Alsólendvai túra - Alsómaráci túra - Hársas-tó túra -  Lenti túra - Muraszombati túra - Nemesnépi túra - Őriszentpéteri túra - Szentgyörgyvölgyi túra - ajánlott őrségi szállás

 
A jobb őrségi szállásokon, például a veleméri Cserépmadár szálláson vagy a Csinyálóházban megszálló vendégek a látnivalókat felsoroló térképes túrakártyát kapnak az őrségi és őrségközeli nevezetességekhez elvezető kirándulásokhoz. Az alábbi linkeken a Velemérből kiinduló őrségi kerékpártúrák részletes ismertetése érhető el (ezeket érdemes még az érkezés előtt áttanulmányozni).
 
Az őrségi túrák egyik célpontja Alsólendva, az elcsatolt muravidéki város
 
1. ábra. A Velemérből induló őrségi túrák egyik célpontja a szép, de a budapesti közönség előtt kevéssé ismert muravidéki magyar város: Alsólendva 

 

 

 
Alsólendva legfőbb nevezetességei: a termálstrand, a Bánfi-várkastély és a Makovecz Imre által tervezett szép színház, valamint a környék magyarságának kulturális intézménye: a Bánffy.központ.  Alsólendva azon magyar városok egyike, amelyeket szoros, több évszázados kapcsolat köt az Őrséghez. Ezt a kötődést az őrségi szállások vendégei számára a trianoni határok újabb keletű átjárhatóságával újra meg lehetett teremteni. Ideje élni a kínálkozó lehetőséggel!
 
Részlet a Makovecz Imre által tervezett alsólendvai színház belső tereiből
2. ábra. Részlet a Makovecz Imre által tervezett alsólendvai színház belső tereiből
 
 
 
 
Az őrségi szállások lakói számára ajánlott túra legfontosabb látnivalói: az alsómaráci termálstrand, a nagytótlaki (Selo-i) román stílusú körtemplom, valamint a mártonhelyi (Martjanci-i) gótikus templom (mindkettő freskókkal gazdagon díszített). Aki az Őrség és körmyezetének középkori freskóira kíváncsi, vagy melegvizes fürdőre vágyik, annak ezt az útirányt ajánljuk.  
 
Az alsómaráci termálstrand egyik fedett medencéje
3. ábra. Az alsómaráci termálstrand egyik fedett medencéje
 
A túra legfontosabb látnivalói: a fürdőzésre és horgászásra egyaránt alkalmas Hársas-tó, a szentgotthárdi termálstrand, ugyanott egy csodaszép barokk templom és persze az árnyas őrségi erdő, amelyen az út keresztülvezet. Minden őrségi szállás számára elérhető közelben van.
 
 A Hársas-tó az Őrség legszebb, fürdésre, horgászásra és tóparti sétára egyaránt alkalmas tava
4. ábra. A Hársas-tó az Őrség legszebb tava; egyaránt alkalmas fürdésre, horgászásra és tóparti sétára is
 
A túra legfontosabb nevezetességei közé tartozik a Lenti termálstrand, a gokart-pálya (az Őrség és környezetének egyetlen hasonló műintézménye), a horgásztó Lenti határában, a lenti Vár, valamint a Don Quijote étterem.  Itt van a legjobb bevásárlási lehetőség is az Őrséghez közel: a Spar-ban élelmiszereket, a csütörtökön tartott vásárokon pedig ruhaneműt, lakástextilt és iparcikkeket lehet vásárolni. Ezeket a látnivalókat elsősorban a tájegység déli részén (például Veleméren) lévő őrségi szállások vendégeinek ajánljuk. 
 
 Lenti város katolikus templomának tornya
5. ábra. Az Őrség déli kapuja Lenti, ahol az M7-es autópályán ebédidőben érkező kedves vendég kitűnő éttermet és termálstrandot is talál
 
Muraszombat nevezetességei: a Szapáry-kastély és parkja, gótikus templomszentély freskókkal. Az őrségi szállásról elindulva útközben megtekinthető a nagytótlaki (Selo-i) körtemplom és a mártonhelyi (Martjanci-i) gótikus templom is. Muraszombatnál valamivel távolabb van a rakicsányi Batthyány-kastély és a bánovci termálstrand. Maga Muraszombat rendezett, de nem különösebben érdekes település, mert a régi utcái az átépítések miatt jórészt eltűntek (bevásárolni azonban érdemes lehet a jómódú városban található nagyáruházak bő kínálata miatt). A felsorolt muraszombati és környékbeli látványosságok miatt az Őrségben nyaraló vendégeknek mégis érdemes erre a tájra ellátogatni, mert együttesen feledhetetlen élményt nyújtanak.
 
 A muraszombati Szapáry-kastély kapuja
6. ábra. A muraszombati Szapáry-kastély kapuja
 
Az összes őrségi szállás lakóinak ajánlható túra négy őrségi, vagy őrségi jellegű kistelepülésen vezet keresztül s ennek megfelelőek a látnivalói is (falusiasak, de kedvesek és szépek): a nemesnépi harangláb az Őrség legnagyobb haranglábja; Szentgyörgyvölgyön a két templomot és Csótár Rezső fazekas műhelyét kell megnézni (a Vitéz-kocsmán kívü). Márokföld az évente megrendezésre kerülő fesztiváljáról és az erdei kaladpályáról nevezetes. Nemesnépen a Fülöp étteremben (itt előzetesen egyeztetni kell) és az Abbázia étteremben kaphatnak ételt-italt a vándorok, útközben gyönyörű tájban, erdők között vezet a hangulatos út, és szép népi lakóházakat lehet látni. 
 
A legnagyobb őrségi harangláb Nemesnépen található 
7. ábra. A legnagyobb őrségi harangláb Nemesnépen található
 
Őriszentpéter ma az Őrség legforgalmasabb települése, közigazgatási központja. Nevezetességei: román kori erődtemplom, múzeum, étterem, Zsohár Gyula és Róka Lajosné fazekasok. Itt található a legtöbb őrségi szállás, innen indulhat a legtöbb vándor az Őrség és környékének megtekintésére. Mellényzsebben elférő térképes túrakártyát azonban csak mi adunk hozzá.
 
 Az őriszentpéteri román kori Szent Péter műemléktemplom
8. ábra. Az őriszentpéteri román kori Szent Péter műemléktemplom
 
A veleméri Cserépmadár szállás és csinyálóház vendégei számára igazi őrségi hangulatot kínál, ezért ajánlható a rövid kerékpáros útvonal, amelyet akár gyalog is végig lehet járni. Útközben meg lehet nézni a veleméri Szentháromság-templomot; majd tovább haladva dél felé Szentgyörgyvölgyön Csótár rezső fazekas műhelyébe érdemes benézni. Megtekintésre érdemes a festett kazettás református templom és a Dorfmeister freskókkal díszített katolikus templom is. Ha nem fáradtak el, nyugodtan tovább lehet kerekezni Nemesnépre is.
 
Szentgyörgyvölgyi látkép a katolikus templommal
Szentgyörgyvölgyi látkép a katolikus tamplommal
 
 
Ez a honlap a veleméri Csinyálóházat ismerteti (ez egy önálló házban lévő 5 ágyas őrségi lakosztály), azonban van a portán egy másik vendégház is, amely a falusi turizmust szolgálja: a Cserépmadár szállás (egy autentikus őrségi parasztház). Ebben 3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező és 11 ágy áll a vendégek rendelkezésére. Árkalkuláció és foglalás. Mindkét szálláshelyen elfogadunk üdülési csekket is, meg SZÉP Kártyát is. Honlap: www.cserepmadar.hu , villanyposta: cserepmadar@gmail.com , telefon: 06(20)534-2780.
 
 
00%20Bels%C5%91%20szoba%20gazda%C3%A1gya%20f%C3%BCgg%C3%B6nnyel%20j%C3%B3%205770%20pici(25)
 A veleméri Cserépmadár szállás (egy 11 személyes őrségi vendégház) Belső szobájának részlete
 
Amennyiben nem kerékpározni, hanem szilveszterezni óhajt az Őrségben, mi akkor is kitűnő őrségi szállással állunk a rendelkezésére!

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva