy II. századi, fürdővel ellátott polgárház helyiségei láthatók. Az úti állomás méreteire jellemző, hogy a falait 270 cm mélyen alapozták, és hogy a mai Zalalövőn sincs ekkora középület, beleértve a templomot és az iskolát is. Mellette halad el mellette a Borostyánkő út, amelynek burkolata több helyen eredeti állapotában megmaradt.

 

Nyitvatartás:


Hétfő     zárva
Kedd     9:30-12:00     12:30-17:00
Szerda     9:30-12:00     12:30-17:00
Csütörtök     9:30-12:00     12:30-17:00
Péntek     9:30-12:00     12:30-17:00
Szombat     9:30-12:00     12:30-17:00
Vasárnap     10:00-12:00     12:30-16:00

Belépőjegy árak:

Felnőtt: 500.- Ft/fő
Gyerek, diák, nyugdíjas: 300.- Ft/fő
Csoportos felnőtt (8 főtől): 350.- Ft/fő
Csoportos gyerek, diák, nyugdíjas (8 főtől): 200.- Ft/fő
Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 1000.- Ft

 

Ajánlott őrségi szállás:

 

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva