Az Őrség leírása az őrségi szállás vendégei számára

Alább egy általános ismertető olvasható a két őrségi szállás környezetéről. Az Őrséget részletesen leíró cikkeink gyűjteményét itt találja meg: http://www.csinyalohaz.hu/index.php/az-orseg  A gazdasági válság közeledtével érdemes számbavenni, milyen erőforrásokkal és vonzerővel rendelkezik a feltehetően a  falusi turizmus (szállás és pihenés) céljára teremtett Velemér és a gyönyörű táj. Nem csak az Őrség adottságai predesztinálják szállás adására Velemér községet; hanem az osztrák és szlovén látnivalók közelsége is, amelyek felfedezhetők és csillagtúraszerűen bejárhatók az őrségi szállásokról kiindulva is. 

 

 orsegi_panzio_szallas

Az őriszentpéteri román kori műemléktemplom tornya; azon nevezetességek egyike, amelyet az őrségi szállás vendégei meg szoktak tekinteni

 

Az Őrség a mai Magyarország egyik legszebb tájegysége, amelynek turisztika vonzereje, valamint vendégfogadó és szállás kapacitása nem csökken, hanem folyamatosan növekszik. A táj annak a feladatnak köszönheti az Őrség nevet, amelyet vagy 1500 éve folyamatosan betöltött a Kárpát-medence nyugati határainak védelmében. A nyugati gyepűt még az avarok létesítették s azt erősítették meg a honfoglaló magyarok is. Az Őrség lakossága nagy valószínűség szerint az eredeti őrállók leszármazottja. Az őrállók által lakott területet széles lakatlan sáv, a gyepü vette körül és növényi fonadékkal megerősített sánc övezte, amelyeken vasalt sarkakon forgó kapuk (vaskapuk) biztosították az átjárást. Az egykori védelmi rendszer nyelvi hagyatékaként Velemér lakói ma is gyepünek nevezik a portát határoló élősövényt. Ilyen - élősövénynek látszó - gyepüt ma is tudunk mutatni az őrségi szállás vendégeinek.

 

orsegi_szallashelyek

A vasvári sánc kapuja; valamikor az Őrséget is ilyen kapuk védték nyugat felől; a veleméri szállás vendégei megtekinthetik, az autóval elérhető látványosságok közé tartozik

 

Az Őrség nyugati fele a trianoni területrablás során is megmaradt Magyarországnak. Ez a fél Őrség a maradék Zala és Vas megyének a magyar-szlovén határ mentén elhelyezkedő része. Az őrségi táj másik fele ma - a Muravidékkel együtt - Szlovéniához tartozik (Velemér is határmenti település). Van egy északabbi Őrségünk is Ausztriában (Felsőőr és környéke az elcsatolt Várvidéken), de ez nem azonos a most tárgyalandó (a Kerka és a Zala mentén elterülő) Őrséggel. A veleméri szállás vendégei a hazaiakon kívül horvát, szlovén és osztrák látnivalókat is megtekinthetnek a Velemér kiindulópontú egynapos túrák alatt. 

 

orsegi_szallashely

A veleméri szálláshoz legközelebb eső magyarszombatfai határátkelő után ez a látvány (Pártosfalva képe) tárul elénk; a veleméri szállás vendégeinek nem kell útlevelet hozniuk, mert a határon nincs ellenőrzés

Az I. világháború utáni rabló békében kialakított országhatár kettészelte az Őrséget és véle együtt az egykor virágzó gazdasági kapcsolatokat is, amelyekről a térség régi házain található vakolatdíszek alapján is képet alkothatunk. Ezeket azóta gyakran szinte be sem meszelték, s hasonlóakat ma már nem is nagyon képes csináltatni, vagy felújítani a lakosság. Az Őrség évtizedekig el volt zárva a határ túloldalára került etnikai, kulturális és gazdasági környezetétől. Az Őrség közelében szlovén és német nemzetiségű lakosság is él, részben megőrizve sajátos kultúráját és identitását.

A veleméri szállás vendégei minden percben tapasztalhatják, hogy az Őrség és környezete értékes természeti táj. Jelentős része az Őrségi Nemzeti Park helyi és Natura 2000-es védelem alatt álló területe. Velemér ezen belül a legszebb természeti környezettel büszkélkedhet, amelyet három turisztikai útvonal is érint. 

 

velemeri_szallashelyek

Sárgaliliomos rét a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház közelében

 

Velemér környezetében (a nagy kiterjedésű erdőterületek, kisebb jelentőségű mezőgazdasági területek között) jellemzően aprófalvak alakultak ki. Legnagyobb települése (mikrotérségi központja) újabban Őriszentpéter (amelynek nevezetessége az Árpád-kori Szent Péter templom). Az őrségi szállás vendégei meglátogathatják a közvetlen környezet fontosabb településeit, amelyek közé tartozik Lenti, Szentgotthárd, Csesztreg, Rédics és Zalalövő. A felsorolt települések jól kiépített infrastruktúrával, és a térségi átlagnál fejlettebb intézményhálózattal, valamint működő vállalkozásokkal rendelkeznek. Kissé távolabb Körmend, Zalaegerszeg, Muraszombat és Alsólendva képviseli a Velemér közeli városi lehetőségeket. 

 

velemeri_szallashelyek

Velemér és az Őrség egyik nevezetessége a freskókkal díszített Szentháromság műemléktemplom, amelyet a szállás vendégeinek a figyelmébe ajánljuk

 

Az Őrség egyik legszebb települése, a szeres településszerkezetet máig híven őrző, a freskókkal díszített templomáról ismert Velemér. E szép fekvésű, bájos falu alkalmas arra, hogy a szállás vendégeinek bemutassuk az Őrséget. Ehhez az ismerkedéshez jó lehetőséget kínálnak a veleméri kúriasoron található, szállás céljára átalakított épületek.

 

velemeri_szalllasok

A veleméri Cserépmadár szállás (a másik, javasolt őrségi vendégház) bejárata az előszobafallal

 

Az őrségi kistérség aprófalvainak jelentős részében hiányos az infrastruktúra; az erőteljes elvándorlás miatt a népesség elöregedett. E településeken a szállás, a vendégházak és az éttermek mellett alig található működő vállalkozás. Az őrségi aprófalvak lakossága az őrségi szállások által nyújtott kereset mellett a fenti kisebb körzeti központokban talál munkalehetőséget, ezen kívül a térséggel közvetlenül határos szlovén és osztrák területen van lehetőség a munkavállalásra.

 

velemeri_es_orsegi_szallashelyek

Harangszentelés a veleméri Szentháromság-templomban, az Őrség talán leglátogatott nevezetességében; a szállás vendégei egy-egy alkonyati séta alkalmával tekintik meg (a freskókat azonban déli napsütésben érdemes újra megnézni)

 

A térség szinte valamennyi településén a falusi turizmus és a szállás adásának fejlesztését tekintik kibontakozást kínáló lehetőségnek.

A természetjárásra alapozott turizmus tekintetében valóban szinte egyedülálló lehetőségek kínálkoznak az Őrségben. Ennek alapja a rendkívül értékes, nemzeti parki védettség alatt álló természeti környezet, valamint a különleges kulturális örökség (például az őrségi jelkincs ). Az Őrség 2007-ben Kiváló Európai Desztináció elismerést kapott. 2008-ban az őrségi tájat megválasztották 'Magyarország 7 csodája' egyikének. A megüresedett, hangulatos régi házak alkalmasak (alkalmassá tehetők) szállás céljára.  

 

 orsegi_wellness

Bánovci termálstrandja az elcsatolt Muravidéken, az Őrségből (különösen a veleméri szállásokról) elérhető legolcsóbb strandok egyike

 

A szállás és a látogatók számára további turisztikai vonzerőt jelentenek a termálvízre alapozott fürdési lehetőségek, az őrségközeli termálfürdők (wellness centrumok), amit a szállás vendégei ki is szoktak használni. A térségben található a közelmúltban megnyitott szentgotthárdi Thermálpark, valamint a régebben működő lendvai termálstrand, a lenti termálstrand , a bánovci és az alsómaráci termálstrand - amelyek jórészt gyógyfürdők is. E kitűnő fürdőhelyek az Őrséget termálparadicsommá változtatták.

Az Őrség és a fenti fürdőkomplexumok kínálata kiegészíti egymást, az együttműködés egyaránt kitűnő lehetőséget rejt magában a szálláshely, a fürdők és minden őrségi szállás vendége számára.

 

orsegi_szallashely

A rakicsányi Batthyány-kastély tornáca; az Őrség környezetében sok, a hazai szállóvendégek számára jórészt ismeretlen kastély, vár és egyéb műemlék található

 

A szállás térségében több regionálisan és nemzetközileg is jegyzett fesztivál kerül megszervezésre, amelyek a történelemre és a helyi adottságokra építenek. Legfontosabb ezek közül a Hétrétország (a szerek és porták fesztiválja), amely az egész Őrséget megmozgatja és helyszínné teszi. A szállás közelében rendezik a népszerű és bóvlimentes rendezvényt, a Magyarszombatfai Fazekasnapokat; amely az őrségi fazekasság és a környező területek fazekasainak évente megrendezésre kerülő nagy ünnepe. A szállás vendégei derűs arckifejezéssel jönnek vissza a Fazekasnapok rendezvényein tett kirándulásról (vagy más alkalmakkor a környező fazekasoktól) cserepekkel telerakott autóval. Ilyenkor nehéz megállapítani, hogy a cserepek csillognak-e jobban, vagy a szállás vendégeinek a szeme.

 

orsegi_fazekasnapok

A magyarszombatfai Fazekasnapok kínálatából, amely az Őrség legautentikusabb rendezvénye

 

A szállás környezetében elterülő településeken még gyakorolják a hagyományos népi mesterségeket. Minden őrségi szállás vendége egyetérthet abban, hogy ezek közül legnagyobb turisztikai jelentősége a fazekasságnak van. Mellettük létezik még a kópickötés és a fafaragás is. A továbbélő egyéb néphagyományokkal (rönkhúzás, farsang, májusfa állítás), és gasztronómiai sajátosságokkal (tökmagolaj, szarvaspörkölt, kecskesajt, mézes pálinka, szőlő és bor, erdei gombás és hajdinás ételek) együtt különleges turisztikai vonzerőt jelentenek. 

orsegi_vendeghaz

Veleméri gerebengomba (a Cserépmadár szállás telkétől néhány száz méterre szedtem egy félóra alatt)

 

Az őrségi szállás iránt érdeklődő látogató a szelíd dombok között nem csak változatos tájat, erdőt, kaszálót, gyümölcsösöket, réteket, folyókat és patakokat talál a szállás közelében, hanem értékes és érdekes építészeti örökséget is. A tájba simuló szeres és szórvány településeken haranglábakkal, különleges művészettörténeti jelentőségű Árpád-kori templomokkal, népi építészeti emlékekkel találkozhatnak. Ezek együtt adják az Őrség és a szállás vonzerejét, egyedi hangulatát, a táj és az építészet szelíd harmóniáját. Közös feladatunk e kincs megőrzése, amiben az őrségi szállás iránt érdeklődők akkor tudnak segíteni, ha eljönnek az Őrségbe. Kevés szeglete van a világnak, amely még élhető; ezt a szigetét, ahol egymásra talált az ember és a természet, mindannyiunknak (helyi lakosoknak és ide látogató turistáknak) óvnunk, őriznünk és hasznosítanunk kell - hogy megmaradjon.

 orsegi_szallasok

Magyarszombatfai tál elolvasható mondatjele a veleméri Sindümúzeum kiállításáról; e szállás sajátossága a hasonló hieroglifikus írásemlékeink bemutatása

 

Az Őrség jó része az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik. Az őrségi szállás közelében lévő védett területek gondozását esetenként a Nemzeti Park dolgozói végzik, aminek köszönhetően a veleméri sárgaliliomos réteket sem növi be az erdő. Az Őrségi Nemzeti Park területén - az eredeti táji adottságok megőrzése érdekében - nem végezhető szabadon bármilyen gazdasági tevékenység. A területen védett növény- és állatfajok, gyepek és vizes élőhelyek találhatók, ezek egy részét a szállás telkén, vagy a közvetlen közelben is be tudjuk mutatni a szállás vendégeinek. Táji sajátosság a kaszáló gyümölcsösök, a moha-lápok jelenléte. A térség Magyarország lepkefajokban leggazdagabb területe.

 

 orsegi_szallas

A veleméri szállás egyik sajátossága a térképes túrakártyák sorozata, amely elvezeti a szállás vendégeit például a riegersburgi fellegvárhoz is

 

Az Őrség a Zala és a Kerka vízgyűjtő területéhez tartozik, mindkettő védett terület. Az Őrségi Nemzeti Park és a Kerka-völgy hazánk különleges, folyó és patakok által formált dombvidéke, ahol a vizenyős, nehezen járható völgytalpakat dimbes-dombos kavicshátak vonulata övezi.

Az Őrség éghajlata nedves szubalpin jellegű, az éves csapadékmennyiség 650-950 mm között van, emiatt forrásokban, vízfolyásokban gazdag, az erdők és a rétek élővilága is csodaszép. Minden őrségi szállás vendégei tapasztalhatják, hogy az őrségi növényzet nyáron is üde zöld marad.

 

velemr_orsegi_szallas

Láprét szibériai nőszirmokkal a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház dombja alatt

 

Egyre többen fedezik fel a szállás vendégei közül, hogy az Őrség a tavak országa is. Annyi tavunk van, hogy egy nyaralás alatt nem is lehet mindet meglátogatni. A patakok felduzzasztásával kisebb-nagyobb mesterséges tavakat hoztak létre, amelyek turisztikai célponttá váltak. A vidék jelentős vízfolyása a Zala (Szala), ami Szalafőtől északra ered és középen szeli át az Őrséget. Az Őrség másik jelentős folyója a Kerka, mely sok ritka szitakötőnek és kérésznek ad otthont. A Kerka folyó határolja el a Belső Őrséget az Őrség északabbra fekvő településeitől.

 

 orsegi szallas

A Hársas-tó az Őrség legszebb tava; a szállás vendégei horgászni és fürödni is tudnak benne

 

A honlapunkon megismerhető két őrségi szállás környezetét jelentő őrségi terület jellemző erdőtársulása a mészkerülő erdeifenyves. Ennek jellemző növénye a boróka, a szőrös nyír, a korpafű, ahol megtalálható szinte valamennyi hazai körtike faj, valamint a fekete- és vörös áfonya. Az Őrségben sok helyütt díszlenek a gyertyános-tölgyesek és bükkösök jellemző virágai: a kakasmandikó és az eredei ciklámen. Az őrségi patakok medrében égerligeteket találunk (ilyen őrségi égerláp van a szállás mellett is), a fák tövében a ritka struccharaszttal. Vannak nyíres, csarabos fenyéreink is. Az erdei utak mentén a rózsaszín virágú henyeboroszlán díszlik. A jégkorszakot követő időszakból ránk maradt tőzegmohás lápokon, lápréteken jellegzetes rovaremésztő növényeket találunk. A Kerka-völgy messze földön ismert, jellegzetes növénye a kockás- és sárgaliliom, valamint a tőzike. A tőzike kora tavasszal a hóvirággal együtt nyílik a szállás melletti réteken, amelyek legpompásabb ékessége a később virágzó sárgaliliom és a szibériai nőszirom.

Az Őrségre jellemző sajátosság az aprófalvas 'szeres' településszerkezet. Ez azt jelenti, hogy a falvakban a házak nem alkotnak utcasorokat, csupán egy-egy domb tetején képeznek elszórt házcsoportokat. A térség tájszerkezete mozaikszerű, mert nagy erdők és kisebb mezőgazdasági területek váltogatják egymást. A szeres településekkel együtt olyan képet fest, mint egy hatalmas virágos park, amelyben pihenni is, sétálni is szívet-lelket gyönyörködtető felüdülést jelent. 

 

velemer_botszeg_szallas

A veleméri Botszeg látképe, ahol a Cserépmadár szállás és Csinyálóház található

 

Az Őrség talajára leginkább a kötött erdőtalajok jellemzőek. A vékony talajszint alatt agyag, esetleg homokos, kavicsos rétegek találhatók. Az őrségi agyag kitűnő minőségű tűzálló fazekasagyag, amely évezredek óta az őrségi fazekasok alapanyaga. Az 5-10 aranykorona értékű őrségi földek mezőgazdasági művelésre alig alkalmasak. Az elmúlt száz évben azonban az bizonyosodott be, hogy megfelelő szerves trágyázással a földek feljavíthatók. Ennek köszönhetően az Őrség gabonafelesleget is elő tudott állítani. Mégis, amikor értékelni kell az őrségi földeket, azt hallja elsőként a látogató, hogy ez a föld csak sütve jó - amivel a fazekasalapanyag voltára utalnak. 

 

 orsegi_szallashely

A nagytótlaki, freskókkal díszített, román kori körtemplom eredeti állapotában maradt meg; a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháztól 15 kilométerre

 

A szállás jó arányú főépülete és a hozzá tartozó porta egykor egy parasztcsalád életének színtere volt. A levegő tiszta, a környezet csendes, pihenés és felüdülés céljára kiemelkedően alkalmas, mert az Őrség jelentős része gyönyörű erdőkkel borított. Az erdők faanyagát faipari vállalkozások hasznosítják. A szántóföldi gazdálkodás mellett a legeltetéses gyepgazdálkodás, a szőlő és a gyümölcstermesztés is megtalálható. Sajnos sokkal kisebb mértékű a legeltetés és a kaszálás, mint amennyit a természeti környezet indokolna, ezért - legeltetés és kaszálás hiányában - a korábbi kaszálók egy része magától beerdősül. 

 

orsegi_paraszthau_szallashely

Habán tál Dávid Éva keramikus veleméri műhelyéből

 

Az Őrségben (a szállás környezetében is) megvalósult a hulladékgyűjtés, amely az őrségi térségen kívüli területre kerül elszállításra. Az őrségi települések többsége szennyvízcsatornával ellátott, de a kistelepülések egy részén a csatornázás még megoldatlan. Ez azonban - a tágas térségek talajainak öntisztító képessége és a gyökérzóna szennyvizet feldolgozó ereje miatt - nem okoz valódi nehézséget.

 

orsegi_szallashelyek

Balaskóné: Az Őrség panasza (a kép megvásárolható)

 

A szocialista időszakban tervszerűen visszafejlesztett őrségi határvidék ma - a foglalkoztatás és a vállalkozások - hiánya miatt elnéptelenedőben van. Fejlesztésre szinte csak az őrségi szállás kínálatának fokozása érdekében kerül sor. Minden őrségi szállás fontos, mert munkát ad, megtartja a lakosságot (tavasszal például a szállások vendégei felvásárolják a kapirgáló őrségi tyúkok tojását és viszik a városokba - ezáltal rentábilissá téve a házi tyúktartást). Az Őrségben és környezetében több hátrányos helyzetű település is található. Közös jellemzőjük egy vagy több alapvető infrastruktúra teljes, vagy részleges hiánya. Az ilyen őrségi települések lakói között az átlagosnál nagyobb számban találhatóak meg a hátrányos helyzetű csoportok képviselői: idősek és tartós munkanélküliek (ők azok, akik segítenek az őrségi szállások területén pl. a növényzet gondozásában). Óvodák nincsenek, az iskolákat sorra bezárják, vagy már bezárták. E településeken funkció nélküli, bedeszkázott ablakú, lakatlan házak jelzik a gazdasági lehetőségek korlátozottságát. E körülmények paradox módon segítik a városokból menekülők betelepülését (állandó lakosként, vagy nyarók tulajdonosaként). Ezek a betelepülők az őrségi falusi turizmus számára is jelentenek bizonyos lehetőséget őrségi szállás és kulturális jellegű vállalkozás fenntartása terén.

 

orsegi_vendeghaz

 

Az elolvasható magyar népi hieroglifákat csak a veleméri Sindümúzeum gyűjti, értelmezi és mutatja be; e szállás vendégei kivételesen kedvező helyzetben vannak, ha ez a speciális néprajzi-írástörténeti szakterület érdekli őket

 

Kedvezőtlen képet mutat az őrségi népesség iskolai végzettsége. Az általános iskolát az itt élő lakosság 26,4%-a nem fejezte be. Diplomával 3,3%-uk rendelkezik, érettségizett 9,5%. Viszonylag magas a szakmunkás végzettségűek aránya (21,7%), azonban a szakmunkások egy része külföldre jár dolgozni. Az őrségi népességen belül csökken a fiatalok száma. Mind a 14 év alatti lakosság, mind a nyugdíjaskorú lakosság aránya magasabb az átlagosnál. A bejegyzett civil szervezetek sport és a közbiztonság javítását célzó feladatokat látnak el. A szociális szolgáltatások iránt nagy igény jelentkezik, ugyanakkor ezek csak korlátozottan állnak rendelkezésre a hátrányos helyzetű településeken.

 

velemeri_szallashely

Margit néni háza Veleméren, a Cserépmadár szállás szomszédságában

 

Az őrségi vállalkozások száma elmarad a többi településétől, ugyanakkor megfigyelhető, hogy gyakran a hátrányos helyzetű településen telephellyel rendelkező vállalkozás is más településen lakó munkavállalókat alkalmaz. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az őrségi hátrányos településeken nagy számban élő tartós munkanélküli már nem alkalmas a munkavállalásra. Egyes őrségi falvakban már gyakorlatilag nincs munkaképes korú lakosság, a néhány megmaradt öreg pedig a nyugdíjas postástól várja a megélhetés biztosítékát.

 

velemeri_szallas

Veleméri völgy; a Cserépmadár szállás és Csinyálóház portájának része

 

A Teremtő kifürkészhetetlen akaratának köszönhetően az őrségi hátrányos helyzetű települések is elbűvölő természeti környezetben fekszenek. Ezekben is megtalálhatóak az Őrségre jellemző sajátos néprajzi, kézműves és kulturális hagyományok. A falvakat szívesen keresik fel a turisták. Sajnos, a kevés szolgáltatás miatt keveset költenek és rövid ideig tartózkodnak egy-egy szép őrségi településen. Ezért az őrségi falusi turizmus gazdasági lehetőségeit nem minden őrségi település tudja kiaknázni. A vendégek gyakran csak rövid kirándulásokat tesznek e településeken és környékükön, de esetenként gondot jelent a számukra egy képeslap, térkép, vagy egy üdítő megvásárlása is. Ezek a nem túl jelentős (mert többnyire a szomszédos falvak valamelyikében mégiscsak megoldható) problémák kijelölik a tennivalókat és - a létező igények miatt - vonzó környezetet jelenthetnek az őrségi beruházók számára is. Az őrségi szállások száma általában elegendő, a csúcsidőszakokban (többnapos ünnepek idején és augusztusban) azonban nem könnyű a megfelelő és még szabad őrségi szállás megtalálása.

 

SZÉP kártyát elfogadunk

Az OTP bank, a K&H bank és az MKB bank által kibocsátott SZÉP kártya egyaránt alkalmas a szállásdíj kifizetésére, mert mindhárom Szép kártya kibocsátó bankkal szerződésünk van és a káryáikat elfogadjuk. A részletekért szíveskedjen a Kalkuláció és foglalás-ra kattintani!

 

 Ajánlott őrségi szállás

 
orsegi_szallas
A veleméri Cserépmadár Szállás (egy őrségi vendégház) Kamra szobájának részlete
 
Ez a honlap a veleméri Csinyálóház honlapja, amelyen két őrségi szállás leírását is megtalálja a nyájas olvasó. A portán nem egy nagy őrségi panzió fogad vendégeket (panzió alatt nagy kapacitású, forgalmas szálláshelyet értve), csak két exkluzív elkülönülésre lehetőséget nyújtó, megkapó hangulatú őrségi lakosztály. E honlapon elsősorban a Csinyálóházat ajánljuk (nászutas párnak, vagy gyermekes családnak). Azonban, ha többen vannak, vagy alacsonyabb árszintet keresnek egy hasonlóképpen szép őrségi szálláson, akkor a portán lévő másik házunkat, a Cserépmadár Szállást is érdemes megtekinteniük:
 
Telefon: + 36 20 534 2780
 A szállásdíj fizethető SZÉP Kártya segítségével is.
 
A Cserépmadár Szállást (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező) elsősorban kb. 10 fős csoportoknak ajánljuk, de szobánként is kivehető. Ez az őrségi szállás tele szoba és legalább 3 éj esetén a legkedvezőbb árfekvésű. A barátinak mondható ár kifizetésével egy szép és kényelmes őrségi szállást foglalhat le; ahol lehetősége nyílhat a sokak által keresett elkülönült pihenésre. További részletekért, leírásokért, fotókért, árakért és akciókért, kérjük, keressék fel a http://www.cserepmadar.hu oldalt, vagy kattintsanak ide!
 
 
orsegi_szallashelyek
A veleméri Cserépmadár Szállás (egy 11 ágyas őrségi vendégház) egy portán található a Csinyálóházzal (egy 5 ágyas őrségi lakosztállyal)

 

 

 

orsegi_szallashelyek

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi szállás) 4 ágyas Kamra szobájának festett ajtajáról

   

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi vendégház) festett előszobafalának részlete

 

Az Őrségben a falusi turizmus (szállás adása, étteremfejlesztés, programszervezés, látnivalók kiépítése és gondozása, turisztikai reklám) fejlesztése terén észrevehető előrelépés történt. Ennek keretében sok új őrségi szállás is megnyílt a kistérségi településeken. Van olyan őrségi falu, ahol nagyobb a turisztikai szálláshelyek fogadó kapacitása, mint a lakosság lélekszáma. Akinek van egy üres szobája, vagy háza; az már szállást, vendégházat, apartmant alakított belőle és bejelentkezett a falusi turizmus szállásadói közé. Ez természetes, hiszen minden őrségi család képes lehet egy kisebb szálláshely fenntartására. Szükség is van rá, mert a városok zajában elfáradt ember természetes igénye a nyaralás egy pihentető környezetben. Nem csak az évente két hetes pihenés (a családi nyaralás), hanem a falusi hétvégi üdülés is dukál (amely egyre hangsúlyosabb szokássá válik, a nyaralási szokások átrendeződésével). A szálláshelyek, főleg a kis magánszállások túlkínálata teremtett némi túlkínálatot a piacon, de ez a szálláshelyek folyamatos fejlesztését is eredményezi. A szállások versenye oda vezetett, hogy a puszta szállásadás mellett ma már valami turisztikai többletet is kell nyújtani a falusi turizmus vándorainak. A tőkeerős őrségi szállások fürdési lehetőséget és éttermi szolgáltatásokat kínálnak (ez az összetettebb vállalkozási szerkezet úgy is kialakulhat, hogy egy őrségközeli fürdő, vagy egy őrségi étterem kezd szállás adásába - amire szintén van példa).

 

orsegi_szallashely

A veleméri Cserépmadár szállás egyik legkedvesebb vendége

 

Azonban a tőkeerős őrségi fejlesztéseknek is van korlátja. Akad rá példa, hogy a nagyobb őrségi panzió a magas rezsiköltség miatt nem lehet nyereséges és eladni is csak a beruházási költség töredékéért lehetne. Mert nem lehet minden őrségi szállás mellé rentábilis fürdőt és éttermet építeni, s mert az őrségi vándor gyakran a csendes szállás után érdeklődik. A kisebb őrségi szállások többnyire valamilyen olcsó megoldást választanak s például kulturális programot és egyfajta őrségi hangulatot kínálnak. A szállás területén bemutatják az Őrség népi kultúráját - egy múzeumként berendezett helyiséggel, vagy a szállás múzeális értékű berendezésével. E kisebb őrségi szállások azt az elkülönült nyugalmat tudják biztosítani, amit a városok forgalmától menekülö vendég keres az Őrségben. Azaz itt szerencsésen egymásra talált a turisztikai kereslet és az, amit az Őrség lakossága a szállás terén nyújtani tud.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 11 személyes, 3 szobás őrségi lakosztály) Kamra szobája

 

Az őrségi vendég nem ritkán azért jön e szép tájra, mert az őrségi szállás nyugalmát meghitt elkülönültségben kívánja élvezni a párjával, a családjával, vagy a barátaival. Falusi parasztházat keres, ahol megtapasztalhatja a csendet és a Őrség természeti szépségeit. Miközben a nagy befogadóképességű őrségi panzió ezt csak csökkentett mértékben képes biztosítani, a fogyatkozó őrségi lakosságszám miatt megüresedő szép házakból kialakítható kisebb őrségi szállás éppen ilyen célra alkalmas. Ez azt jelenti, hogy a parasztházakból kialakított kis őrségi szállás is létjogosult, meg a nagyobb őrségi panzió is. Sőt, egymásra is vannak utalva, mert a nagyobb őrségi szálláshely éttermét és fürdőjét csak a közeli kis szallások vendégei tehetik rentábilissá; miközben a kis őrségi szállás vendégének is hasznára lehet a közeli étterem és medence.

 

 

orsegi_szallas

Részlet a veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás, 3 fürdőszobás, konyhával és étkezővel is rendelkező őrségi vendégház) 4 ágyas Belső szobájából

 

Hogyan illeszkedik e képbe a két őrségi lakosztály: a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház? Hogyan tagozódik be az őrségi szállások: parasztházból kialakított többi lakosztály és vendégház, valamint a nagyobb szállodák sorába?  Nos, elsősorban a szállások adottságai határozzák meg a lehetőségeket. E veleméri szállások az egyik legyszebb (ha nem a legszebb) őrségi tájban épültek meg, a két őrségi lakosztály környezete feledhetetlenül szép. A veleméri dombtetőn lévő őrségi vendégházak körül virágzó rétek, néhány száz méterre patakok és erdők találhatók. Jellemzője a portának és Velemér falunak a béke és szépség. Amikor egy végtelen csendben átaludt, pihentető éjszaka után kilépünk a teraszra és megrészegülünk a tájat átlengő boldog madárcsicsergéstől, vagy a virágzó árnyékliliomok illatától - akkor nehezen felejthető élménnyel gazdagodunk. Évekig hálásan emlékezhetünk rá, s erőt adhat az elkövetkező munkához.

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás őrségi vendégház) étkezőként is használatos előtere

 

Az őrségi szállás céljára átalakított épületeket elsősorban őrségi parasztbútorokkal rendeztük be. Úgy gondoltuk ugyanis, hogy az Őrség látogatói elsősorban az őrségi hangulatra, az az itt született népi bútorokra, lakberendezésre kíváncsiak elsősorban. A két szállás népi bútorait saját tervezésű elemekkel egészítettünk ki. Van egy múzeumunk is, amely a maga nemében a világon egyedülálló. Ugyanis az Őrség népi kerámiáját és - a székely rovásírással, a hettita hieroglif írással, valamint az indiánok legkorábbi jeleivel rokon - őrségi jelkincs emlékeit mutatjuk be. A Sindümúzeum látogatóinak rendszeresen megmutatjuk a szállás épületeket is, ha azokban éppen nincs vendég. Az összhatásra jellemző, hogy belépve a szállás céljára átalakított épületekbe, a látogatók rendszerint megkérdezik egymástól: - Drágám, nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg? E szemrehányásnak is beillő kérdést elkerülheti, ha az árak és foglalás menüpontra kattint.

 

 

orsegi_szallas

A veleméri Cserépmadár szállás (egy őrségi lakosztály) Kamra szobája; az őrségi hangulatú szép szálláshelyek egyike

 

orsegi_szallas_cserepmadar_grafika

Balogh István Péter veleméri festőművész grafikája a Cserépmadár szállásról

 

Bababarát őrségi falusi magánszálláshely antik parasztbútorokkal
(2 szoba, 5 ágy, fürdőszoba, konyha)

9946 Velemér, Fő utca 7
+36-20-534-2780

foglalas@csinyalohaz.hu

 

K&H Szép kártya elfogadóhely

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Elfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American ExpressElfogadott bankkártyák: VISA, Mastercard, American Express

Orsegi Wellness Akcio Csinyalohaz

Rólunk mondták

Elsosorban a ház különös varázsa fogott meg bennünket. Ha valaki igazi nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik, itt igazán megkaphatja.

Molnár József, Nagyesztergál


Az Önök háza gyönyörű és minden igényt kielégít.

Szántó Anita


Nekünk maga az Őrség is élmény volt, és ezt csak fokozta a gyönyörűen berendezett házikó.

Harangozó Éva