Bevezető - az atya jele - a Tejút jelképe - a pohár mondanivalója - ajánlott őrségi szállás

 

orsegi_atya_jel

 

Zsohár Gyula magyarszombatfai-őriszentpéteri fazekas cseréppohara a Sindümúzeumban az Orion csillagképet ábrázoló atya szójellel

 

Bevezető

Zsohár Gyulának Őriszentpéterben van a műhelye de Magyarszombatfán is van egy boltja, ahol mindig nagy választékát lehet találni a hagyományos őrségi stílust képviselő edényeinek. E sorok írójának elmondta, hogy a jelek jelentését nem ismeri, csak azt a mintakincset ismétli meg, amit a nagyapja is használt. Hozzátette, hogy a vásárlói jobban szeretik a jelek nélküli poharakat, ezért csak ritkán készít hagyományos jelekkel ellátott edényeket.

 

 orsegi_szallashely

A magyarszecsődi templom freskójának részlete az atya jelével

Az atya jele

A poharán a székely írás "ty" (atya) jelének egyik változatát látjuk (a "ty" betűnek a székely írásban vagy öt különböző grafikai megoldása van). Az X alakú jel önmagában a "b" (Bél isten) jele lenne a székely írásban, amely a négy szent folyót ábrázolja térképszerűen. Az atya jelében az X már az Orion csillagkép rajza (ennek legegyszerűbb rajza szintén az X). A poháron ez ki van egészítve négy darab ponttal, amelyek az Oriont alkotó és körülvevő  csillagokra utalnak. A sumerek az Orionban Ninurta isten égi mását látták, akinek a magyar mitológiában Nimród ősapánk felel meg. Az égre rajzolt csodaszarvas-mondában az Orion (Nimród) a két fiával (Gemini, azaz Ikrek) űzi a Tejúton előlük a Sarkcsillag felé menekülő csillagszarvast (Auriga, Cassiopeia, Perzeusz).   

 

orsegi_szallas

 

Az őrségi atya jel és néhány párhuzama

 

A Tejút jelképe

A Tejút a poháron is megjelenik a függőleges hullámvonal (azaz folyó) alakjában. Az egész magyar nyelvterületen előforduló jel ez. Erdélyben ökörhugy mintának ismerik, de ez az elnevezés csak egy utólagos népi magyarázat. Eredetileg az ősvallás egyik legfontosabb témájának (a Tejútnak) az egyik jelképe. Használták a hunok is, például a murgai korsón. Eredeti jelentése az ősvallási ábrázolási rendszert alkotó jelmontázsok alapján megnyugtató módon tisztázható; mert olyan helyzetekben jelenik meg, ahol egyébként az égi folyó ábrázolása várható.

 

A pohár mondanivalója

Ha a poharat körbeforgatjuk és a jeleit elolvassuk, akkor az "Atya, égi folyó; atya, égi folyó; atya, égi folyó ..." végtelen szöveget kapjuk - amely a Tejutat azonosítja Nimród ősapánkkal. Berze Nagy János az "Égigérő fa" c. kötetében valóban meg is említi, hogy a magyar nép az égigérő fát (azaz a Tejutat) az Istennel azonosítja. Ez az őrségi pohár képszerű igazolását adja ennek a tételnek. A körbefutó jelek azt sugallják, hogy a pohárból iható ital az Isten ajándéka. 

 

Ajánlott őrségi szállás

A poharat a veleméri Cserépmadár szállás portáján működő Sindümúzeumban lehet megtekinteni a szállásgazda írástörténész vezetésével. Természetes, hogy a Cserépmadár szállást ajánljuk a szállást kereső olvasónak. Honlap: www.cserepmadar.hu . Telefon: 06(20)534-2780. Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártyával is.

 

 orsegi_szallasok

A veleméri Cserépmadár szállás (egy kb. 10 fős csoport számára ideális lakosztály) névadója alkonyatkor

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) 4 ágyas Belső szobája

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva