Adatok - tudományos program - a Sindümúzeum támogatása - képek - irodalom - cikk 

 sindu_us

A veleméri Sindümúzeum egyik kincse az égigérő fát ábrázolja; a tetején lévő jel párhuzama a székely rovásírásban az "us" (ős), a hettita hieroglif írásban pedig az "Isten" jele; ez a veleméri sindürajz illusztrálja Berze Nagy János népmesekutató megállapítását, mely szerint a magyar néphitben az égigérő fa azonos az Istennel

 

 sindumuzeum_belso

Adatok

A veleméri Sindümúzeum a világ legnagyobb kismúzeuma. Az alapterülete zsebkendőnyi, a tudományos mondanivalója alapján azonban (reméljük, hogy ezt az értékelést a látogató a múzeum megismerése után alátámasztottnak tekinti) nagynak ítélhető. 

tehenek

A Bánffy Eszter régész által a múzeumtól 5 kilométerre kiásott, 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobron maradt ránk a világ legkorábbi, jól elolvasható írásemléke (eredetije a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállításán tekinthető meg); a Sindümúzeum szekrényének sarkán egy hiteles másolat őrségi sokszorosításai szolgálják az ismeretterjesztést 

A Sindümúzeum Veleméren, a Fő utca 7. sz. alatt található és előzetes egyeztetés esetén, díjmentesen látogatható, tel: 06(20)534-2780. Fenntartója Varga Géza írástörténész.

sindumuzeum_feljarat

Ez a kép tárul a látogató elé, ha a Sindümúzeumba vezető lépcsőn feltekint


Világviszonylatban is egyedülálló eredményeket értünk el az Őrség jelkincsének feltárását, megértését és közzétételét célzó legfontosabb működési területünkön. E mellett a paraszti kultúra néhány egyéb tárgyát is bemutatjuk, különös tekintettel a népi fazekasság jeleket hordozó, vagy más ok miatt érdekes alkotásaira. 

korong

A Sindümúzeumban található az egyik utolsó veleméri gerencsér, Bicsák Jenő korongja

 

Tudományos program

A veleméri sindüket házilag készítették az agyagművességhez jól értő veleméri paraszt-gerencsérek. A sindük különlegességét az adja, hogy a veleméri gerencsérek tetőcserép-készítés közben az ősvallásból örökölt óvó-védő jelképeket is belerajzolták a cserepekbe. A Sindümúzeumnak mintegy 200 darab rajzos cserepe van, míg a Néprajzi Múzeumnak nincs egy sem. Sokkal fontosabb ennél az a különbség, hogy a veleméri Sindümúzeum az egyetlen hely a világon, ahol ezekről a jelekről meg lehet hallgatni a szakszerű magyarázatot is. Az akadémikus áltudomány ugyanis nem foglalkozik a székely rovásírással - amelyekkel ezek a népi hieroglifák szoros rokonságot tartanak. Itt ismerhető meg az a tudományos adattömeg, amely bizonyítja, hogy a székely rovásírás a magyar népi jekinccsel azonos gyökerű és a magyar nép alkotása. Olyan párhuzamokat ismerhetünk meg a Sindümúzeumban, amelyek bizonyítják a magyar jelkincs mintegy 50 000 évvel ezelőtti keletkezését is. Segítségükkel megértjük, esetenként el is tudjuk olvasni népi cserépedényeink virággá alakult archaikus "díszítését". Az őrségi jelkincs megtekintéséhez kattintson ide!

ket_velemeri_gerencser

Az utolsó két veleméri gerencsér: Varga Sándor és Bicsák Jenő

A Sindümúzeum támogatása
A múzeum tevékenységét az Írástörténeti Kutatóintézet baráti köre és a Nap Fiai alapítvány (címe: 1121 Bp., Irhás árok 56., adószáma: 19670694-1-43) támogatja a személyi jövedelemadónak az OTP-nél vezetett 11712004-20119296 számú számlánkra befizetett 1%-ából.

Az alapítvány 2010-ben Varga Géza: „Így írtok ti magyar őstörténetet” c. kötetének kiadását 100 000 Ft-tal, a szentgyörgyvölgyi tehénszobor múzeumi másolatának elkészítését pedig 60 000 Ft-tal támogatta.

Minden támogatást - például az SZJA 1%-ának átutalását is - köszönettel fogadunk.

Ha a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház vendégszeretetét veszi igénybe a nyaralása alkalmával, azzal is támogatja a Sindümúzeumot.

tejeskocsog_X_jellel

Jellegzetes őrségi tejesköcsög a rontáselhárító jelként ismert X alakú jellel; amely Bél istennek, az ősvallás fiúistenének jelképe (azonos a székely írás "b" betűjével)

 

sindumuzeum_reszlet

Részlet a Sindümúzeum kiállításából

 

A Sindümúzeum képei

Czugh Miklós tányéra

A magyarszombatfai Czugh Miklós tányéra

 

sindumuzeum_őolc

Régi veleméri és magyarszombatfai cserépedények a Sindümúzeum polcán

 

velemeri_korso

Régi veleméri korsó

 

 sinduveto_lada

Sindüvető ládák

 

magyarszombatfai tányér

Magyarszombatfai tányér a szár és a lyuk jelével

 

Magyarszombatfai_korso

Magyarszombatfai korsó víz és hegyek ábrázolásával

 

régi_pohar

Régi magyarszombatfai pohár a Du (is)ten jelentésű virágkereszttel

 

 

orsegi_szallas_sindurajzok_1

Sindürajzok a "Mítoszok őre, Velemér" c. kötetből

 

orsegi_szallas_sindurajzok_2

Sindürajzok a "Mítoszok őre, Velemér" c. kötetből

 

Irodalom

Sindümúzeum linkgyűjtemény /linksite.hu/ 

Őrségi jelkincs

Veleméri rajzos sindük

Veleméri Sindümúzeum /cserepmadar.hu/ 

Sindümúzeum /wikipedia/

 

Cikk

vas_nepe_címlap

 

vas_nepe_cikk_eleje

vas_nepe_cikk_vege

 

Ajánlott őrségi szálláshely

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva