Szállás - étkezés - turistatájékoztatás - a helyiségek felszereltsége - bababarát - cserépmadár wifi - kerékpár - lovaglás - horgászat - Sindümúzeum - képeslap - fűtés mosógép - állat wellness -  gyermek - könyv - gomba labdajátékra alkalmas terület egészségügyi ellátás - ajándék szállásutalvány - további ajánlott őrségi szállás

 
alt
A Csinyálóház rusztikus téglahomlokzata mögött barátságos belső terek találhatók
 
 
A Csinyálóház elsősorban szállást kínál (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánlva), de érdemes megismerni a többi szolgáltatást is
  
 

A Csinyálóház két hálójában 5 db 2 méteres ágy (ezen belül két franciaágy) áll a vendégek rendelkezésére fürdőszobával, valamint ágyneművel, huzattal és törülközővel. Az összecsukható babaágyunk díjtalanul használható.

 

A helyiségek felszereltsége

 

Az emeleti hálószoba berendezése:

- ingyenes Wi-Fi (vezeték nélküli) internetkapcsolat
- franciaágy olvasólámpákkal, antiallergén ágyneművel és ágyneműhuzattal
- szekrények fogasokkal
- íróasztal székekkel
- színes tv dvd-lejátszóval (filmet hozni kell!)
- kérésre babaágyat biztosítunk ágyneművel és ágyneműhuzattal

 

A Csinyálóház emeleti hálójában két ágy van, ide is beállítható a babaágy


alt

A berendezés az egykori paraszti lakáskultúra nemes fából készült, gondosan felújított bútoraiból áll

 

 

A tetőtéri hálószoba felszereltsége:
- franciaágy és egy szóló ágy olvasólámpákkal, 
- antiallergén ágyneművel és ágyneműhuzattal
- hűtő-fűtő légkondícionáló (térítés ellenében!)
- ingyenes Wi-Fi (vezetéknélküli) internetkapcsolat
- karosszék
- vizespad


  

 A Csinyálóház tetőtéri hálószobájában egy franciaágy és egy szóló ágy található
 
 alt
 Étkezni a szőlőlugasban, a teraszon vagy az épület földszintjén lévő étkezőben is lehet
 
  
Vendégeink a Csinyálóház földszintjén lévő tágas étkezőkonyhát vehetik igénybe étkezés és főzés céljából, ahol a legtöbb konyhai felszerelés és gép megtalálható. így például:
- tűzhely sütővel
- edények, fogók, tányérok és evőeszközök, bogrács a kerti főzés szerelmeseinek
- mikrosütő
- hűtőszekrény
 
alt
A Csinyálóház földszinti konyha-étkezője

- Min. 4 adag megrendelése esetén reggelit biztosítunk 3 000 Ft/fő/reggel ellenében.
- Ebéd és vacsora: külön megállapodás keretében. Öt adag megrendelése esetén az egyik őrségi étteremből az étlapon szereplő árakon szállítanak házhoz három fogásos ebédet, vagy vacsorát. Az étel ára a megrendelt ételtől függően alakul, várhatóan kb. 2000 Ft/fő/alkalom.
- Az egyik veleméri szomszédunknál hamisítatlan parasztvacsorát kaphatnak, a szemük előtt, kemencében "hőkőnsült" pereccel és más finomságokkal, a család által termelt alapanyagokból (sonka, kolbász, tej, tojás, tökmagolaj stb.).
- Önellátás a saját konyha és a bográcsozóhely használatával lehetséges. Reggelinek valót lehet vásárolni a ház előtt hétköznapokon 9 óra tájban megálló reggeliztető-autóból (péksütemény, felvágott, dobozos tej, stb.) Friss tehéntej és tojás a szomszédoknál is kapható. Nagyobb élelmiszeráruházak vannak Lentiben (23 km) és Őriszentpéteren (16 km) – itt érdemes húst és gyümölcsöt venni. Kisebb bolt található mindegyik faluban (4-5 km). 
- Több olcsó és jó étterem található Veleméren és a környező településeken. Az őrségi éttermek leírása a honlapunk Őrséget leíró cikkei között olvasható.
 
 
Túrakártyák vezetik el vendégeinket a látnivalókhoz
A túrakártyákon egy-egy napi program van, a térkép segítségével vezetnek el az őrségi és Őrség közeli látnivalókhoz
 
A házigazda örömmel segít az Őrség és környezetének megismerésében, a program összeállításában. Ezt szolgálja az általa írt Mítoszok őre, Velemér c. tájismertető kötet, amely a könyvesboltokban megvásárolható, s amelynek lényeges részei az interneten is olvashatók. A közelebbi és távolabbi környék nevezetességeihez térképpel ellátott túrakártyák vezetik el a kedves vendéget (a túrák anyagát e honlap segítségével érdemes megismerni még az érkezés előtt). Szállóvendég nélküli napokon megmutatjuk a műemlék jelleggel berendezett Cserépmadár szállást is, elmesélve a ház és egykori lakóinak néhány érdekes történetét (a rigászatról, Botfaragó Gyuláról, a tollfosztó alatt megesett csintalanságokról). Megtekinthető a porta alsó végében lévő tóka, a védett növényeket és harsogó harist éltető láprét, a halakat és rákokat nevelő patak; valamint az írástörténész gazda szakszerű tájékoztatásával a porta utcafrontján lévő Sindümúzeum is.
 
sindu
A veleméri Sindümúzeumban mintegy 150 db. rajzos cserép (sindü) van, a Magyar Néprajzi Múzeumban nincs egy sem; ezen a sindün a székely írás "tprus" (tapar us "szabír ős") jelének népi változata látható, e jelről itt olvashat bővebben: A temporius téveszme diadalútja 
 

- A pajtában tűzifa található a fűtéshez, a bográcsozáshoz és a szalonnasütéshez. 

- A kertben kerti szék és asztal, csap, zuhanyozó, szalonnasütő, bográcsfőző található. A gyermekek a kerti agyagot használhatják gyurmázáshoz. Szőlő, dió, szilva és alma szedhető az étkezésekhez.
- A tóka mellett időszakos forrás, a tókában vizililiom teszi hangulatosabbá a nyaralást. Ugyanott napozni is lehet. 
- A forrás fölött áll Onogesiusnak (Attila hadvezérének) szobra, arra emlékeztetve, hogy az általa felkészített hun hadsereg az Őrségen keresztül indult Róma ellen. Onogesius ezt nem érhette meg, mert elesett a katalaunumi (mariacumi) csatában. Attila végül megkegyelmezett Rómának, aminek a legkitűnőbb művészek, Rafaello és Bernini, állítottak emléket. A hadjárat kiinduló pontján ezt mi tettük meg, felállítván Hankó Péter szobrászművész szobrát.   
 
A kisbabával érkező családoknak babaágy, babakád és etetőszék áll a rendelkezésére. 
 
  Velemér, CsinyálóházVelemer_orsegi_szallas
A kisgyermekek számára a szomszéd tyúkja is lenyűgöző elményt jelent
 
 
A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház vendégei ingyenes wifi-t használhatnak. A kereséskor a "Cserépmadár-szallas" elnevezésű szolgáltatáshoz kell kapcsolódni a szálláson kapott jelszó segítségével. A Velemért elérő nagy sávszélességű üvegkábelnek köszönhetően, amelyet 2013 márciusában vezettek be a portára, a vendégeink ingyenesen használhatják a megbízható minőségű wifi internetszolgáltatást.
 
 
A szálláson négy darab kerékpár a szállóvendégek számára díjmentesen használható. Több kerékpár bérelhető egy közeli sportcentrumban. 
 
 Velemer_orsegi_szallas
A Csinyálóház bejárata
 
A közeli falvakban lehetőség van lovaglásra és szekerezésre is.
 
 Velemer_orsegi_szallas
A szomszédasszony háza
 
alt
Horgász ül méla lesben a Hársas-tó partján
 
Az Őrségben és környezetében több kitűnő horgásztó áll a vendégek rendelkezésére. Ezek leírása az Őrségi tavak lapunkon található.
 
alt
A kiugró tehetségű magyarszombatfai Czugh Miklós által készített tál a két világháború közötti ízlést idéző art deco tulipánnal
 
Őrségi cserépedények a veleméri Sindümúzeum polcain
alt
Szakszerű ismertetővel, ingyenesen megtekinthető a portán lévő Sindümúzeum (az időpontot azonban érdemes előzetesen egyeztetni). A Sindümúzeum a magyar írástörténet egyetlen (kutatóbázisként is működő) múzeuma, amely a nevét a veleméri rajzos sindükről kapta.
 
 
Minden vendégünk kap ajándék képeslapot a portáról és a veleméri templomról (a készlet erejéig).
 
 orsegi_szallashelyek
Veleméri utcarészlet
 

A szálláshely vendégei féláron vehetik meg a házigazda köteteit. A 100 000 Ft. feletti szállásdíjat fizető vendégeink ajándék kötetet kapnak. Díjmentesen megbeszélhetik a házigazdával az éppen aktuális írástörténeti-őstörténeti szakkérdéseket is. Ezekről a Varga Géza írástörténész c. blog bejegyzéseiből is értesülhetnek.
 
 
 Velemer
A házigazda által a vendégei tájékoztatására írt kötet eddig 4 kiadást ért meg
 
A szállást cserépkályhával, vagy villanykályhával lehet fűteni. Fűtési szezonban a szállás előfűtésének díja 10 000 Ft.
 
Orsegi_szallashely 
A portán lévő Sindümúzeumban megismerhető a környék fazakasainak kínálata
 
A szállóvendégek használhatják a mosógépet, adagonként 1000 Ft ellenében (mosóport adunk).
 
 
 orsegi_vendeghaz
A mosogéphez vezető lépcső
Kutya és macska díj ellenében hozható a szállásra. Saját állataink nincsenek, de a szomszédok kutyái, macskái és tyúkjai a vendégek rendelkezésére állnak és szabadon kényeztethetők. A faluban egy-két helyen még van tehén, ahol fejést és kisbocit is lehet látni. Az őslakosok időnként egy-egy őzgidát is hazahoznak az erdőből, amit szívesen megmutatnak az érdeklődőknek (ezzel összefüggésben bizonyos portákon az őzpörkölt szó kiejtése tilos). A közelben lévő magaslesekről kis szerencsével az erdei vadak (szarvasok, vaddisznók, rókák, őzek) is megtekinthetők.
 
alt
A veleméri Csinyálóháztól 19 kilométerre lévő alsómaráci termálstrandnak vagy 20 melegvizes medencéje van
 
A Csinyálóháznak saját wellness részlege nincs; de jó szívvel ajánljuk a környező Termálháromszög autóval elérhető kitűnő magyar, szlovén és osztrák termálfürdőinek meglátogatását. Ezek kifinomult wellness szolgáltatásait kár lenne kihagyni.
alt
 
alt
Parasztszekér nem mindenütt látható, a felmászás lehetősége még ritkábban adatik meg
 

A Csinyálóház és környéke biztonságos (az országút 1 km-re van, de azon sincs nagy forgalom) és lenyűgöző, ezért kifejezetten alkalmas a kisgyermekes családok nyaralásának színhelyéül. A kisebb és nagyobb gyermekeknek sajátos igényeik vannak a nyaralás közben. Nem ugyanaz érdekli őket, mint a felnőtteket, ezért a szokásos programok helyett valami mást kell kitalálni a szórakoztatásukra. Pontosabban ki sem kell találni, mert az őrségi környezet szerencsére tálcán kínálja mindazt, ami a gyermekeket leköti. Például a Sindümúzeumban a felnőttek a magyarázatra figyelnek, a kisgyermekek pedig a fazekaskorongot forgatják meg közben. Előfordult már az is, hogy a család nagy riadalmára sorozatosan eltűnt a portáról egy három éves kisfiú, de mindig meg is találtuk a szomszéd tyúkóla előtt, ahol a kakas nyűgözte le mindennél jobban. A hasonló apró örömök garmada várja szemünk fényeit, a magaslestől a fazekaskorongig, a tófürdőktől a Jurassic-parkig, gokart-pályáig és patakparti tollaslabdázásig. A kitűnő termálstrandokról és a tófürdőkról nem is beszélve.


alt

 Ezer apró dolog kötheti le a gyermekek figyelmét, miközben a szülők is ki tudnak kapcsolódni

 

Gomba

alt

Ezt a kosár finom gerebengombát a Csinyálóháztól néhány száz méterre szedtem kb. egy óra alatt

 

A veleméri erdő messze földön híres a szezonban ingyen termő gombáiról. Aki a gombákat ismeri, nagy örömet talál az erdei sétában, amely közben összeszedheti a vacsorára valót. A gombához értő velemériek szívesen segítenek kiválogatni a kosárból azt, ami nem való a tányérba. Néhány gombát (például a nagy őzlábgombát) azonban öt perc tanítás után is meg lehet ismerni s néhány óra múlva már készülhet is belőle a rántott gomba (a nagy őzlábgombából azt érdemes csinálni). Aki nem akar a gomba válogatásával bajlódni, vagy nem vállalja a tévedés kockázatát (azt nem is szabad vállalni); az gombaszezonban vásárolhat is gombát a falubeliektől. Az őslakosok rendszeresen szállítanak a kereskedőknek is gombát, akik azt éttermeknek adják tovább. A német, vagy osztrák vendégek rendszert csinálnak abból, hogy az itt vásárolt gombát hazaviszik eladni s a kinti magasabb árból bejön nekik a hétvégi kirándulás költsége. Érdemes gombahatározót vásárolni, 4-5 gyakoribb gomba felismerését megtanulni és felkészülni a gombaszezonra. Amikor másutt az esős idő miatt üresen állnak a szállások, Velemérre akkor érkeznek a legélelmesebb gombászok. Szerencsés esetben akár egy autót is megrakhatnak ehető gombával s egy évig azt eheti a család. 

 

 Labdajátékra alkalmas terület

alt

Az erdő tövében futó Belső-patak partján van olyan sík terület, ahol futballozni, tollaslabdázni lehet

 

A nyugati telek aljában, a Belső-patak mentén van egy sík terület, amely alkalmas a különböző labdajátékok céljára. Nincs túl nagy igénybevételnek kitéve, ezért nem nyírjuk hetenként, csak ritkábban. Amennyiben a kedves vendégek használni szeretnék, érdemes előre jelezni, hogy a fű megfelelő állapotba hozásáról időben intézkedni tudjunk. 

 

Egészségügyi ellátás

A faluban hetenként egyszer (kedden 11 és 12 óra között) rendel a Bajánsenyéről ide érkező körzeti orvos. Egyébként a szomszédos falvakat kell felkeresni (az autóval gyorsan elérhető Bajánsenyén és Őriszentpéteren van állandóbb ügyelet). Az eltelt 20 év alatt három alkalommal volt szükségünk orvosra.

- Az első esetben egy vendégként érkező kismamának lett tejgyulladása. Vasárnap délben kért segítséget. Mivel tőlünk a második házban lakott a bajánsenyei körzeti orvos, nagyjából öt perc alatt megkapta a szükséges orvosi segítséget és a nyaralás további napjait is nálunk töltötte.

- A második esetben egy vendég kisfiú esett el a biciklijével az utca kanayarulatában és - ahogy ez ebben a korban kötelező - csúnya horzsolásokat szenvedett a térdén. Egyedül kerékpározott, a Csinyálóház teraszán üldögélő szülei légvonalban mintegy 50 méterre lehettek tőle, de nem hallották meg a pityergését. A szomszédok azonban igen, s mivel az egyik szomszédunk eredeti szakmáját tekintve sebész volt, azonnal szakszerű kötést tett a kis sebesült térdése s úgy kísérte el a szüleihez. 

- A harmadik eset egy szomszédban dolgozó segédmunkással esett meg. Elsápadt és összesett az árokparton. Mivel tudtuk, hogy cukorbeteg és a szíve sem a régi már, gyorssegélyként adtunk neki szőlőcukrot és autóba ülve azonnal elvittük a szomszédos Szentgyörgyvölgy orvosi rendelőjébe. A kitűnő doktor bácsi megállapította, hogy szívinfarktusa van és beutalta Zalaegerszegre, ahol az ország egyik legjobb szívsebészete működik. Néhány nap múlva felújított állapotban tért vissza. 

Előfordult már, hogy egy vendég kisfiút megcsípett a méhecske. Az édesapja megsímogatta a fejét, ezzel a dolog el is lett intézve. A méhcsípésre érzékeny vendégeink számára azonban (a fent említett kitűnő szentgyörgyvölgyi orvos javaslatára) mindegyik házunkban a házirend leírását tartalmazó kép keretére tettünk egy-egy kalcium-injekció ampullát. Ezt fel kell törni és meg kell inni, ha a veszély elhárítása ezt indokolja. Reméljük, hogy sohasem lesz rá szükség; akkor azonban életet menthet.

 Orsegi_panzio

A Csinyálóház terasza

Ajándék szállásutalvány

 

 Ha meg akarja ajándékozni a szeretteit, a munkatársait, vagy az üzleti partnereit egy Csinyálóházban, vagy a Cserépmadár szálláson érvényesíthető szállásutalvánnyal, akkor ezt tőlünk megvásárolhatja. 

 

Velemeri_vendeghaz

Asztal és székek az udvarban (azóta igényesebbre cseréltük a kerti bútorokat, csak a környezet maradt ugyanolyan szép)

 

További ajánlott őrségi szállás

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva