orsegi_szallashely

Veleméri ácsolt láda a Sindümúzeum raktárából; 1750 táján készültek hasonlók

 

A rossz minőségű (csak "sütve jó") földeken dolgozó őrségi parasztságnak két lehetősége volt a jövedelme kiegészítésére: a fazekasság és a famunkák. Ez utóbbinak olyan erős hagyományai voltak, hogy még ma is megtalálható minden régi házban az egykor használatban volt gyalu, vagy vésőkészlet. Használni már nem lehet őket, mert a szú megette a nyelét mindegyiknek, de még mindig nagy becsben tartják, mert valamelyik felmenő azzal készítette azokat a bútorokat, amelyeknek messze földről a csodájára jártak. Magukból a bútorokból már csak elvétve akad néhány, hiszen azokat az elkészültükkor a vevő mindjárt elvitte messze földre. Azért még akad néhány. Egyrészt a padlásokon is kallódik néhány festett láda, vagy esztergált lábú asztal; másrészt az öregek is használják még a szüleiktől rájuk maradt szép keményfa szekrényeket és más bútorokat. A piacra is eljut némelyik asztalosremek, mert ha megürül egy-egy ház, akkor az örökösök elsőként a bútorokon adnak túl. Így került Felsőszölnökre egy szép veleméri festett láda. Szerencsére készült róla egy fénykép, arról meg egy rajzot csináltam - s ennek köszönhetően megmaradt a rajta lévő jellegzetes veleméri felülnézeti világmodell. A világmodell párját egy magyarszombatfai tányéron is megtaláljuk, ami azt jelenti, hogy a Belső Őrségben ugyanazt a mintakincset használták az asztalosok is, meg a fazekasok is. Ez nem nagy csoda, hiszen gyakran ugyanaz a személy, vagy ugyanaz a család készítette az asztalt is, meg a cserépedényeket is - de így legalább bizonyíték is maradt a dologra, ami valamivel mégis csak több a lehetőségen való morfondírozásnál.

 

orsegi_szallas

Ácsolt láda az alsólendvai Várban rendezett néprajzi kiállításon

.   

 orsegi szallas

Az 1800-as évek divatja szerint készült festett láda néhai Varga Sándor fazekas hagyatékából, közepén a veleméri világmodell, ahol a kacskaringók a "folyó" (azaz a Tejút) jelei

 

orsegi_szallashelyek

Festett láda az alsólendvai Várban megtekinthető népművészeti kiállításról

 

 

orsegi_szallas

Veleméri festett láda (lábak nélkül)

 

 

orsegi_szallas

Őrségi komódok az 1800-as évek elejéről

 

orsegi_szallas

Cseresznyefa komód (Vas megye)

 

orsegi_szallas

Gersekarátról származó kétszáz éves asztal

 

orsegi_szallashely

Bicsák Jenő veleméri fazekas korongja a Sindümúzeumban

 

 

 Ajánlott őrségi szállások

 

A veleméri Csinyálóház (2 háló, 5 ágy, konyha/étkező, fürdőszoba, nagy terasz) mellett ajánljuk még a véle egy portán lévő Cserépmadár szállást (3 szoba, 11 ágy, 3 fürdőszoba, konyha, étkező/előtér) is. Ez utóbbi egy százéves, kényelmes és szépen berendezett parasztház, amelyet gondos felújítás után az őrségi falusi turizmus szolgálatába állítottunk. 

 

- Az öt fő elhelyezésére alkalmas Csinyálóház két hálóval, fürdőszobával és étkezőkonyhával várja a vendégeit (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ajánljuk). Az alapdíj a 3 főre eső díj (18 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

 

- A véle egy portán található Cserépmadár szállás egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, nagy konyhával és étkezővel rendelkező őrségi jellegű vendégház. Kisebb csorportnak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Tel: 06(20)534-2780. Honlap: cserepmadar@gmail.com . Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . A szállásdíj kifizethető SZÉP Kártya segítségével is. Ez nászutas pár helyett inkább társaságnak, baráti családoknak van teremtve. Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy) ára:  6000 Ft/fő/éj 1-3 éjszaka esetén; 5000 Ft/fő/éj 4 vagy több éjszaka esetén. Az alapdíj a 6 főre eső díj (30-36 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

 

Honlap: www.cserepmadar.hu . Telefon: 06(20)534-2780. Villanyposta: cserepmadar@gmail.com . Tájékoztatást kaphat a foglaltságról és az árakról, valamint szállásfoglalást is kezdeményezhet, ha ide kattint.

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva