Elméleti megfontolások az őrségi szállás haszna témakörben - a szállás biztosításának módszertana - az őrségi szállások csoportosítása - az őrségi szállások földrajzi megoszlása - szállás kategorizálás az utazás célja szerint - az őrségi szállások felosztása az elnevezésük szerint - a szállások építészeti csoportosítása - téglából épített őrségi szállás - őrségi sátrak - őrségi boronaházak - pakundekli és deszkaházak az őrségi falusi turizmus szolgálatában - az őrségi szállások szezonális csoportosítása - őrségi szállás főszezonban - őrségi szállás többnapos ünnepen -  őrségi szállás elő- és utószezonban - őrségi szállás hétköznapokon - őrségi szállás fűtési idényben- őrségi szállás karácsonykor - szilveszteri szállás az Őrségben - a veleméri kúriasor szállásai - ajánlott őrségi szállás

 orsegi_szallas

Egy téglából épített veleméri parasztház; a társai közül sokat alakítottak már át őrségi szálláshely céljára; ez a ház a modern elveknek megfelelően már előszobával épült 

 

Elméleti megfontolások az őrségi szállás haszna témakörben
Amikor az őrségi szállás haszna témakör elméletét kívánjuk körüljárni, akkor a feladat kettős. Egyrészt azt kell megválaszolnunk, hogy mire is jó az őrségi szállás; másrészt pedig azt, hogy milyen az az őrségi szállás, amely e jósági kritériumoknak megfelelhet. Végül - természetesen - ajánlunk egy-két őrségi szállás céljára alkalmasnak ítélt vendégházat is (de ezt már nem elméleti, hanem praktikus megfontolások alapján). 
Az őrségi szállás jóságát firtató kérdésre azt válaszolhatjuk, hogy például arra lehet jó egy őrségi szállás, hogy a napi munkában és az állandó rohanásban megfáradt ember, vagy az utazás megpróbáltatásaitól elgyötört turista pihenésre, tisztálkodásra és evésre lehetőséget kínáló környezetet találjon. Aztán arra is jó, hogy ne ázzunk meg az esős időben sem. Ugyanez igaz a téli hideg és a süvítő szél elleni védelem során is, sőt a túl erősen tűző napsütés esetén is védelemre számíthatunk az alkalmas őrségi szállások esetében. Vagyis az őrségi szállás jó dolog, különösen akkor, ha kellene, de éppen nincs. Augusztusban például gyakori jelenség az őrségi szállás nélkül maradt vándor az Őrségben, akinek a csemetéi édesen alszanak az autó hátsó ülésén, bár a családfő még nem is sejti, vajon hol talál olyan őrségi szállást, amelyik befogadja a szeretteit. Augusztusban ugyan ritka a hófúvás, de például a jégeső már előfordulhat - ezért egyáltalán nem érdemes sem az árokparton megszállni, sem az autóban aludni.  Az árokparton, vagy az autóban ugyanis nincs zuhanyozó, de a kávéfőzőt és a hasonló egyéb kényelmi felszerelést is nélkülözni vagyunk kénytelenek (hogy a mellékhelyiségről ne is ejtsünk szót). Pedig ezekhez a ma embere már hozzászokott. Csalódottan visszafordulni és hazamenni se jó. 
A jó őrségi szállás fogalmát a fentiek alapján már sejthetjük. Az az őrségi szállás felelhet meg a jó őrségi szállás fogalmának, amelyik nem ázik be, amelyiken nem fúj keresztül az ánticiklon, amelyikben télen nincs hideg, de a nyári Nap sem süt túl erősen, ahol van fürdőszoba, konyha és persze tiszta is, stb. Vannak ezen felüli jogos igények is az őrségi szállás témakörében (például a bográcsozási lehetőség, az önálló ház, a szép természeti környezet, a csend, a kerékpározási lehetőség, a reggeli stb.), amelyekről reggelig tudnánk beszélni, ezért itt és most nem térünk ki rájuk.
S végül ajánlunk is néhány őrségi szállás céljára szolgáló különleges épületet, amelyek nem csak a fenti alapvető feltételeknek felelnek meg, hanem a további, itt nem részletezett igényeknek is. Minden körülmény alapos megfontolása után azt javasolhatjuk a kedves olvasónak, hogy a bevezetőben felvázolt (őrségi szállás nélküli) állapot kiküszöbölésére egy őrségi szállás lefoglalása jelentheti a jó megoldást. Egy őrségi szállás az, amire érdemes szert tennie, ha éppen az Őrséget járja. Ha egyetért velünk ebben a végső konklúzióban, akkor kérjük, hogy kattintson ide: 

Booknow Hu

 
 
orsegi szallasok
 
A veleméri Csinyálóház az őrségi szállások egyike
 
 
A szállás biztosításának módszertana 
A gondos vándor, ha el akarja kerülni az őrségi szálláshely-nélküliséget; jól teszi, ha időben elkezd válogatni az őrségi szállások között és kiválasztja, majd lefoglalja a megfelelő őrségi szállást magának és szeretteinek. Ehhez csupán ide kell kattintania. A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban (ezek őrségi szállások) a szállásdíj kifizethető SZÉP Kártyával is.
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Cserépmadár szállás (balra) és a Sindümúzeum (jobbra); az előbbi téglából, az utóbbi fagerendákból épült (ezt a sarkain lévő függőleges "oszlopok" - csapolt gerendavégek - messziről elárulják) 
 
Az őrségi szállások csoportosítása
Ha meg akarjuk találni az őrségi szállások között a megfelelőt, akkor előbb azt a szálláscsoportot kell meghatároznunk, amelyikben pihenni (nyaralni, nászutazni, stb.) kívánunk. Az őrségi szállások csoportosításának azonban van egy fontos előzetes feltétele: előbb ki kell választanunk a megfelelő csoportképző faktort. Hogy ez mi fán terem? Nos, a csoportképző faktor az a valami, ami az egy csoportba tartozó őrségi szállásokat egymáshoz hasonlóvá, más őrségi szállásoktól pedig megkülönböztethetővé teszi. Vegyük például az egyik legfontosabb csoportképző faktort, amit az őrségi szállások értékelői figyelni szoktak: az olcsóságot.
Ez ugyan nem mindenható csoportképző faktor (például azért, mert az olcsó őrségi szállásnak híg lehet a leve), azonban ennek ellenére szép karrierjét figyelhetjük meg a csoportképző faktorok mezőnyében az olcsónak. Még azok a honfitársaink és külhoni barátaink is figyelnek az olcsó őrségi szállások kategóriájára (vagy legalább az őrségi szállások árviszonyaira), akiknek pedig szemmel láthatóan van mit aprítaniuk a tejbe. Azt mondják ugyan egyesek, hogy a magas ár bizalmat ébreszt, de ez nem mindig jön be.
Az olcsó őrségi szállások tehát az "olcsó" csoportképző faktor segítségével választhatók külön a többitől. Az "olcsó" csoportképző faktor segítségével körülhatárolható csoportba azon őrségi szállások tartoznak, amelyek árai alacsonyabbak (amelyeket a vékonyabb pénztárcájú és bankszámlájú vendégek is vállalnak). Ezzel szemben nem tartoznak ide azok az őrségi szállások, amelyeknél egy-két számjeggyel több van a számlán.
Persze előnyei is vannak e szempontnak. Ha ugyanis ezt a csoportképző faktort (az olcsó őrségi szállásokat) választjuk, akkor elegendő csak az árra figyelnünk, s nem kell törődnünk azzal, hogy egy forgalmas autóútra, vagy kocsmára nyílik-e a hálószobánk ablaka.
Csoportképző faktorként használható még többek között a földrajzi terület, az utazás célja (üzleti, pihenés, kulturális, családi, nászút stb.), az őrségi szállásoknak helyet adó épület (kastélyszálló, parasztház, jurta) és az őrségi szállás jellege (falusi magánszállás, wellness hotel, panzió) is. Van persze még ezernyi más szempont ezeken kívül is: mint a férőhelyek száma, a szolgáltatás és a csomagok, kedvezmények (pl. last minute). Azoknak, akik egy elbűvölő és kényelmes helyen akarnak maguknak szállást, de nem kívánnak túl sokat fizetni, ajánljuk a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház szolgáltatásait. Tele szoba (3-5, esetleg 11 fő) és hosszabb idő (3-5 nap esetén) átlagos értelmiségi fizetésből is kifizethető. Őrségi szállásárak és foglalás.
 
 
orsegi_szallas
 
Ez a műemlék jellegű veleméri boronaház nem tartozik az őrségi szállások kategórájába; helyette tájházként hasznosítják
 
 
Az őrségi szállások földrajzi megoszlása
Az őrségi szállások földrajzilag is megoszlanak. E bekezdésben azonban nem bonyolult a földrajzi helyzetünk, mert elsősorban az őrségi szállások földrajzi megosztottságával kívánunk foglalkozni, az Őrség pedig földrajzilag egységesnek tekinthető (ha a település- és utcanévben, meg a házszámban mutatkozó eltéréseket nem tekintjük fontos földrajzi különbségnek). Előre kell azonban bocsátanunk, hogy pontosabb úgy fogalmaznunk, hogy az őrségi szállások általában az Őrség területén találhatók - azaz az őrségi szállások nem kivétel nélkül az Őrség területén találhatók. Azt várnánk ugyan egy őrségi szállástól, hogy az Őrségben legyen, de ez két ok miatt sem egyszerű dolog. 
- Egyrészt az Őrség földrajzi meghatározása koronként változott, attól függően, hogy a katonai és közigazgatási szempontok éppen mit kívántak meg. Manapság - szerencsére - nem a katonai érvek számítanak, hanem valami más. Sajnos a közigazgatási besorolás sem sokat segít az őrségi szállások földrajzi felosztásában, mert nincs olyan közigazgatási egységünk, amelyiknek Őrség lenne a neve. Az egykori őrségi falvak (és így az őrségi szállások) egy része Vas megyében, másik része Zalában, a harmadik csoportja pedig Szlovéniában található (hogy az Ausztriához csatoltakról ne is beszéljünk). Az őrségi szállások földrajzi csoportosításában tehát nem támaszkodhatunk a modern közigazgatási besorolásra sem, de a történelmi kategóriákra sem (mert Magyarországot őrségek láncolata vette körül).
- Másrészt az Őrség mintha nyújtózkodna. Divat lett - hálistennek - az Őrséghez tartozni, mert az Őrségbe szívesen jönnek pihenni és nyaralni a népek. A szomszédos területek szeretik megemlíteni, hogy ők az Őrség kapujának számítanak. Az Őrség közepén lakók meg néha mintha igyekeznének ettől a folyamattól elhatárolódni s kizárni soraik közül a betolakodókat. Ennek szimpla anyagi okai lehetnek, egyesek talán attól félnek, hogy a turizmus bevételeit meg kell osztaniuk másokkal is. Pedig az őrségi és az "őrségi" szállások közötti versenyt elsősorban fejlesztéssel kell megnyerni, amit könnyebb összefogva elvégezni - azonban a világforradalom jelenlegi helyzetében nem lehetünk maradéktalanul derülátók.
Visszakanyarodva a földrajzi megosztás problémakörére, megkülönböztethetünk egymástól őrségi és őrségközeli szállásokat is, bár közöttük a pontos határvonalat nem lehet meghúzni. Nem is érdemes, mert az Őrség pontosan olyan (néprajzilag is, meg tájilag is), mint a szomszédos területek. Ebből következően az őrségi szállások egzakt módon nem, vagy alig elhatárolhatók az őrségközeli szállásoktól. Itt is, ott is gyönyörű természetet és kedves embereket lehet találni. Ezért aztán az őrségi szállások földrajzi szempontok szerinti csoportosításának tulajdonképpen nincs sok értelme (ennek a cikknek azonban van, ha a keresőoptimalizálás szempontjaira gondolunk). Persze, amikor a konklúzión töprengünk, beláthatjuk: valamiképpen mégis csak el kell dönteni, hogy Őriszentpéterbe megyünk-e, vagy Szalafőre, netán Gödörházára, vagy Velemérre (s ez végül mégis egy földrajzi szempont). Ha ön az Őrség legszebb településén, Veleméren, az erdő és a patak között kíván szállást foglalni, egy végtelen szabadságot és békét sugárzó tájban, akkor javasoljuk, hogy kattintson ide!  
 
 
orsegi_szallas
 
 
 
Szállás kategorizálás az utazás célja szerint
Az őrségi szállásokat is megkülönböztethetjük az utazás célja (pl. nászút, lovas turizmus, borút, családi turizmus stb.), az épület és a szolgáltatás jellege (műemlék, kastélyszálló, kúriaszálló, parasztház, panzió, wellness hotel stb.) vagy egyéb szempontok szerint. A nászutasok, de a gyermekes családok is kedvezőnek szokták ítélni azt, ha egyedül lehetnek egy épületben. Az elegáns elkülönülésre vágyóknak nem ajánlhatunk jobbat a veleméri Csinyálóháznál (öt főig), vagy a Cserépmadár szállásnál (egy családnak, vagy csoportnak, max. 11 főig). Árak és foglalás.
 
 
orsegi_szallas
 
 
 
Az őrségi szállások felosztása az elnevezésük szerint
A szálláshelyeket sokféleképpen el lehet nevezni, ami aztán lehetőséget ad a különféle csoportosításokra, sőt talán játékra is. Például kitűzhetjük magunk elé, hogy minden évben másik Muskátli panzió nevű szálláson nyaralunk. Nyílván van annyi belőlük, hogy néhány évig ezzel szórakoztathatjuk magunkat. A név az egyúttal egy ómen is, ezért a névre is érdemes figyelni. E honlap készítője bevallja, hogy például a hotel szó helyett szívesebben használja a szálló, vagy szálloda kifejezést, az apartman helyett meg a lakosztályt - bár az előbbieket az idegenajkú vendég inkább megérti. Ezek csak futó ötletek, amelyek a névadás szerinti csoportosítás lehetőségére figyelmeztetnek - azonban ez a csoportképző faktort elhanyagolhatónak véljük a szállás ára mellett. Azoknak, akik a magyar nevű szállásokat részesítik előnyben, baráti szívvel ajánljuk a veleméri Cserépmadár szállást és a Csinyálóházat. Árak és foglalás.
 
orsegi_szallas
 
A veleméri Csinyálóház (egy 5 szemlélyes önálló őrségi lakosztály) terasza szeptember végén
 
 
A szállások építészeti csoportosítása
Az alábbiakban az őrségi falusi szálláshelyek különböző típusait (sátor, faház, boronaház, vályogház, téglaház, kastély, tetőtér, pakundekli bungaló stb.) is szemügyre vesszük. Bemutatjuk e ház- vagy szállástípusok alkalmazásának gyakoriságát az őrségi falusi turizmusban, s ecseteljük az előnyeiket és a hátrányaikat is. Az eltérő háztípusok esetében ugyanis eltérő teljesítményre lehet számítani. Ezzel a körülménnyel akkor is hasznos lehet számot vetni, ha az őrségi nyaralásra induló vendégek többsége elsősorban a vendégház ára iránt érdeklődik, s attól függően választ szállást magának és családjának. A parasztházat választóknak a veleméri Cserépmadár szállást ajánljuk; a különlegesen szép, romantikus téglalépületet választóknak pedig a Csinyálóház lefoglalását javasoljuk. Árak és foglalás.

   

 00%20Bels%C5%91%20szoba%20ajt%C3%B3b%C3%B3l%20der%C5%B1sen%20j%C3%B3%205773%20pici(3)

A veleméri Cserépmadár szállás a téglából épített és a falusi turizmus szolgálatába állított őrségi parasztházak jellegzetes példája

 

Téglából épített őrségi szállás

A téglából épített őrségi parasztházak falait a háznál égetett téglákból mésszel feljavított agyaggal falazták fel. A födém minden esetben pórfödém, azaz fagerendák által tartott palló, amelyre 5 cm vastag, pelyvával kevert sarat tettek a hőszigetelés javítására. A szobák mérete egységesen 20 négyzetméter. A padlózatuk deszkából készült. A házak vagy kódisállással, vagy lopott tornáccal, esetleg előszobával épültek, s ennek köszönhetően a szerkezetük megfelel, vagy némi átalakítással megfeleltethető a modern igényeknek. Csak garázs és fürdőszoba nem épült hozzájuk eredetileg, de ezt azóta pótolták a tulajdonosok. Ezek a házak - fürdőszoba építése után - alkalmasak a falusi vendéglátás céljaira. Igaz, hogy a modern hőszigetelési szabványoknak már nem felelnek meg, de ha száz évig éltek bennük emberek, akkor az garancia arra, hogy a mai turista is jól fogja magát érezni bennük néhány napig. A vastag téglafalak a nyári túristaszezonban szükségtelenné teszik a légkondícionálót, télen pedig - ha vendég téved az Őrségbe - a környező erdőkből származó olcsó fával jól be lehet fűteni a helyiségeket. S aki már támaszkodott hideg téli estéken a jó meleg cserépkályhának, az tudja, hogy az ilyesfajta élvezetek iránti igény kielégítésére a padlófűtés nem képes. Téglából épített őrségi szállást kettőt is ajánlhatunk: a veleméri Cserépmadár szállást és a Csinyálóházat.

 

 orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház (egy nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánlható 5 ágyas őrségi szállás)  téglafalának komorságát virággal kell enyhíteni

 

Őrségi sátrak

A sátorozás jelenthet kempinget is, de az egyes falusi szállásadók portáin is megjelenhet egy-két sátor. Ezek kényelmes, erre a célra kialakított vászonpaloták, amelyek különösen a fiatalságot találják meg. A szálláskínálat fejlődésével megjelentek a jurták is az őrségi falusi turizmusban. Ezek sajátos és rokonszenves színt jelentenek e palettán. Örvendjünk neki, hiszen ilyen különlegességgel például az osztrák sógorok nem tudnak előrukkolni. Ugyanis nem jut az eszükbe, mert az ő múltjukban jurtát aligha lehet találni. Aki egy őrségi jurtában alszik, az nem csak kevesebbet fizet a szállásért (azzal összefüggésben, hogy a jurta építési költségei alacsonyabbak), hanem egy sajátos nemzeti büszkeség is eltöltheti. Ezen felül megsejt valamit eleink lakáskultúrájából -  s a nyaralások egyik célja éppen a tanulás, valami eddig nem ismert dolog (például a villany és televízió nélküli nyaralás) megtapasztalása.

 

 orsegi_szallas

A sátornak az az előnye, hogy mindig az éppen nyíló veleméri virág mellé lehet állítani

 

Őrségi boronaházak

Az Őrségben nagy hagyománya van a boronaházaknak (ez errefelé gerendaházat jelent). Egykor az őrségi parasztházak fagerendákból épültek, lévén ez a legkézenfekvőbb építőanyag egy fában gazdag területen. A közeli erdők bőven adták hozzá a faanyagot s ennek köszönhetően ma is sokfelé találhatók még őreg faházak. Ezek turisztikai hasznosíthatósága azért korlátozott, mert a többnyire százéves boronaházak szerkezete nem optimális. Jellemzően minden helyiségük az udvarról nyílik és nincs bennük fürdőszoba sem. A boronaházakat nehéz átalakítani, mert nem lehet őket úgy toldozni-foltozni, mint a téglaházakat. Egyébként a boronaházak nagyon egészségesek és kellemes bennük tartózkodni (nyáron hűvösek, télen melegek). Néhány boronaházat szépen felújítva szálláshelyként hasznosítanak az Őrségben, ami megmentheti őket a lebontástól.

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás egyik legkedvesebb vendége

 

Pakundekli- és deszkaházak az őrségi falusi turizmus szolgálatában

Az Őrségben van néhány túlságosan könnyű szerkezetű épület is, ami a nyári hőségben és a téli hidegben egyaránt alig elviselhető. Ebből a tél nem érdekes, mert akkor a kutya sem akar az Őrségbe jönni (kivéve a szilvesztert). A nyár azonban megkínozhatja azokat, akik az ilyen bódékban aludni szeretnének. Igaz, hogy ezek az őrségi szállások hőtechnikailag nagyjából ugyanazt tudják, mint a sátrak, azonban a romantikájuk jelentősen alacsonyabb színvonalú. Ha ilyen szállást választ magának a vándor, akkor arra kell ügyelnie, hogy ne a rekkenő kánikulában tegye ezt, hanem az elő- vagy utószezonnak azon heteiben, amikor kinn is kellemes az idő s a vékony "fal" nem tud rontani a helyzeten.

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás 4 ágyas Kamra szobája

 

Az őrségi szállások szezonális csoportosítása

Az őrségi szállások adottságai nem egyformák. Az építészeti eltérések miatt némelyik nem is alkalmas igazán mindegyik évszakban a vendéglátásra. A jurta például nagyon jó tavasszal és ősszel, nyáron azonban melegebb, télen pedig hidegebb a kelleténél. A téglaházaknak jobb a hőtároló, a faházaknak pedig a hőszigetelő képessége, amit a szállás választásakor érdemes meggondolni. Ha Ön egy szezontól függetlenül használható (ha úgy tetszik: multiszezonális) téglaházban kíván pihenni, akkor javasoljuk a veleméri Csinyálóházat és a Cserépmadár szállást! 

Booknow Hu

 

 Őrségi szállás főszezonban

A főszezonban több a vendég a szokásosnál, a legfőbb főszezonban pedig (augusztus 20. előtt) akár többszörös túljelentkezésre is lehet számítani. Ezért fontos, hogy ha ebben az időpontban kíván nyaralni a kedves vendég, akkor időben, előre lefoglalja a szállását. 

Booknow Hu

 

Őrségi szállás többnapos ünnepen  

A szállások számára anyagi biztonságot, a megmaradás lehetőségét jelentik az újabban divatba jött többnapos ünnepek. Hála a naptáralakítóknak, a többnapos ünnepeken egyre többen látogatnak el szép hazánk kies tájaira, ezek közül is előszeretettel az Őrségbe. E tendenciát aligha lehet túlbecsülni. Minden dícséretünkre és hálánkra számíthatnak azok, akik ezt a szokást megteremtették és fenntartják. Egyébként ugyanis az elő- és utószezonok látogatottsága meglehetősen alacsonyra sikeredne s ez sok őrségi szállás rentábilitását veszélyeztetné. A kétnapos hétvége érdekében nem sokan ülnek autóba Pesten, hogy kifizessék a tetemes benzinköltséget egy, esetleg két éjszakai tartózkodásért. A három- vagy négynapos hétvégek és ünnepek azonban javítják az ár/érték arányt, azaz érdemesebb a kedves vendégnek is elutazni vidéket látni. A szállásadók - akik minden kedves vendéget szeretnek - titokban bevallják, hogy azokat a vendégeiket kiemelten szeretik, akik a háromnapos ünnepen legalább három, a négynapos ünnepen pedig legalább négy éjszakára foglalnak szállást. A Veleméri Cserépmadár szálláson ennek érdekében a három, vagy több éjszakára érkező vendégek a létszámtól is függően a teljes ház árából jelentős (akár 25-50%-os) kedvezményt is kaphatnak. Ez a kedvezmény - természetesen - nem csak a többnapos ünnepeken, hanem (a szilvesztert kivéve) egész évben igénybe vehető. Különösen azoknak az 1-6 fős csoportoknak kedvező ez a szálláslehetőség, akik az egész házat kívánják igénybe venni 3 napnál hosszabb időre.  

Booknow Hu

 

Őrségi szállás elő- és utószezonban

Elő- és utószezonban általában csak hétvégeken van teltház a szokásos őrségi szálláshelyeken. Ezért könnyen rávehető a szállásgazda arra, hogy a hétköznapokat is igénybe vevő (tehát kettőnél több éjszakára érkező) kedves vendéget árengedménnyel kápráztassa el. Ez az elkápráztatás a mai jövedelmi viszonyok közepette nem mindig szokott maximálisra sikerülni, de elő- és utószezonban (fűtési idényen kívül) érdemes vele megpróbálkozni. Különösen igaz ez az elő- és utószezonális árengedményadó hajlam e sorok komor tekintetű írójára; aki egy kedves női mosollyal és némi mellékelt szállásdíjjal szinte mindig levehető a lábáról. Aki ezt ki szeretné próbálni, annak az árajánlatért és a szállásfoglalásért csak ide kell kattintania!

 

Őrségi szállás hétköznapokon

A hétköznapok általában igen derék napok, mert akkor lehet sokat dolgozni s a munka - mint azt elmondták már néhányan - nemesít. Ez a sok munkanap azonban nem növeli az őrségi szállások forgalmát, mert aki helytáll a munka frontján, az nem tudja a lábát lógatni az Őrségben. Ha az őrségi szállásadóknak az a célja, hogy rávegyék a munka hőseit a pihenésre, akkor nehéz dolguk van s a legkeményebb eszközöktől (például az árengedménytől) sem szabad visszariadniuk. Ezért a hosszabb időre (tehát hétköznapokra is) érkező kedves vendég elő- és utószezonban különösen számíthat arra, hogy a szállásgazda hajlandó a kedvéért egyéni árat is kialakítani. Ez az egyéni ár általában nem magasabbat jelent, hanem mérsékeltebbet - azon egyszerű oknál fogva, hogy a magasabb ár talán nem lenne elég vonzó. Az effajta egyéni árat nem a 

Booknow Hu

gomb megnyomásával kell kérni, hanem a szállásgazdától, aki örömmel várja a levelét a cserepmadar@gmail.com címen!

  

Őrségi szállás fűtési idényben

Persze a jurtát télen is lehet fűteni, hiszen télen is laktak sátorban az eleink, de a mai városlakóknak ez már egzotikus lenne. Akit azonban éppen ez érdekel, annak jó szívvel ajánlhatjuk a jurtákat (bár a patakban, vagy az udvari zuhany alatt való fürdés lehetősége elgondolkoztató). A fából, vagy téglából épített szállások esetében ilyen szempontok nem merülnek fel, de a téli fűtés költségei ez esetben is drágábbá teszik a szállást. Az épületek folyamatos téli fűtése eleve veszteségessé teszi a nagy szállásokat, amelyek éppen ezért esetenként be is zárnak télre. A kisebb házakat azonban könnyebben be lehet fűteni, s aki vállalja e felfűtés többletköltségét, az talál télen is szállást az Őrségben. A Csinyálóház és a Cserépmadár szállás esetében ez három napi előzetes fűtést jelent, majd ezután jön a vízvezetékszerelő, aki feltölti vízzel a házat, s a vendégek távozása után le is engedi azt. Ennek a költsége 10 000 Ft, ennyivel kerül többe a szállás. Árak és foglalás.

 

Booknow Hu

 

Őrségi szállás karácsonykor

Karácsonykor rendszeresen üresen állnak az őrségi szállások, mert mindenki szívesebben tölti ezt az ünnepet otthon, családi körben. Azonban akadnak olyanok, akik szívesen elhozzák Velemérbe is a családjukat, pl. ha egy disznótoron vehetnek részt. Erre is van lehetőség, ha többen vannak s együttesen fedezik a disznóvágás költségeit. Árak, foglaltság és foglalás.

 

Szilveszteri szállás az Őrségben

Szilveszterkor mindkét házunk tele szokott lenni, ezért érdemes hamar lefoglalni őket. Szilveszteri szállás Veleméren. 

 

A veleméri kúriasor szállásai

Ha további veleméri szállásokra is kíváncsi, akkor tekintse meg a "Veleméri kúriasor" szállásait is!

 

Ajánlott őrségi szállás

 

orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház (egy önálló épületben lévő őrségi lakosztály) emeleti hálója

 

A veleméri Csinyálóház mellett a Cserépmadár szállást is ajánljuk (e két szállás azonos telken van). Amíg az előbbi nászutas párnak, vagy gyermekes családnak való lakosztály; addig az utóbbit kb. 10 fős csoportnak érdemes igénybe vennie (persze szobánként is kivehető). Árak és foglalás.

 

Booknow Hu

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy parasztházból kialakított 11 fős őrségi vendégház) 4 ágyas Belső szobája

 

Honlap: www.cserepmadar.hu , telefon: 06(20)534-2780, villanyposta: cserepmadar@gmail.com .  A szállásdíjat ki lehet fizetni SZÉP Kártya felhasználásával is.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoportnak ajánlható őrségi lakosztály) utcai homlokzata orgonavirágzáskor

  

Booknow Hu

 

 

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva