Az Őrség népművészetének - a fennmaradt emlékek alapján - nem volt fontos eleme a festés. Van persze néhány festett oromzatú boronaházunk, amelynek oromdeszkáira különféle virágmotívumokat festettek egy-két színnel. Ezek sejteni engedik, hogy a régiek is szerették festéssel díszíteni a világukat. Ebben a kívül-belül kifestett középkori templomaink is mutathattak példát. A templomok festését általában a magas művészet mestereinek szokás tulajdonítani, azonban vannak kivételek is, meg kölcsönhatások is. A szentgyörgyvölgyi református templomot például a helyi tanító festette ki. Az Őrségben ma is akad festőkedvű ember, autodidakta naív művész is, akinek az esetenként megrázó erejű táblaképeit meg is lehet vásárolni. Képvisltetik magukat a képzett művészek is, például Veleméren él és alkot Balogh István Péter festőművész.

 

orsegi_szallas

Részlet a szentgyörgyvölgyi református templom festett mennyezetéről

 

orsegi_vendeghaz

Balaskóné: Az Őrség panasza

 

orsegi_szallas

Veleméri festett láda (lábak nélkül)

 

velemeri_szallashely

Előszobafal részlete a veleméri Cserépmadár szálláson

 

orsegi_szallas

Festett ajtó részlete a veleméri Cserépmadár szálláson

 

orsegi_szallas

Festett pad részlete (Nagyrákos)

 

 regedei_madonna

Az egyik regedei templom festménye.

 

Ajánlott őrségi szálláshely

 

A veleméri Csinyálóház (2 háló, 5 ágy, konyha/étkező, fürdőszoba, nagy terasz) mellett ajánljuk még a véle egy portán lévő Cserépmadár szállást (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) is. Ez utóbbi egy százéves, kényelmes és szépen berendezett parasztház, amelyet gondos felújítás után az őrségi falusi turizmus szolgálatába állítottunk. 

 

- Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Az alapdíj a 3 főre eső díj (18 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

 

- A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06(20)534-2780. Honlap: cserepmadar@gmail.com . Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. Ez nászutas pár helyett inkább társaságnak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy) ára:  6000 Ft/fő/éj 1-3 éjszaka esetén; 5000 Ft/fő/éj 4 vagy több éjszaka esetén. Az alapdíj a 6 főre eső díj (30-36 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

 

Honlap: www.cserepmadar.hu . Telefon: 06(20)534-2780. Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . Tájékoztatást kaphat a foglaltságról és az árakról, valamint szállásfoglalást is kezdeményezhet, ha ide kattint.

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva