Sárgaliliom-tanösvény leírása - a Sárgaliliom-tanösvény képei - Velemér - Gödörháza - Magyarszombatfa - a veleméri Szentháromság-templom - a veleméri Sindümúzeum - a gödörházi harangláb - a magyarszombatfai Fazekasház - ajánlott őrségi szállás

 orsegi_szallas

A Sárgaliliom-tanösvénynek nevet adó szép virág ma is vadon nő a veleméri réteken (a kép a Csinyálóháztól néhány száz méterre készült)

 

Sárgaliliom-tanösvény leírása

A veleméri Sárgaliliom tanösvény a Belső Őrség védett növényritkaságáról kapta a nevét, amelynek a legnagyobb állománya Veleméren található. A sárgaliliom az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, Velemér egyik jelképe. 

A sárga virágok több veleméri telek patakhoz közeli részén nyílnak, ezért a túra általában a patakhoz közeli területeken vezet végig. 
Az állatállomány megritkulása, a tehéntartás visszaszorulása miatt a sárgaliliomot jelenleg a kaszálórétek felhagyása miatt bekövetkező beerdősülés veszélyezteti. Az Őrségi Nemzeti Park a legfontosabb termőterületnek számító területeket kaszáltatja. Velemér és Szentgyörgyvölgy határában van egy kaszáló, amelyről legutóbb sikeresen irtották ki a rétet elnyomó fűzbokrokat és akácost. A magánkézben lévő és esetleg gazda nélkül maradt kisebb területek azonban több figyelmet érdemelnek. 
A Sárgaliliom tanösvényt 2004-ben nyitották meg. A 6.2 km hosszú túra útvonala a Belső-Őrség három településén (Veleméren, Gödörházán és Magyarszombatfán) vezet végig. A tanösvény bemutatja a Belsõ-Õrség természeti és kulturális értékeit. A tanösvényen táblák mutatják be az ide látogató tiristáknak a táj természeti, építészeti, tájképi és kultúrtörténeti értékeit. A tanösvény elvileg két óra alatt is bejárható lenne, ha az útvonalon található nevezetességek miatt nem kellene majdnem egy egész napot rászánni.

A falusi turizmus keretében az Őrségbe látogatók jó része kifejezetten keresi a gyalogtúrák lehetőségét. Az Őrség kitűnő természeti környezetet és éghajlatot, a tanösvények pedig érdekes és szép látnivalók sorát kínálják e sétákhoz.

 A bemutató útvonal szabadon vagy elõzetes bejelentkezés alapján szakvezetõvel látogatható.

A sárga liliomot - latin nevén Hemerocallis lilio-asphodelust - elsőként a németalföldi Carolus Clusius írta le az 1500-as évek végén, majd néhány liliomhagymát magával vitt innen a hazájába. A sárga liliom nemesített változata később Hollandia egyik jellegzetes virágaként terjedt el Magyarországon is, azt viszont csak kevesen tudják, hogy valójában az Őrségből származik. A tanösvény kialakítását Hollandia 1,7 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta. A tanösvény kialakításához szükséges anyagi alapot a budapesti holland nagykövetség, a sárgaliliomot kutató Clusius hazájának képviselete biztosította. A Clusius által Hollandiába vitt sárgaliliomokból a holland kertészek tucatnyi eltérő színű változatot nemesítettek ki, amelyek a veleméri Cserépmadár szállás előtti ágyásban megtekinthetők. 

 

orsegi_szallashelyek

Hazatért leszármazottak: Hollandiában nemesített liliomok a veleméri Sárgaliliom tanösvény mentén, a Cserépmadár szállás előtt

 

A tanösvényen a látogatók szakember vezetése nélkül is eligazodnak, mert 11 tábla tájékoztatja őket például a veleméri Szentháromság templomtörténetéről, az őrségi népi építészetről, a Szentgyörgyvölgyi-patak, a nedves rétek, a száraz kaszálórétek és a láprétek élővilágáról, valamint a kisparaszti gazdálkodás sajátosságairól.

 Az első hat állomás Velemér község területén található és a túra ezen szakasza aszfaltozott úton vezet. Velemér és Gödörháza határán a Kék túra jelzését követi az erdőn át egy földúton, így erre a terepre alkalmas lábbelit érdemes vinni. Gödörházától ismét aszfaltos úton haladhatunk tovább. A tanösvény 11 állomása a következő: 1. Információs, általános ismertető tábla az Őrségi Nemzeti Parkról; 2. A tanösvényt és annak teljes útvonalát bemutató tábla; 3. A veleméri Szentháromság-templom; 4. A helyi népi épitészet legszebb példái; 5. A Szentgyörgyvölgyi-patak élővilága; 6. A nedves rétek állatvilága; 7. A kisparaszti gazdálkodás; 8. A száraz kaszálórétek világa; 9. A láprétek növényvilága; 10. A gödörházi harangláb; 11. Fazekasság - Magyarszombatfa

 
 

orsegi_szallas

A Sárgaliliom-tanösvény a Velemért Szentgyörgyvölggyel összekötő országút egyik pontjáról (a buszfordulótól) indul a veleméri Szentháromság-templom felé (a képen a nem a veleméri buszforduló, hanem a Szentgyörgyvölgy felé tartó országút látszik)

 

 

Veleméri templom délelőtt

A Sárgalilom-tanösvény első állomása a veleméri Szentháromság-műemléktemplom; innen táblák vezetik tovább a kirándulókat Veleméren keresztül, északi irányba kacskaringózva

 

 

Velemer

A veleméri műemléktemplomnak meg kell tekinteni a freskóit is, amelyhez szakértő magyarázatot is kapnak 

 

 

orsegi_szallas

Tábla a veleméri Sárgaliliom tanösvényen

 

 

 

Margit néni háza Veleméren

Veleméri ház a Sárgaliliom-tanösvény mellett

 

 

 

 

 

A veleméri Cserépmadár szállás naplementekor

Menet közben elhaladnak a veleméri Cserépmadár szállás előtt is, rendszerint fel sem figyelve a tető ormán trónoló kis agyagmadárra

 

 

 

Velemer

A veleméri Cserépmadár szállás és a Sindümúzeum bejárata (az udvar mélyén van a Csinyálóház)

 

 

 

orsegi_szallas

Virágzó rét a Sárgaliliom tanösvény mentén, Veleméren

 

 
Veleméri út métneki kilátással

Kilátás a láthatáron feltűnő métneki erdőre a veleméri Botszegről (ezt az utat felülről megpillantják a Sárgaliliom-tanösvény túrázói, de nem itt ereszkednek le a völgyben futó országúthoz, hanem csak egy erdei útszakasz után)

 

 

 Godorhaza

A túra következő állomása a gödörházi harangláb; a párába vesző dombon van a veleméri Csinyálóház (onnan jöttek ide a túrázók)

 

veleméri_falusi_szallashely

Vörös Ferenc gödörházi fazekasmester ételhordó ikercsuporja (a mester a gödörházi harangláb közelében alkot)

 

 Godorhaza

A túra útvonala Buzás Attila gödörházi kecskesajtüzeme előtt vezet el (az itt gyártott sajtok cimkéi)

 

 

Magyarszombatfa

Elsétálnak ez előtt a szép magyarszombatfai kódisállásos téglaház előtt is

 

 


Magyarszombatfa

Az útvonal elvezet Tóth Jancsi magyarszombatfai fazekas mester műhelye előtt (a szomszéd házban a huga egy cukrászdát működtet) 

 

 

 

orsegi_szallashely

A magyarszombatfai Ginti étterem a túra útvonalán található, a mindig éhes és szomjas vándorok feltehetően nagy örömére

  
 

 

 

 

Fazekashaz

A túra végpontja a magyarszombatfai Fazekasház

 

Ezen a honlapon a Csinyálóházat ajánljuk (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak), valamint a Cserépmadár szállást (ez egy parasztházból kialakított őrségi vendégház). 
 
Honlap: www.cserepmadar.hu  Telefon: 06(20)534-2780. Villanyposta: foglalas@cserepmadar.hu
orsegi_szallashelyek
A veleméri Cserépmadár szállás (egy 11 ágyas vendégház) egy portán található a Csinyálóházzal (egy 5 ágyas lakosztállyal)

  

Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Árak és foglalás.

A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06205342780. Weblap: http://www.cserepmadar.hu, e-mail: foglalas@cserepmadar.hu A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy).

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás 4 ágyas Kamra szobájának festett ajtaja (részlet)

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa). 

orsegi_szallashely

A veleméri Cserépmadár szállás egyik legkedvesebb vendége

Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud.

orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház Kamra szobája

A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

  orsegi_szallas

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, konyhával és étkezővel is rendelkező őrségi vendégház) 4 ágyas Belső szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás előtere

 

Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobája 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva