A lakosztály fogalma - őrségi lakosztály - egy veleméri lakosztály képei - ajánlott őrségi szállás (lakosztály)

orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház (egy nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánlható őrségi lakosztály) emeleti hálószobája

Booknow Hu

 

A lakosztály fogalma

A lakosztály ugyanazt jelenti, mint az apartman, de a használatában mégis mutatkozik valami különbség. Túl azon, hogy az apartman idegen szó, amit magyar ember nem szívesen használ, van egyéb eltérés is. A lakosztály szót általában a főúri kényelmet biztosító, elegáns és előkelő szállások esetében alkalmazzák. A neten rákeresve a következőkkel kapcsolatban bukkan elő: Versailles-i kastély lakosztály, Angyalvár lakosztály, Pitti-palota lakosztály, Hofburg Császári Lakosztály, Elnöki lakosztály, Nászutas lakosztály, családi lakosztály. Furcsa is lenne a császári, vagy elnöki apartman kifejezés. 

De mit is kell tartalmaznia a lakosztálynak (vagy az apartmannak) a falusi turizmus gyakorlatában? Általában az önellátás lehetőségét, tehát a konyhát tekintik kötelező tartozéknak - ez különbözteti meg a közönséges szállodai szobáktól. Nem árt persze, ha tágasabb és kényelmesebb is a szokásos szállodai elhelyezéshez képest.

Jelez valamit a lakosztály fogalmából az alábbi, szállodák számára kidolgozott ajánlás: "Lakosztály: két egymás melletti szoba összenyitásával minden megkezdett 50 szoba után egy - ha a szállodai szobák száma nem éri el az 50-et legalább egy - lakosztályt kell kialakítani úgy, hogy annak egyik szobája ülőgarnitúrával nappalivá alakíthatóvá legyen." Amiből következően a lakosztályban lennie kell nappaliként használható helyiségnek is.

Egy netes lexikonban a következő meghatározása olvasható: "Egy család által lakott házban az egyes lakott szobákat (háló, nappali, gyerekszoba), palotákban és bérházakban az egyes családok részére elkülönített lakásokat jelenti."  Azaz a lakosztály nagyjából megfelel a lakás fogalmának, de lehet mellette egy kiszolgáló háttér is, amely a használatát kényelmesebbé, gondtalanabbá teszi. Ami azt is jelentheti, hogy - bár lehetőségünk van rá - nem feltétlenül szükséges főzni, mert az épületben elérhető egy étterem, ahol szakácsok hada sürög a kedvünkért. 

Egy vonatkozó rendelet szerint "lakosztály: a háló- és lakóterület építészetileg elválasztott, legalább 34 négyzetméter, a rendelet hatályba lépése után épülő szállodában 40 négyzetméter". Ez újfent megerősít bennünket abban, hogy a lakosztály a szokásos szállodai elhelyezésnél kényelmesebb, a polgári lakásfogalomhoz közelítő valami lehet. Örvendezve állapítjuk meg, hogy a veleméri Csinyálóház e szigorú rendeletnek is megfelel, mert nálunk építészetileg van elkülönítve a háló és lakóterület, valamint a 60 négyzetméteres területével nem csak a mai, hanem - feltehetően - a 20 év múlva előírt követelménynek is meg fog felelni. 

 

 orsegi_lakosztály

A veleméri Csinyálóház (egy nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánlható őrségi lakosztály) földszinti étkezője 

Booknow Hu

 

Őrségi lakosztály

Az őrségi lakosztály fogalma értelemszerűen azokat a lakosztályokat takarja, amelyek az Őrség területén találhatók (itt is emlékeztetni kell azonban arra, hogy az Őrség fogalma meglehetősen gumifogalom, mert az Őrséget - tekintve, hogy a határai koronként változtak - nem lehet pontosan körülhatárolni). Ezért aztán beleérthetjük az Őrséghez közeli, nagyobb és kényelmesebb szálláshelyeket is az őrségi lakosztály fogalmába. Az alábbi képeken egy ilyen őrségi lakosztályt (vagy apartmant) mutatunk be, amelynek 3 szintjén összesen kb. 60 négyzetméteren 2 háló és egy étkező-nappali, valamint egy fürdőszoba várja szeretettel a nagyérdemű közönséget, a békés beszélgetésekre alkalmas nagy teraszról nem is beszélve.

 

 orsegi_lakosztály

A veleméri Csinyálóház (egy nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánlható őrségi lakosztály) terasza

 

orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi lakosztály) földszintje

 

orsegi_lakosztaly

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi lakosztály) konyhája

Booknow Hu

 

Egy veleméri lakosztály képei

 

 orsegi_lakosztaly

A veleméri Csinyálóház egy önálló épületben lévő, 2 hálós, 5 ágyas őrségi lakosztály

 

orsegi_lakosztaly

A veleméri Csinyálóház (egy őrségi lakosztály) emeleti hálószobájának részlete

 

orsegi_lakosztaly

Az 1750 tájáról maradt ácsolt láda ma már csak dísz

 

orsegi_lakosztaly

A veleméri Csinyálóház részlete

Booknow Hu

 

Ajánlott őrségi szállás

Két házat kínálunk egy portán.

- Egyrészt a Cserépmadár szállást (ez 3 szobás és 11 ágy van benne - ezért elsősorban baráti családoknak való). Egy százéves parasztházból lett kialakítva, egy kb. 10 fős csoportnak való, de szobánként is kivehető.

- Másrészt a Csinyálóházat (ebben 2 háló és 5 ágy van, nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Egy különálló épületben lévő különleges hangulatú lakosztály (ennek a honlapját olvassa most). 

Telefon: 06(20)534-2780 , villanyposta: cserepmadar@gmail.com , honlap: www.cserepmadar.hu .

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 11 személy befogadására képes, 3 szobás, 3 fürdőszobás, konyhával és étkezővel rendelkező őrségi lakosztály) bejárata

 

Velemért a szerencsés adottságai kifejezetten alkalmassá teszik a falusi turizmus céljára, ezért szaporodnak itt is gombamódra a kiadó szobák, a parasztházból kialakított szállások és vendégházak. Nagyméretű (50 főt, vagy többet befogadó) szállás, vagy panzió nincs a településen. A legnagyobb befogadóképességű veleméri szálláshelyen is csak 16 ágy áll a vendégek rendelkezésére. A Botszer három szomszédos szálláshelye együttvéve 35 vendéget tud fogadni (az egyik szobát, a másik lakosztályt, a harmadik vendégházat kínál). 

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtaja (részlet)

   

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb lehet a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

Booknow Hu

 

 orsegi_szallas

A Cserépmadár szállás egyik legkedvesebb vendége

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás festett előszobafalának részlete

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallas

Veleméren - mivel a porták nincsenek bekerítve - a tyúkok élete is egy idill, ha nem találkoznak a rókával

 

Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás muzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülő vendég keres az Őrségben. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Ha falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és az Őrség természeti szépségeit, akkor  

Booknow Hu

 

orsegi_szallashely_paraszthazban

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás Belső szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk erre. ami erőt adhat az elkövetkezendő munkás időszakhoz. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg? Ön, kedves olvasó, könnyen elkerülheti ezt a malőrt, ha az alábbi gombra kattint.

Booknow Hu

 

 orsegi_szalélas

A veleméri Cserépmadár szállás utcafrontja orgonavirágzáskor

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva