A valóságos őrségi lakodalmak - a bajánsenyei lakodalmas játék - Bajánsenye - javasolt őrségi szállás

 

A valóságos őrségi lakodalmak

Azért kell megkülönböztetni a valóságos lakodalmat a nem valóságostól, mert az Őrségben újabban mindkettőt megtalálhatjuk. Eredetileg csak valóságos lakodalmak voltak az Őrségben. Ehhez kellett egy vőlegény, meg egy menyasszony, akik annak a rendje szerint egybekeltek s mai élnek, ha meg nem haltak. Ma már messze földről eljönnek az Őrségbe, hogy ezen a szép vidéken mondják ki a boldogító igent. Azaz a templomokhoz is kötődő nagybecsű események sorába tartozik az egyre gyakrabban megrendezésre kerülő valóságos őrségi esküvő és az azt követő lakodalom. Ezek a házasulandó párok gyakran a megkapó hangulatú veleméri műemléktemplomban tarják az esküvőt és a veleméri Csinyálóházban töltik el a mézesheteiket.

 

orsegi_szallas

A veleméri Szentháromság műemléktemplom diadalíve és szentélye

 

Bajánsenyei lakodalmas játék

A nem valóságos lakodalmak alatt a Bajánsenye központjában évente megrendezésre kerülő lakodalmas játékot értjük. Ez egy hagyományos őrségi lakodalom mintájára szervezett vigasság legénybúcsúval, menyasszony kikéréssel, tyúk kopasztással és a lakodalommal. A közönség számára felkínált ételek az itt szokásos régi lakodalmi menűsorral azonosak. Ezt csak évente egyszer rendezik meg Bajánsenyén, de arra már összecsődül az ország és az Őrség apraja-nagyja. Az itt látható menyasszony mindig szívfájdítóan szép, de a szertartás nem valóságos, hanem csak egy népünnepély ürügye. Nagyokat lehet itt enni és inni, s el lehet feledkezni minden búról-bajról, legfőképpen a fogyókúráról és a józanságról. Ez a kedves szokás néhány éve alakult ki, s az egyik legsikeresebb őrségi rendezvénnyé nőtte ki magát. Mert olyan töltött káposztát máskor aligha lehet enni, mint a Bajánsenyén évente megrendezett (műkedvelő szinészekkel eljátszott) lakodalomban. Azonban időben kell helyet foglalni, mert legutóbb sem jutott mindenkinek hely a gyönyörű menyasszony közelében. 2008-ban augusztus 15 - 17 között rendezték meg a bajánsenyei lakodalmat és 3000 Ft volt a vacsorajegy ára. 

 

Javasolt őrségi szállás

 

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva