A legszebb őrségi település. 

   Velemér fekvése - Velemér története - látnivaló - rendezvény - Velemér térképe - ajánlott őrségi szállás 

A veleméri Cserépmadár szállás naplementekor

A veleméri Cserépmadár szállás névadója naplemente idején

Velemér fekvése

Velemér jellegzetes őrségi szeres település, amely a településszerkezetét napjainkig változatlanul megőrízte. Ez a mintegy 80 lelkes település a legszebb őrségi tájban, erdőkkel koszorúzott dombok alatti hangulatos völgyben települt. Hajnalonként olyan boldog madárcsicsergés tölti be a levegőt, amitől leesik az ember álla, a szíve pedig megtelik békével. Nagyon könnyű megszeretni az egykori jómódról árulkodó, csinos házakból álló, erdős dombok lejtőin fekvő települést.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobájának részlete

 

A Magyarszombatfát, Gödörházát és Velemért óvó völgyet egykor Zürich-völgynek is nevezték, talán a lakosság református vallásáról. Ezek a vasi falvak és a Velemérrel szomszédos, de már zalai Szentgyörgyvölgy olyan közel települtek egymáshoz, hogy szinte folyamatos a házak sora. Velemérről indulva mindegyik település bejárható kerékpáron, vagy akár gyalogosan is.

Velemer

Veleméri rét a Cserépmadár szállással szemközt; itt vonultak egykor Attila hunjai Róma ellen

 

A völgy aljában futó patakot egykor Velemér patakának nevezték, a mai térképeken a szomszédos zalai faluról elnevezve, Szentgyörgyvölgyi patak néven találhatjuk meg. A patak mellett futó országút mentét kivéve Velemért minden oldalról nagy erdők veszik körül, amelyekben a szerencsés éghajlatnak köszönhetően igen sok gomba terem. Az errefelé előforduló levegőt szokás alpesinek nevezni, pedig az mindenestül őrségi. Ezért érdemes jó nagyokat szippantani belőle. Veleméren a legnagyobb kánikulában is zöld a táj és kellemes az éghajlat. Az időjárás nem a pesti előrejelzéseknek, hanem az észak-olaszországi, szlovéniai és dél-ausztriai helyzetnek megfelelően szokott alakulni.

 

 Kilátás a métneki erdőre a veleméri BotszegrőlA veleméri templom délelőtti napsütésbenVeleméri templom délelőtt

A veleméri műemléktemplom délelőtti napsütésben

 

velemer_orsegi_szallas_haz

Egy szépen helyreállított egykori kódisállásos parasztház a veleméri Alsószeren

 

Velemér története

A falu neve Attila hun uralkodó egyik alkirályának, Valamárnak a nevét őrzi, akinek Attila halála után ezen a tájon volt egy kicsiny országa. Velemér egykor jelentősebb települése volt a környékének, mint ma. Abból ítélve, hogy a környezet 10 településének egyházi központja volt, arra lehet következtetni, hogy a keresztény állam megalapításakor feltehetően Szent István rendeletére kezdhettek a Szentháromság-templom építésébe (az első templom azonban lehetett paticsfalú is). Az is lehetséges persze, hogy a templom már az avar időkben is állt, s Szent István ehhez kanyaríttatta hozzá a környező településeket. A ma látható műemléktemplomot a stílusa alapján az 1200-as években épültnek gondolják.

 

Sásliliomok a holland királyi család támogatásával megvalósult Sárgaliliom tanösvény mentén

Sásliliomok a holland királyi család támogatásával megvalósított Sárgaliliom tanösvény mentén

 

Velemér több évtizeden keresztül a határsávba tartozott, aminek „köszönhetően” a fiatalság elvándorolt a településről. A falu lakosságának megfogyatkozása miatt megüresedő házakat egyre inkább a turizmus szolgálatába állítják. A hat szálláshelyen összesen körülbelül 60 vendéget lehet elhelyezni.

Varga

Az utolsó két veleméri népi fazekas: Varga Sándor és Bicsák Jenő

 

A településnek saját borozó-étterme van, de 5-10 fő megrendelése esetén a legjobb őrségi étteremből is házhoz szállítják a meleg ételt. Reggelit a szállásokon is lehet kérni, de a ház előtt megálló reggeliztető autóból minden hétköznap 9 óra tájban friss péksüteményt, tejet, felvágottat lehet venni. A falu egyes házaiban vásárolható friss tehéntej és tojás. Gombaszezonban az erdőben szedhető, vagy a falubeliektől is beszerezhető a gomba. A Cserépmadár szállás vendégei az étkezéshez almát, diót, szilvát és szőlőt szedhetnek.

Gyönyörű természeti környezetének, szép épületeinek, érdekes látnivalóinak, vendégszerető lakosainak és végtelen csendjének köszönhetően Velemér a falusi turizmus ideális terepe.

 

 Margit néni háza Veleméren

Veleméri ház

Látnivaló

Velemer

A veleméri műemléktemplom diadalíve és szentélye

 

- Velemér messze földön ismert látnivalója az Árpád-kori freskókkal díszített Szentháromság-templom. A műemléktemplom gondnoka: Szabó Elek, Fő u. 54., tel: (94)444-247, nyitvatartás minden nap 9-17; Belépődíj: gyerek 150 Ft/fő, felnőtt 300 Ft/fő.

 

Szentgyorgyvolgy

A 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor hiteles másolata megtekinthető a veleméri Sindümúzeumban

 

- Sindümúzeum a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor hiteles másolatával (amelyen székely jelek előképeivel írt magyar nyelvű szöveg van rögzítve), őrségi cserépedényekkel, bútorokkal, népi hieroglifákkal és szakszerű vezetéssel.

Velemer

A veleméri Cserépmadár szállás és a Sindümúzeum bejárata

 

- Műemlékjelleggel berendezett, vendégek nélküli napokon megtekinthető épület a Cserépmadár szállás és a Csinyálóház (ez utóbbi egy különleges szépségű szálláshely nászutasoknak).

- A faluban van a Cipó étterem/borozó (annak a kertjében egy tóka) és

- két tájház is.

Velemer

Veleméri rajzos sindü (tetőcserép) a veleméri Sindümúzeumból; a székely írás "tprus" (tapar us "szabír ős") jelének népi változata

 

- Meglátogatható Dávid Éva habán és reneszánsz edényeket kibocsátó kerámiaműhelye és

- Balogh István Péter festőművész műterme is.

- Szép tájon vezet végig a Velemér-patak mellett futó országút,

- a tájismertető táblákkal rendelkező sárgaliliom tanösvény és

- az országos kék túra útvonala.

Velemer

A Velemérből induló túrákon végigvezető térképes túrakártyák 

 

- A Velemérből kiinduló gyalogos, kerékpáros, vagy autós túrákat térképes túrakártyák segítségével lehet végigjárni (e túrakártyák a Cserépmadár szállás és a Csinyálóház vendégei számára készültek, az útvonal végigjárását mindenkinek ajánljuk).

sarga

Sárgaliliomos rét Veleméren

 

- A Cserépmadár szállás portáján eredeti állapotában megőrzött tóka, az őrségi parasztporták egykor jellegzetes tartozéka. Ez tulajdonképpen egy – az agyagos talajba ásott – vízzel teli gödör, amelyben összegyűlt az ott fakadó forrás vize. Az állatok számára szükséges itatóvíz gyűjtésére és tárolására szolgált. Ha a szükség úgy kívánta, tiszta vizét mosásra is felhasználhatták. Ez a tóka arról nevezetes, hogy sohasem apadt el a vize, s a környező házak asszonyai ide jártak mosni.

Bot Pali bácsi kályhája

Néhai Bot Pál konyhai cserépkályhája a veleméri Botszegen (a ház eladó)

 

 A szomszédos települések olyan közel vannak Velemérhez, hogy látnivalóik a veleméri szállásokról kerékpáron, vagy gyalogosan is elérhetők:

 - Gödörházi harangláb.

- Vörös Ferenc fazekas műhelye Gödörházán.

- Fazekasház Magyarszombatfán.

- Albert Attila fazekas műhelye Magyarszombatfán.

- Czugh Zsuzsa fazekas műhelye Magyarszombatfán.

- Cseke János fazekas műhelye Magyarszombatfán.

- Zsohár Gyula fazekas boltja Magyarszombatfán.

- Ginti étterem Magyarszombatfán.

- Cukrászda Magyarszombatfán.

- Kilátó torony a dombtetőn Magyarszombatfán.

- Festett mennyezetkazettás református templom Szentgyörgyvölgyön.

- Csótár Rezső fazekas műhelye Szentgyörgyvölgyön.

- Katolikus templom Dorfmeister freskókkal Szentgyörgyvölgyön.

 

 Veleméri út métneki kilátással

Kilátás a láthatáron feltűnő métneki erdőre a veleméri Botszegről (ezen a dombon van a Csinyálóház is)

 Rendezvény

- Augusztus 20-án Szent István napi búcsú a falu által gondozott műemlék jellegű parasztportánál, ahol helytörténeti kiállítás is van.

- Augusztus 20-án mise a műemléktemplomban. A szertartás kiegészítéseként rendszerint Varga Ottó atya szakszerű ismertetését is megkapjuk a templom freskóiról, valamint lélekemelő kórusmuzsikát is hallhatunk. Tel: (30)560-6575.

- A Botszeren lévő Belső dűlőben a visszhang munkanapokon és munkaszüneti napokon is ingyenesen kipróbálható.

- A veleméri szállásokhoz igen közeleső (akár gyalogosan is elérhető) rendezvény a Magyarszombatfai Fazekasnapok és a Márokföldi fesztivál is (mindkettő háromnapos).

- Előzetes egyeztetés esetén egész évben szakszerű ismertetéssel együtt látogatható a veleméri Sindümúzeum. Tel: 06(20)534-2780.

- Velemér is részese azon a rendezvényeknek, amelyeket az Őrség minden településén egyaránt megtartanak, vagy amelyek az Őrség minden települése számára fontossággal bírnak. Ilyen június utolsó hétvégéjén az Őriszentpéteren megtartott Őrségi vásár, ahol a veleméri szállások vendégei is megjelennek; pünkösdkor a Virágzás napjai; augusztus közepén pedig Hétrétország (a nyitott porták fesztiválja, amelyen több veleméri porta is résztvesz).

 

 Harangszentelés a veleméri Szent Péter templomban

Harangszentelés a veleméri Szent Péter templomban

Velemér térképe

Czugh

A magyarszombatfai Czugh Miklós tányérja a veleméri Sindümúzeumban

 

 Velemér és környékének térképe

http://www.iranymagyarorszag.hu/terkep/velemerelemér

 

 A veleméri Cserépmadár szállás homlokzata orgonavirágzáskor

A veleméri Cserépmadár szállás homlokzata orgonavirágzáskor

Ajánlott őrségi szállás

Velemért a szerencsés adottságai kifejezetten alkalmassá teszik a falusi turizmus céljára, ezért szaporodnak itt is gombamódra a kiadó szobák, a parasztházból kialakított szállások és vendégházak. Nagyméretű (50 főt, vagy többet befogadó) szállás, vagy panzió nincs a településen. A legnagyobb befogadóképességű veleméri szálláshelyen is csak 16 ágy áll a vendégek rendelkezésére. A Botszer három szomszédos szálláshelye együttvéve 35 vendéget tud fogadni (az egyik szobát, a másik lakosztályt, a harmadik vendégházat kínál) . 

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház gazdája ezt a két házat ajánlja az Ön figyelmébe.

Ezek közül a Csinyálóház egy különálló épületben lévő különleges hangulatú lakosztály (ennek a honlapját olvassa most). Nászutas párnak, vagy gyermekes családnak ideális.

A másik épület ugyanezen a portán a Cserépmadár szállás. Egy százéves parasztházból lett kialakítva, s most 3 szobával, 3 fürdőszobával, konyhával és étkezővel áll a vendégek rendelkezésére. Kb. 10 fős csoportoknak való, de szobánként is kivehető.

 

orsegi_szallashelyek

A veleméri Cserépmadár szállás Kamraszobájának festett ajtaja (részlet)

   

A veleméri Cserépmadár szállás nászutasok helyett inkább csoportoknak, baráti családoknak van teremtve.

 

Egész ház (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező, 11 ágy) ára: 

 

6000 Ft/fő/éj 1-3 éjszaka esetén 

5000 Ft/fő/éj 4 vagy több éjszaka esetén 

 

Az alapdíj a 6 főre eső díj (30-36 000 Ft/éj). Árak és foglalás.

Honlap: www.cserepmadar.hu . Telefon: 06(20)534-2780.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás festett előszobafalának részlete

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás, vendégház, apartman, panzió és egyéb szálláshely fejlesztése) terén jelentős előrelépés történt az utóbbi években. Ennek köszönhetően sok panzió, vendégház, apartman (szebb szóval: lakosztály) és egyéb szállás nyílt meg az őrségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi szállás kínálói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). Megjelentek ugyanakkor a tőkeerős vállalkozók is, akik néha több százmilliós beruházással 50 főnél is nagyobb befogadóképességű panziók, vendégházak és szálláshelyek megjelenését segítették elő. Van olyan is, aki csak egy parasztházat újított fel s egy-két őrségi alkalmazottat távolról foglalkoztatva, megpróbálja kamatoztatni a befektetett tőkéjét. Gyakoribb, hogy egy-egy megüresedett őrségi ingatlant, vagy csak néhány szobát a rokonok hasznosítanak szálláshely céljára. A hírekben megjelent, hogy a gazdasági válság hatására a szálláshelyek harmada bezárt - ezt azonban a saját tapasztalataim alapján nem tudom alátámasztani. A szálláshelyek, panziók, vendégházak és magánszállások túlkínálata valóban teremtett némi feszültséget, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a szállás adása mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős szálláshely fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínál (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy fürdő, vagy étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallas

Veleméren - mivel a porták nincsenek bekerítve - a tyúkok élete is egy idill, ha nem találkoznak a rókával

 

Azonban a tőkeerős fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások fennmaradását segíti még, hogy azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud.

 

orsegi_szallas

A veleméri Csinyálóház Kamra szobája

 

A vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert a szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit.  Miközben a nagy befogadóképességű panziók ezt csak csökkentett mértékben képesek biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb szállások éppen ilyen célra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

orsegi_szallashely_paraszthazban

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás Belső szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások, szálláshelyek, panziók, vendégházak, lakosztályok, parasztházból kialakított magánszállások és nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban az adottságok határozzák meg a lehetőségeket. Ezek a szállás céljára szolgáló veleméri épületek az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg. A dombtetőn lévő szállások körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemérnek a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá s erőt ad az elkövetkező munkához.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás előtere

 

Az épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be, amelyeket saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki - de van egy múzeumunk is. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállásokat is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?

 

 orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás utcafrontja liliomokkal

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás Kamra szobája

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva