Zsennye, Bezerédj-kastély - képek - ajánlott őrségi szállás

 

 orsegi_szallas

A II. világháborúban a kastély súlyosan megsérült, könyvtára és berendezése elpusztult

 

Zsennye, a Bezerédj-kastély leírása

Az épület eredete tisztázatlan. Vannak, akik úgy vélik, hogy kolostornak épült, vagy a templomos lovagok lovagháza volt. Nem bizonyított, de egyes vélemények szerint az 1183-ból származó Lucius pápa által kiállított okiratban említett Signe nevű birtok azonos lehet Zsennyével. Tagozódása, beosztása és alakja azt bizonyítják, hogy eredeti rendeltetése nem úrilak volt. Míg a feltehetően középkori részek kőből épültek, addig a bővítést már téglából készítették. A kastély építéstörténeti kutatását végző Koppány Tibor szerint az épület régebbi része a XV. század első felében épült. 

A kastély magját a Sennyey család birtokolta. Ezt aztán egészen a XIX. századig több alkalommal is bővítették, alakították. A török időkben erődítményként szolgált. Nádasdy Tamás nádor felesége, Kanizsai Orsolya 1557-ben említi elsőként egy levelében mint biztonságos, erődített helyet. Valamikor ezt megelőzően - talán Sennyei Ferenc 1550 körüli építkezései során - készült el az egykor a Sorok-patak vizével táplált ma is jól látható négyszögletes területet körítő védőárok. A Rába mögött lévő építmény biztonságosabb voltát támasztja alá az az adat is, amely szerint Sitkey Jakab özvegye, Tahy Anna 1576-ban itt, Sennyey őrizetében tartotta értéktárgyait, nem pedig családjának a Rábától keletre fekvő sitkei kastélyában. 

A török kiűzése után már nem volt szükség az erődített kastélyokra, a falakat feltehetően az 1700-as években lebontották (a Rákóczi szabadságharc leverése után osztrák parancsra rombolták le a várainkat). A vizesárok egy része azonban jelenleg is látható. A XVII. században Sennyey István (meghalt 1686-ban) veszprémi püspök bővítette a keleti szárnyat, és ekkor épült az ebédlőterem késő reneszánsz kori boltozata is. Az 1700-tól birtokos Sennyey Sándor és felesége Gyöngyösi Nagy Sára barokk stílusban építette át a kastélyt, amelyre ekkor került a második emelet (feltehetően a lebontott várfalak anyagának felhasználásával). 

A Sennyey család a XIX. században adta el a kastélyt az Angliából hazatelepült Bezerédj Györgynek, aki 1829 és 1830 között részleges átépítést végzett Tudor stílusban. Ő alakította ki az épület körüli kertet is a helyben lévő kőrises-tölgyes erdő idős fáinak meghagyásával. Ritka növényeket, fákat is hozatott, s a 22 holdas parkot arborétummá fejlesztette. A felső szintek megközelítésére önálló lépcsőház, eléje pedig teraszos kocsibehajtó épült. A kastély a legutóbbi átépítés korának megfelelő romantikus felfogást őrizte meg napjainkig. Járt Zsennyén Kisfaludy Károly, Szegedy Róza, gróf Batthyány Lajos és Deák Ferenc is. A kastély újabb birtokosa 1894-től a Békássy család volt.

A II. világháború nem kímélte a kastélyt. Tízezer kötetes könyvtára, és bútorzata elpusztult. Sokáig kifosztott, leromlott, lerobbant állapotban volt a kastély és a parkja is. A háború végén, vagy azt követően az uradalomhoz tartozó épületek nagy része megsemmisült, mint például a kiskastély, a malom, az áramtermelő és néhány lakóház.  Az épület 1949-ben kétharmad részben a Szabad Föld Tsz, egyharmad részben pedig szombathelyi művészek birtokába került. A tsz. magtárnak, raktárnak, irodának használta a középső és alsó szintet. A művészek pénz nélkül nyárra ideiglenes ablakokkal, ajtókkal szereltek fel három szobát, ezzel kialakítva a nyári művésztelepet. Majthényi Károly szobrászművész és a Szombathelyen élő Alföldy János, Burány Nándor, Varga Károly és Radnóti Kovács Árpád festőművészek vették először birtokba a kastélyt és parkját. Meghívták Domanovszky Endrét, hogy a segítségével megmentsék a bontásra ítélt épületet, ami végül sikerült is. A kastélyt és környezetét 1953-ban a Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége kapta meg. 1954-ben beszerelték a villanyt, bevezették a vizet és alkotóházzá alakították. Lelkes művészek és művészetpártolók a megye minden részéből összegyűjtötték a mai szép bútorzatát. Számos, kiemelkedő hazai művész és író töltött hónapokat Zsennyén, közte Domanovszky Endre, Pátzai Pál, Mikus Sándor, Molnár C. Pál, Ujfalusi József, Ránki György, Soproni József, Ágh István, Nemes Nagy Ágnes. A művésztelep vezetője Majtényi Károly szobrászművész volt. Több művész később Zsennyén vett magának lakóházat és itt telepedett le. A kastélyon az utolsó nagyobb felújítást 1983-ban végezték a barokk stílusjegyeket hordozó részek helyreállításával, és a homlokzat felújításával. A kastély ma belul is élményt nyújt. Nagyon szep, reneszansz, barokk es neoreneszansz berendezes van benne. Kulonosen a hatalmas zold szinu figuralis diszitesu kalyhak mutatósak és az ebedlo figyelemre méltó. Mivel muvesztelep, a turizmus számára csak kivételesen nyitnak meg 1-2 szobánál többet.

  

Képek

 orsegi_szallashely

Az erődített, vizesárokkal körülvett zsennyei kastély térképe

http://www.vasmegyei-varak.hu/magyar/oldalak/zsennye_kastely/

 

 

Velemért a szerencsés adottságai kifejezetten alkalmassá teszik a falusi turizmus céljára, ezért szaporodnak itt is gombamódra a kiadó szobák, a parasztházból kialakított szállások és vendégházak. Nagyméretű (50 főt, vagy többet befogadó) szállás, vagy panzió nincs a településen. A legnagyobb befogadóképességű veleméri szálláshelyen is csak 16 ágy áll a vendégek rendelkezésére. A Botszer három szomszédos szálláshelye együttvéve 35 vendéget tud fogadni (az egyik szobát, a másik lakosztályt, a harmadik vendégházat kínál) . Termálstrandot és wellness szolgáltatást az alsómaráci fürdőben (Szlovéniában) lehet legközelebb igénybe venni.

 - Cserépmadár szállás és Csinyálóház (Velemér). cserepmadar@gmail.com 06(20)534-2780

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtaja (részlet)

   

A veleméri Cserépmadár szállás (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) valamivel olcsóbb a Csinyálóháznál, mert nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve s érvényesülhet a csoportkedvezmény.

 

Egész ház:

Min. 3 éj és max. 6 fő esetén az egész ház 20 000 Ft/éj.

Min. 3 éj és 7-11 személy esetén az egész ház 30 000 Ft/éj.

1-2 éjszakás foglalás esetén az egész ház 40 000 Ft/éj. 

 

Egy szoba:

Tele szoba (3-4 fő) és min. 3 éj esetén 3 000 Ft/fő/éj.

1-2 éjszakás foglalás és nem tele szoba esetén 4000 Ft/fő/éj (valamint az üres ágyak után 1000 Ft/éj).

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás festett előszobafalának részlete

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallas

Veleméren - mivel a porták nincsenek bekerítve - a tyúkok élete is egy idill, ha nem találkoznak a rókával

 

Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud. A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

orsegi_szallashely_paraszthazban

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás Belső szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához. Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás utcafrontja liliomokkal

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva