Adatok - a cserépedények képei - Csótár Rezső édesapjának edényei - a porta képei - a műhely képei - a bolt képeiajánlott őrségi szálláshely

orsegi_szallas

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekasmester munka közben

Adatok

Csótár Rezső fazekasmester egy igazi őrségi fazekasdinasztia képviselője. A műhelye Velemér közelében van, az Őrséghez tartozó Szentgyörgyvölgyön. Itt gyakran látni vásárlókat, mégis mindig bőséges, megújuló kínálatát találjuk a hagyományos őrségi edényeknek. Fatüzelésű kemencét használ, amivel lassan már egyedül áll, hiszen mindenki áttér a kényelmesebb villanykemencékre. Vannak, akik szerint az igazán szép, változatos, eleven mázakat a fatüzelésű kemencék adják. Csótár Rezső a feleségével a hagyományos munkamegosztásban dolgozik. A férj korongoz és éget, a feleség pedig a tarkázásról gondoskodik kitűnő minőségben. 

Címe: Szentgyörgyvölgy (Őrség), Vörösmarty u. 33. 
Cikk: http://csotarrezso.uw.hu/ 
Telefon: 06(92)351-762.
Mobil: 06(30)547-3334.

 

A cserépedények képei

 

Cs%C3%B3t%C3%A1r%20Rezs%C5%91%20poh%C3%A1r%20sz%C3%A1rnyas%20napkorong%20kiv%C3%A1gva%20kicsi

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekasmester edénye a több ezer éves szárnyas napkorong minta őrségi változatával

 

velemeri_szallashely

 A pöttyös kancsó

 

orsegi_apartman

 Jellegzetes díszítésű tál

 

orsegi_lakosztaly

 Körben hegyek, középen a szójele

 

orsegi_szalashelyek

 Pöttyös kancsó mégegyszer

 

orsegi_maganszallashely

Cserépedények Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas mester műhelyéből

 
Csótár Rezső édesapjának edényei

 

orsegi_szallashely_paraszthazban

 

orsegi_maganszallas

 

A porta képei

orsegi_szallashely

Csótár Rezső fazekas mester cégére Szentgyörgyvölgyön

 

orsegi_szallasok

 A porta és a műhely bejárata

orsegi_vendeghaz

 A régi őrségi fatüzelésű fazekaskemencék felett a tetőn szellőzőnyílást alakítottak ki, amiről a fazekasporta messziről megismerhető

 

orsegi_szallas

 Így néznek ki a kemencébe rakott edények az égetés előtt

 

orsegi_szallas

És így néz ki a fazekas mester a műhelye előtt

A műhely képei

 orsegi_szallas

 Az ablakban is cserépedények sora

 

orsegi_szallasok

 A fazekasműhely belülről

 

orsegi_apartman

 Sorakozó cserépedények

 

orsegi_lakosztaly

A pálinkásbutykosok a napsütésben derűsen várják a vevőt

 

orsegi_szallashely

 Műhelyrészlet

 

orsegi_lakosztaly

 Oklevelek

 

A bolt képei

orsegi_szallas

 Az utcafronthoz közeli épületben van az árukészlet java, ahol a vendégek válogathatnak

 

orsegi_vendeghaz

 a sok pöttyös edény közül

 

orsegi_panzio

 

 orsegi_vendeghaz

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas_paraszthazban

 

orsegi_szallas

 

orsegi_szallas

 

 Ajánlott őrségi szálláshely

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 11 ágyas őrségi lakosztály) utcafrontja orgonavirágzáskor

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

 

orsegi_nyaralas_velemeren_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Belső szobája

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa). Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni.

 

orsegi_szallahely

A veleméri Cserépmadár szállás étkező-előtere; az asztalnál - Kossuth apánk, a nagyságos fejedelem és Esze Tamás képe alatt - egyaránt ült már a Rákóczi- és a Habsburg-család néhány képviselője is

 

A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud.

 

orsegi_szallas

A velemér Cserépmadár szállás Kamra szobája; ezek előtt az ablakok előtt állt Gyenese Botfaragó Gyula népművész faragópadja

 

A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

 

orsegi_szallas

A szomszédasszony háza

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás festett előszobafala és bejárata

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva